KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Turkiye'nin duzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nı savaş olarak nitelendirip, "Barış Pınarı desek de akan su değil kandır" sozleriyle buyuk tepki cekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da tepkisini ceken bu acıklamalarının ardından Akıncı, gazeteci Nagehan Alcı'ya acıklamalarda bulundu. Sozlerinin yanlış anlaşıldığını ifade eden Akıncı, "Buyuk haksızlık yapılıyor, ciddi bir carpıtma var." dedi.
[h=3]"SOZLERİM CARPITILDI"[/h] KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tepki goren acıklamasının ardından Haberturk yazarı Nagehan Alcı'ya konuştu. Tepki ceken paylaşımlarla ilgili Akıncı, "Buyuk haksızlık yapılıyor, ciddi bir carpıtma var. Ben soyleyeceğimi net dile getiren bir insanım. Soylediğim şu: Turkiye'nin teror belasından kurtulmasını istemeyen var mı Kıbrıs'ta? Elbette bunu istiyorum. Carpıtmaya mahal yok" şeklinde konuştu.
[h=3]"TURKİYE'DEKİ ATMOSFERİ BURADAN ANLAMAK ZOR"[/h] Turkiye'deki atmosferi Kıbrıs'tan anlamanın zor olduğunu belirten Akıncı "Turkiye'deki atmosferi Buradan cok iyi anlamak imkansız. O duygu seli icinde bizim vermek istediğimiz mesaj doğru algılanmadı" ifadelerini kullandı.
[h=3]"TURKİYE-SURİYE ARASINDA DİYALOG KANALLARI ACILSIN"[/h] Nagehan Alcı'nın "Sorunun cozumu icin PKK-YPG ile diyalog mu oneriyorsunuz?" sorusuna Akıncı, "Hayır, kastım PKK filan değil. Turkiye ile Suriye arasında en kısa zamanda diyalog ve diplomasi kanalları acılsın istiyorum. Yalnızca Suriye değil AB ile Mısır ile de oyle. Ben diplomasi ve diyaloğun gucune inanıyorum. Bu yalnızca bu mesele ile sınırlı değil. Yoksa teror orgutleri ile goruşsun vs demiyorum. Zaten onu diyecek konumda da değilim" sozleriyle cevap verdi.
[h=3]ERDOĞAN SERT TEPKİ GOSTERMİŞTİ[/h] KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Kıbrıs Barış Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı ile ilgili soylediği skandal sozlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan cok sert bir uyarı gelmişti. "Biz neyin mucadelesini veriyoruz, bu beyefendi neyin mucadelesini veriyor" diyen Erdoğan, "Yeri geldiğinde bizden gerekli cevabı alacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
[h=3]AKINCI NE DEMİŞTİ?[/h] Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, "Ne duşunduğumu acıklamak kacınılmaz oldu" diyerek Facebook hesabı uzerinden değerlendirmelerini paylaşmıştı. "Mesele 'Turkiye'nin iyiliği nerededir?' sorusunun yanıtındadır. " diyen Akıncı acıklamalarını şoyle surdurmuştu:
"Bu sorunun gercek muhatabı elbette Turkiye'de yaşayanlardır. Ama benim inancım Suriye topraklarının artık neredeyse 10. yılına girmekte olan savaşa doyduğu noktasındadır. On yıldır akan kan bundan boyle de akmaya devam ederse barışa ulaşmak mumkun olmayacaktır. Bana gore Turkiye'nin mutlu ve huzurlu geleceği Turku - Kurdu - Arabı ve Turkmeni ile tum bolge halklarının dialog icinde inşa edecekleri bir duzenle mumkun olacaktır."
Akıncı, değerlendirmesinin devamında Turkiye ile Suriye arasında "en erken zamanda" diplomatik ilişki kurulması gerektiğini de savunmuştu. Acıklamalarının devamında Akıncı, 1974 yılındaki Barış Harekatı'nı da hatırlatarak şu karşılaştırmayı yapmıştı: "1974 yılında 27 yaşındayken, Faşist Yunan Cuntasının neden olduğu Turkiye'nin askeri harekatında ben de her genc Kıbrıslı Turk gibi gorev aldım. Lefkoşa'da Dereboyu'ndaki savaşta arkadaşlarım yanımda şehit duştuler; pek coğumuz gibi ben de savaşın ne demek olduğunu yaşayarak oğrendim. Bu nedenle savaşın acılarını hicbir toplumun yaşamasını istemem. Turk- Kurt- Arap hicbir cocuğun burnunun kanamasını arzulayamam. Daha once de soyledim 1974'te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır. Bu nedenle bir an once dialog ve diplomasinin devreye girmesi en buyuk dileğimdir."

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'dan tepki ceken Barış Pınarı acıklaması: Akan su değil kandır Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'ya tarihi uyarı: Yeri geldiğinde bizden gerekli cevabı alacaktır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan KKTC Cumhurbaşkanı'na kınama mesajı