Diyanet işleri Başkanı Mehmet Gormez, Hac ve Umre Hazırlık Kursları Eğiticisi Seminer Programının acılışında yaptığı konuşmada, hac ibadetinin zamanla uğradığı değişime dikkati cekti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Gormez, haccın bir ibadet olduğunu belirterek, "Yeni hac ceşitleri cıktı ortaya. 'Luks hac, VIP hac, otel tipi hac, normal tip hac, mustakil tip hac' gibi. Acaba bu ceşitler haccın mahiyetini ne kadar etkiliyor? O mahza gayenin oluşmasına ne derece tesir ediyor? Bunun uzerinde duşunmemiz gerekiyor" dedi.

Kendisine zaman zaman bazı kişilerin "Diyanet işleri Başkanlığının hac organizasyonundan cekilmesi" onerisiyle geldiğini ifade eden Gormez, "Sabırla dinledikten sonra, 'Zihnini ve kalbini yokla, sen farkında olmadan haccı bir ibadet olmaktan cıkartmışsın bir turizme donuşturmuşsun. Sen zihnen ve kalben haccın artık bir turistik organizasyon olduğunu kabul ederek bana gelmişsin' diyorum" şeklinde konuştu.

Haccın bir ibadet olduğunu vurgulayan Gormez, "Haccın bir organizasyon boyutu olabilir. O organizasyon boyutunun her anı dahi ibadettir. Cunku hacda yuruyuş, yururken attığınız adımlar ibadettir" dedi.

Hacılara bugune kadar "5 vakit namazı Kabe'de kılmazsan buyuk gunahkar olursun" denildiğini kaydeden Gormez, "Şimdi Kabe hacılan almamaya başladı, biz verdiğimiz o yanlış bilgiyi nasıl izah edeceğimizi duşunmeye başladık. Halbuki 'Harem dairesine girdikten sonra, ilk vakti Kabetullah'ta kıldıktan sonra artık her taraf haremdir, siz nerede namaz kılarsanız kılın haremde namaz kılmış gibi sayılırsınız' demiş olsaydık aslında şu anda daha rahat ederdik" ifadesini kullandı.

"Tavaf esnasında cep telefonuyla konuşuyorlar"
Haccın her anının bir ibadet olduğunu vurgulayan Gormez, şunlara işaret etti: "İslam dunyasında yapılacak en buyuk kotuluklerden bir tanesi haccı turizme donuşturmektir. Daha once de ifade ettim, inanc turizmi denilen kavram bizim kultur ve medeniyet evrenimize ait bir kavram değildir, inancla turizm olmaz. O inancın gereği olarak yaptığımız şey bir ibadettir. Dolayısıyla haccın bir ibadet olduğunu, hem de cok buyuk ibadetlerden oluşan buyuk bir ibadet olduğunu unutmamak gerekiyor ve bu ibadete yonelik değişim ve donuşumu daima doğru izlememiz lazım. Umre sayısındaki, umreye giden kardeşlerimizin sayısındaki patlama biraz onlarla sohbet ettiğimizde, konuştuğumuzda yavaş yavaş bu işi ibadet olmaktan cıkarıp seyahate, turizme donuşturmeye yonelik bir takım duşuncelerin, eylemlerin ortaya cıktığını hepimiz bilmeliyiz, bilinclendirmeleri, eğitimleri buna gore yapmalıyız. Tavaf esnasında bir elinde fotoğraf makinası bir elde cep telefonu, cep telefonuyla yurt dışındaki iş bağlantısını yapan iş adamını gormemiz mumkun olabiliyor. Halbuki Kabetullahin etrafında tavaf eden insanın hali namazdaki insanın hali gibi olur. Değişim ve donuşum derken bunu kast ediyorum."

Turizmhaber