Turizm sektorunde eğitimin kalitesini ve cevre duyarlılığını guclendirmeyi hedefleyen TUYUP (Turizm sektorende işverenlerin ve calışanların uyum yeteneklerinin artırılması projesi) kapsamında Yeşil Yıldız Bilgilendirme toplantısı İstanbul’daki Elite World Taksim Hotel’de gercekleştirildi.

Eda Ozsoy – Turizm Guncel

Toplantıya Kultur ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul İl Kultur ve Turizm Mudurlugu ve İstanbullu otelciler katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı İstanbul İl Kultur ve Turizm Mudur Vekili Nedret Apaydın yaptı. Projenin 30 ay sureceğini kaydeden Apaydın, “Turkiye’de işveren ve hizmet kalitesi cok onemli. Projeye katkısı olan herkese teşekkur ediyorum” dedi.

15 CALIŞANI OLAN OTELDE CEVRE MUHENDİSİ OLUR MU?

TUROB Başkanı Timur Bayındır ise şu konuşmayı yaptı;

TUYUP cok onemli bir proje.. Bu belgeleri el birliğiyle ortaya cıkarmamız gerekiyor. Bu projenin guzel tarafı işveren ve işcilerin guclendirilip daha efektif hale getirilmesi.. Boyle bir rekabet ortamında bu cok onemli bir kriter. Bugunku en onemli konu yeşil otel projesidir. Yeşillenen oteller diye bir proje geliştirmiştik. Cunku bakanlığın getirdiği projenin arkasına buyuk sorumluluklar getiriliyordu. Yeşil yıldız alabilmek icin otelde bir tane cevre muhendisi bulundurmak zorunlu. 15 calışanı olan bir otelde cevre muhendisi ne yapsın? Bu otel yeşillenmesin mi?

BUYUK OTELLERE ŞARTLAR KOYABİLİRSİNİZ

Buyuk otellere koyun ama genel olarak koymayın.. Otellere yeşil yıldız konusunda avantajlar da getirildi. Yeşil yıldızlara enerji konusunda indirimlerin sağlanması cok iyi oldu… Bu konuda da teşekkurlerimizi iletiyoruz.

Peki yeşeren otellerin ne faydası var? Elektrik ve sudan buyuk avantaj sağlıyorsunuz. Bunlardan sağladığınız kazanc yaptığınız masrafları amorti edebiliyor. Bu nedenle bu konuya buyuk onem vermemiz gerekiyor”

EN FAZLA YEŞİL YILDIZI ANTALYA ALDI

TUYUP Projesi yeşil yıldız uzmanı Baver Alyakut calışmayla ilgili bilgiler verdi. Alyakut projeyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Turkiye’de 126 tane yeşil yıldız alan otel bulunuyor. Bu belgeleri en fazla Antalya ve İstanbul almış.

PROJE İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLER

TURİZM SEKTORUNDE İŞVEREN VE CALIŞANLARIN UYUM YETENEKLERİNİN ARTIRILMASI PROJESİ

Faydalanıcı: T.CKultur ve Turizm Bakanlığı

Sozleşme Makamı: T.CCalışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı, AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı

Sure: 2,5 yıl (15.01.2014-14.06.2016)

Butce: 7.558.000 Avro

Projenin Kapsadığı Coğrafi Alan: Proje merkez ofisi Ankara’da bulunmaktadır. Proje faaliyetleri Turkiye’nin butun illerini kapsamaktadır.

Projenin Genel Hedefi; surdurulebilir ekonomik buyume ve insan sermayesine daha fazla yatırım anlayışı kapsamında turizm sektorunde faaliyet gosteren işveren ve calışanların kuresel değişimlere uyum yeteneğinin artırılmasıdır.

Projenin Ozel Hedefleri ise;

· turizmsektorundefaaliyetgosteren,T.C KulturveTurizmBakanlığıişletmeveyatırımbelgesinesa hipolanişletmelerde; işverenlervecalışanlarınuyumyetenekleriningeliş tir ilmesiilehizmetkalitesininartırılmasıve

· turizmsektorundeyeralan sosyal ortaklarla merkezveyerellerdekikamukurumlarınıneğitimvedanışm anlıkhizmetleriningeliştirilmesidir.



Proje Kapsamında Yurutulen Genel Faaliyetler:

1. Farkındalık Artırma Kampanyası: Turizm sektorunde insan kaynağına yatırımın onemi ve sektore getireceği olumlu etkiler konusunda işverenler, calışanlar, sosyal ortaklar, sivil toplum kuruluşları ve ilgili butun kurum ve kuruluşlara yonelik olarak iletişim ve farkındalık artırma calışmaları yurutulmektedir.

2. Turizm Sektorunde İşgucu Analizi: Turizm sektorundeki mevcut işgucunun demografik profilini cıkarmak,kısa-orta-uzun vadeli işgucu arzı ve taleplerine yonelik projeksiyon oluşturmak icin işgucu analizi yapılmaktadır.

3. Eğitim Programının Geliştirilmesi, Kupon Programının Oluşturulması ve Uygulanması: Turizmsektorunde calışanların onburo, kathizmetleri, servis, bar, temelveilerimutfak, hijyen, iş sağlığıveguvenliği, davranış veyabancıdillergibialanlardabecerilerinin artırılmasına yonelik eğitim programları geliştirilmekte, calışanlar proje kapsamında geliştirilen kupon sistemi aracılığıyla bu eğitimlerden yararlanabilmektedir.

4. Eğitim Sağlayıcıları Arasında Bağlantıların Oluşturulması ve Eğitim Kapasitelerinin Artırılması: Turizm sektorunde ilgili taraflar arasındaki işbirliği ve bağlantıların oluşturulması icin bir yol haritası hazırlanacak, paydaşların kurumsal ve eğitim kapasitelerinin artırılması icin Eğitici Eğitimleri duzenlenecektir. AB ulkelerindeki en iyi uygulama orneklerinitanımak, ağ oluşturmak ve karşılıklı deneyimleri paylaşmak icin yurtdışı calışma ziyaretleri duzenlenmektedir.

5. Yeşil Yıldız Belgesine İlişkin Farkındalığın Artırılması ve ‘En İyi Uygulama’ Merkezlerinin Kurulması:

Surdurulebilir turizm uygulamaları kapsamında cevreye duyarlı otellere verilen Yeşil Yıldız Belgesi hakkında farkındalığın artırılmasına yonelik tanıtım faaliyetleri yurutulmektedir. Ayrıca proje kapsamında, cevre duyarlılığı yuksek 15 otelin eğitimler ve danışmanlık hizmetleri yoluyla en iyi uygulama merkezleri haline donuşturulmelerive Yeşil Yıldız Belgesine başvurmaları da desteklenecektir.

6. Cevrimici Veritabanı Sisteminin Geliştirilmesi: İşletmelerin turizm calışanlarının ihtiyacı olan eğitim olanaklarını takip edebilmesi, eğitim materyallerine ulaşıp sektorle ilgili guncel verilere ulaşabilmesi icinweb tabanlı veritabanı sistemi geliştirilmektedir.

KAYNAK

__________________