Cevap;
Kur'Ân-ı Kerim'de Fecr sûresinde "Ve on geceye yemin olsun." ifadesinde kastedilen on gece, bazı kaynaklara gore Ramazan ayının son on gunu veya Muharrem'in ilk on gunu olarak belirtilse de genel goruş, bu mubarek on gunun Zilhicce ayının ilk on gunu olduğudur.
Kamerî ayların on ikincisi olan Zilhicce ayı, İslÂm'ın beş esasından olan hac ibadetinin yerine getirildiği aydır. Bu mubarek ayın birinden onuna kadar olan zaman dilimi "leyali-i aşere", yani on mubarek gecedir. Onuncu gun ise Kurban Bayramı'nın ilk gunudur. Peygamber Efendimiz (sav) bugunlerin onemini şoyle ifade ediyor:"Salih amellerin Allah'a en ziyade sevgili olduğu gunler bu on gundur! Ondaki her bir gunun orucu bir yıllık oruca (sevapca) eşittir. Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) Kadir Gecesi'nin kıyamına (ihyasına) eşittir." (Tirmizi, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39)
Peygamber Efendimizin zevcesi Hafsa (r.a) diyor ki:"Resulullah (sav) dort şeyi terk etmezdi: Aşure gunu orucu, Zilhicce'nin on gunu orucu, her ay uc gun orucu ve sabahın iki rekÂt sunneti."
Ebu'd-Derda (r.a) Zilhicce ayının onemini şoyle anlatıyor:"Zilhiccenin ilk dokuz gunu oruc tutmalı, cok sadaka vermeli, cok dua ve istiğfar etmelidir. Cunku Resulullah (sav):
"Bu on gunun hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun."
buyurdu. Zilhicce'nin ilk dokuz gunu oruc tutanın, omru bereketli olur, malı coğalır, cocuğu belÂlardan korunur, gunahları affedilir, iyiliklerine kat kat sevab verilir, olum anında ruhunu kolay teslim eder, kabri aydınlanır, Mizan'da sevabı ağır basar ve cennette yuksek derecelere kavuşur."
"Allah indinde Zilhicce'nin ilk on gununde yapılan amellerden nafile ibadet bakımından daha kıymetlisi yoktur. Bugunlerde tesbihi (Subhanallah), tahmidi (Elhamdulillah), tehlili (La ilahe illallah) ve tekbiri (Allahu ekber) cok soyleyin!" (Abd b. Humeyd, Musned, 1/257)
Allah TeÂlÂ'nın bereketli kıldığı, Kur'Ân-ı Kerim'de uzerine yemin edilen, Zilhicce'nin ilk on gecesinde yapılan amellere yedi yuz misli sevab verileceğini Peygamber Efendimiz (sav) mujdeliyor. Bugunler bizlere tovbe etme ve kısa zaman dilimlerinde tekrar cok semere elde etme fırsatının verildiği gunlerdir. Biz de Peygamber Efendimize tabi olarak, gunduzleri orucla gecirmeli, sadaka vermeli, Allah TeÂlÂyı zikretmeliyiz.
Arefe Gunu
Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir onceki gun, hicrî takvime gore Zilhicce ayının 9. gunudur. Başka gune arefe denmez. Ulkemizde Ramazan Bayramı'nın bir onceki gunune de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine gore:"Gunlerin en faziletlisi arefe gunudur. Faziletce cumaya benzer. O, cuma gunu dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe gunu yapılan duadır. Benim ve benden onceki peygamberlerin soylediği en faziletli soz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sozudur." (Muvatta, Hacc 246)
Hazreti Aişe (ra) anlatıyor:"Allah, hicbir gunde, arefe gunundeki kadar bir kulu ateşten cok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: "Bunlar ne istiyorlar?" der." (Muslim, Hacc 436)
Resulullah(sav):"Arefe gunune hurmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gundur."
diyerek, Allah TeÂlÂ'nm kıymet verdiği gunu hurmet ederek bilincli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir. Hurmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, gorebilmekle başlar. Arefe gununu gunahlara girmeden orucla, duayla, istiğfarla gecirmek kullarını arefe gununde bağışlayacağını mujdeleyen Allah TeÂlÂ'ya hurmetin ve şukrun bir ifadesidir. (Deylemi)
Hazreti Omer (r. a) ile bir Yahudi arasında gecen konuşmada arefe gununun onemini gostermektedir:Hazreti Omer'in halifeliği zamanında Yahudilerden birisi:
"Ey Omer, siz bir Âyet okuyorsunuz ki, o Âyet bize inseydi o gunu bayram olarak kutlardık." dedi. O Âyet, Maide sûresinin ucuncu Âyetiydi. Cenab-ı Hak şoyle buyurmuştu:
"Bugun, sizin dininizi kemale erdirdim ve size nimetimi tamamladım."
Bu Âyet, hicri onuncu yılda, Veda Haccı'nda, arefe gunu olan cuma gunu ikindiden sonra, Peygamber Efendimiz (sav) Arafat'ta "Adba" adındaki devesinin uzerinde vakfede iken nazil olmuştu. Deve vahyin ağırlığına dayanamayarak yere cokmuştu. Hz. Omer'e Yahudi'den hangi Âyet olduğunu oğrenince şoyle dedi:
"Biz o gunu ve o gun bu Âyetin Hz. Peygambere (sav) nail olduğu yeri biliriz. Cuma gunu arefede bulunuyordu."
demiş ve o gunun bayramımız olduğuna işaret ederek arefe gununun onemini belirtmiştir.
Arefe gunu, Hazreti Âdem (as) ile Hazreti Havva'nın Arafat'ta buluştukları gundur. Tevriye, arefe gununden bir onceki gune denir. Peygamber Efendimiz (sav) şoyle, buyurmuştur:"Tevriye gunu oruc tutan ve gunah soz soylemeyen Musluman cennete girer."
Bugun tutulan oruc, bin gun nafile oruca bedeldir. Aynca gecmiş ve gelecek yılda yapılan tovbelerin kabul olmasına da sebep olur. Arefe gunu oruc tutmak da cok sevaptır. Resulullah (sav) şoyle buyurmuştur:"Arefe gunu oruc tutana, Âdem aleyhisselÂmdan, Sûr'a ufurulunceye kadar yaşamış butun insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır."
"Arefe gunu tutulan oruc, bin gunluk nafile oruca bedeldir."
"Aşure gunu orucu bir yıllık, arefe gunu orucu da, iki yıllık nafile oruca bedeldir."
"Arefede tutulan oruc, iki bin kole azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihÂd icin verilen iki bin ata bedeldir."
"Arefe gunu tutulan oruc, biri gecmiş, biri de gelecek yılın gunahlarına kefaret olur."
Arefe gunu ozellikle bin adet İhlas okumak buyuk zatlar tarafından tavsiye edilmiştir. Hadis-i şeriflerde İhlas sûresini okumanın kul borcu haric diğer gunahların affedilmesine vesile olacağı soylenmiştir."Arefe gunu Besmele ile bin İhlas okuyanın gunahları affedilir ve duası kabul olur."
"Peygamber (sav) arefe akşamı ummetinin affedilmesi icin dua etti. Duasına,
'Muhakkak ki ben zalimden başkasını mağfiret ettim.' diye cevap verildi. 'Zalimden ise mazlumun hakkını alırım.' buyruldu. Resul-i Ekrem:
'Ey Rabbim, dilersen mazluma cennette mukafatını verir zalime de mağfiret edersin.' diye dua etti ise de Arafat'ta bu duasına Allah TeÂlÂ'dan kabul gelmedi. Sabah vakti Muzdelife'de aynı duayı tekrarladı. Bu defa duası kabul edildi. Resulullah memnuniyetinden ve sevincini belli ederek guldu. Bunun uzerine Ebu Bekir ve Omer (ra):
'Anam babam size feda olsun, bu saatte siz gulmezdiniz, sizi gulduren nedir?' diye sordu. Resulullah(sav):
'Allah'ın duşmanı İblîs, Allah TeÂlÂ'nın duamı kabul ederek ummetimi affettiğini anlayınca toprağı alıp başına calmaya ve vay sana helak oldun diye feryada başladı. İşte Şeytan'ın gormuş olduğum bu feryadı beni guldurdu, buyurdu."
Arefe gunune saygılı olmalı, o gun hacılar Arafat'ta vakfe yapıp dua ederken manen onların yanında olduğumuzu hissederek dualarına iştirak edilmelidir. Boyle bir gunde bizi gunaha sokabilecek her şeyden uzak kalmak gerekmektedir.
"Gunumuzde arefe, bayramın bir onceki gunu olduğu icin dunyalık telaşların en yoğun olduğu bir gun olarak yaşanmaktadır. Oysa ki arefe insana verilen en kıymetli vakitlerden biridir. Bugunler ibadet ve affedilme gunleridir. Hacıların Arafat'ta "Lebbeyk (Buyur Rabbim)" diyerek dil, ırk, ten ayırımı yapılmaksızın bir araya geldiği mahşer gununu hatırlatan, kulluğun Allah TeÂlÂ'ya dualarla, telbiyelerle arz edildiği en kıymetli zaman dilimidir. Resulullah (sav) şoyle buyurmuştur:"Duanın faziletlisi, arefe gunu yapılanıdır." (Beyheki)
"Allah TeÂlÂ, arefe gunu kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder."
Allah TeÂl bazı geceler duaların reddedilmeyeceğini Peygamber Efendimize (sav) bildirmiştir. Rahmet kapılarının acıldığı dort mubarek gece şunlardır:
1. Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi,
2. Kurban Bayramı gecesi,
3. Terviye gecesi (Zilhicce ayının 8. gecesi),
4. Arefe gecesi, (Isfehani)
Arefe gununu ve gecesini ibadetle gecirmek cok faziletlidir. Saadet-i Ebediyye'de arefe gecesini ibadetle gecirenin cehennemden azat olacağı soylenmiştir. Arefe gunu gunahlardan uzak kalanın da bağışlanacağı Resulullah (sav) tarafından mujdelenmiştir."Arefe gunu Resulullahın (sav) yanında bulunan bir genc, kadınları duşunuyor ve onlara bakıyordu. Resulullah (sav) eliyle birkac defa gencin yuzunu kadınlardan cevirdi. Genc yine onları duşunmeye başladı. Resulullah (sav):
- Kardeşimin oğlu, bugun oyle bir gundur ki, bugunde herkesin kulağına, gozune ve diline sahip olursa gunahları bağışlanır,buyurdu." (Musned)
Arefe Gunu Yapılması Tavsiye Edilenler:
1. Arefe gununun sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
2. Arefe gunu oruc tutulmalıdır.
3. Arefe gunune hurmet edilmeli, gunaha girmemeye dikkat edilmelidir.
4. Arefe gunu cok dua ve istiğfar edilmelidir.
5. Arefe gunu 1000 Âdet İhlas-ı şerif okunması iyi olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
__________________
Kurban Bayramı'ndan once, arefe gunu nafile oruc tutmanın hukmu nedir?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kurban Bayramı'ndan once, arefe gunu nafile oruc tutmanın hukmu nedir?