TUİK tarafından yayımlanan Hanehalkı Tuketim Harcaması 2013 raporuna gore, Turk halkının en buyuk harcama kalemi konut ve kira olurken, ikinci en buyuk harcama grubu gıda ve alkolsuz icecekler oldu.

Acıklanan verilere gore, Turk halkı 2013 yılında en buyuk harcamayı yuzde 25 ile konut ve kiraya ayırırken, en duşuk harcama kalemi 2,1 ile sağlık butcesi oldu. 2013 yılında Turk halkı, toplam butcesinin yuzde 5,9'luk bolumunu lokante otel ve pastanelerde harcadı. Bu harcama kaleminde kişi başına ortalama harcama tutarı ise 152 TL olarak acıklandı.

Araştırmanın detayları şoyle....

Hanehalkı Butce Araştırması’nın 2013 yılında elde edilen sonuclarına gore; Turkiye genelinde hanehalklarının tuketim amaclı yaptığı harcamalar icinde en yuksek payı %25 oranıyla konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların %19,9’u gıda ve alkolsuz iceceklerden oluştu. Hanehalkları toplam harcamalarının %2,1’ini sağlık harcamalarına, %2,4’unu ise eğitim hizmetleri harcamalarına ayırdı.

HANEHALKI BAŞINA ORTALAMA HARCAMA 2,572 TL

Hanehalkı başına aylık ortalama tuketim harcaması 2012 yılında 2 366 TL iken 2013 yılında 2 572 TL olarak tahmin edildi. 2013 yılında kentsel yerlerde 2 851 TL olan hanehalkı başına aylık ortalama tuketim harcaması, kırsal yerlerde 1 910 TL olarak hesaplandı.

HARCAMA TURLERİNDE ONEMLİ DEĞİŞİKLİK YOK

Araştırmanın 2012 ve 2013 yılı sonucları karşılaştırıldığında; 2012 yılında %19,6 olan gıda ve alkolsuz icecekler payının 2013’de %19,9 olduğu, giyim ve ayakkabı harcamaları payının %5,4 iken %5,3; konut ve kira harcamaları payının %25,8 iken %25; ev eşyası harcamaları payının %6,7 iken %6,6; kultur ve eğlence harcamaları payının ise %3,2 iken %3,1 olarak gercekleştiği goruldu. Alkollu icecek, sigara ve tutun harcamaları payı değişmeyerek %4,2 seviyesinde kaldı.

Diğer yandan 2012 yılında %1,8 olan sağlık harcamaları payı 2013’te %2,1; %17,2 olan ulaştırma harcamaları payı %17,4; %3,9 olan haberleşme harcamaları payı %4; %2,3 olan eğitim hizmetleri harcamaları payı %2,4 ve %5,8 olan otel ve lokanta harcamaları payı ise %5,9 olarak tahmin edildi.

DUŞUK GELİRLİ HANELER GIDAYA İKİ KAT DAHA FAZLA HARCIYOR

Gelire gore sıralı %20’lik gruplar itibariyle tuketim harcamalarının dağılımına bakıldığında; birinci %20’lik grupta (en duşuk gelir grubu) yer alan hanehalklarının gıda ve alkolsuz icececekler harcamasına ayırdıkları pay %28,8 iken, beşinci %20’lik gruptaki (en yuksek gelir grubu) hanehalklarının ayırdığı payın %14,6 olduğu goruldu. Eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise birinci % 20’lik grup icin %0,7 seviyesindeyken beşinci %20’lik grup icin %4 oldu.

Toplam gıda ve alkolsuz icecekler harcamasının %12,7’si gelire gore sıralı birinci % 20’lik grupta yer alan hanehalkları, %27,3’u ise beşinci %20’lik grupta yer alan hanehalkları tarafından yapıldı. Konut ve kiraya yapılan harcamaların %11,7’si birinci %20’lik grupta yer alan hanehalklarına ait iken %31,6’sı beşinci %20’lik gruptaki hanelerde oluştu.

Toplam eğitim hizmetleri harcamalarında ise birinci %20’lik grubun payı %2,5 iken beşinci %20’lik grubun payı %63,5 oldu. Ulaştırma icin yapılan harcamaların sadece %4,1’i birinci %20’lik grupta yer alan hanehalklarına ait iken %47,2’si beşinci %20’lik grup tarafından yapıldı.

KAYNAK