Cevap;

Değerli kardeşimiz;
İhlÂs Sûresini farklı sayılarda okumanın fÂziletlerine dair hadisler olduğu (1) gibi, 1000 defa okumanın faziletiyle igili rivayetler de vardır:
"Kim ki bin kere ‘Kulhuvallahu ehad’ Sûresini okursa, kendi nefsini Allah'tan satın almış olur." (2)
"Kim ki Arefe gununde bin kere ‘Kulhuvallahu ehad’ Suresi’ni okursa, Allahu TeÂl ona istediğini verecektir." (3)
Bu nedenle arefe gunu bin defa İhlas suresini okumak, selef-i salihinden gelen bir adet olmuştur. Bediuzzaman hazretleri de “Arefe gununde mustahsen bir Âdet- İslamiyeye binaen Sure-i İhlası yuzer defa tekrar ederek okuyup..”(4) demek suretiyle bu geleneğe işaret etmiştir. Bu sayının bin olduğunu da şu sozlerle ifade etmiştir: “Bizim memlekette eskide arefe gununde bin İhlas-ı şerif okurduk.”(5)

Rakam verilerek bazı zikirlerin tekrar edilmesi hususunda bir cok hadis vardır. Mesela;

Hz. Aişe anlatıyor: Hz. Peygamber (a.s.m) gece teheccud namazı icin kalkarken, once on defa tekbir (Allahu ekber), on defa tahmid (elhamdulillah), on defa tesbih (subhanellah), on defa tehlil (la ilahe ilellah) ve on defa istiğfar cekerek başlardı. Ardından on defa “Allah’ım! Beni bağışla, beni doğru yolda sabit kıl ve bana rızk ver.” (mealindeki) duayı okurdu. Sonra da “Allah’ım! Hesap gununde sıkıntıya duşmekten sana sığınırım.” (mealindeki) duayı okurdu.” (6)
“Kim bana bir defa salavat getirirse, Allah ona on hasene/sevap verir.” Diğer bir rivayette; Abdullah b. Amr b. As demiş ki; “Kim Allah’ın resulune bir defa salavat getirirse, Allah ve melekleri ona yetmiş defa salat ederler (Allah rahmet eder, melekler de onun icin istiğfar ve dua ederler).” (7)

Ayrıca -şifa icin- Fatiha suresinin yedi defa okunması, tesbihlerin otuz uc’er defa okunması gibi daha bir cok sahih hadislerde belli sayılar verilerek zikirlerin yapılması istenmiştir.
Dipnotlar:
1) bk. Tirmizî, FezÂilu’l-Kur’Ân, 11; Musned, 3:437, 5:141; DÂrimî, FezÂilu’l-Kur’Ân, 24; Suyûtî, el-Fethu’l-Kebîr, 3/227; Beyhakî, Şuabu’l-ÎmÂn, 2/506-508.
2) Suyuti, el-Fethu’l-Kebir, 3/227; Munavî, Feyzu’l-Kadir, 6/203 hadîs no: 8953.
3) bk. Munavî, Feyzu’l-Kadir, 6/203 hadisin şerhi.
4) Mektubat, Yirmi Beşinci Mektup Dokuzuncu Mesele.
5) Şualar(13. Şua-s.299)
6) Ebu Davud, Ahmed b. Hanbel ve Taberanî’nin rivayet ettiği bu hadis sahih olarak değerlendirilmiştir. bk. Mecmau’z-Zevaid, 2/263.
7) Ahmed b. Hanbel’in bu rivayetleri sahihtir. bk. Mecmau’z-Zevaid, 10/160.