Kıbrıs'taki turizm sektoru temsilcileri, hukumetin kendilerini dikkate almadığından ve yukumluluklerini yerine getirmediğinden yakınarak, 2015 yılının turizm acısından “Felaket yılı” olacağı uyarısında bulundu.



Gundem Kıbrıs’a konuşan turizm temsilcileri, hukumetlerin her defasında turizmin ulkede “Lokomotif sektor” olduğunu belirttiğini ancak, bugun hukumetin sektore gereken ilgiyi gostermediğini vurguladı. Turizmciler, hicbir hazırlık yapılmaması nedeniyle 2015 yılının turizm acısından “Felaket yılı” olacağını konusunda Turizm Bakanlığı’na uyarı yaptı.
Turizm Bakanlığı’nın kendilerini dikkate almadığını ifade eden sektor temsilcileri, elektrik fıyatlan ile maliyetlerin yuksekliği, charter teşviklerinin zamanında odenmemesi, reklam butcesinin aynlmaması, yurt dışı tanıtımının yapılmaması ve 2015 teşvik sisteminin netleşmemesi nedeniyle onlerini goremediklerini ifade ederek, bakanlığı onlem almaya cağırdı.
Otelciler Birliği Başkanı Huseyin Aktığ, 2015’in “Felaket yılı”, Kıbrıs Turk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise “Cokuş yılı” olacağını soyledi. Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kultur ve Spor Bakanlığı Musteşarı Şahap Aşıkoğlu ise turizmcilerin kaygılarında haklı olduğunu ancak, gerekli tedbirlerin alınacağını soyledi.
Sıkıntıların giderilmesi icin yapılan calışmaların onumuzdeki gunlerde acıklanacağını belirten Aşıkoğlu, “2015’te herhangi bir sıkıntı olacağını duşunmuyoruz, uc ay oncesinden calışmalara başladık. 2014’ten daha iyi olacak” dedi.
Aktığ: Turizm dÂhil, ulkede reel sektor zordadır
Otelciler Birliği Başkanı Huseyin Aktığ, ulkede sıkıntıların buyuk olduğuna dikkat cekerek, turizmde 2015 yılının bir felaket yılı olacağını belirtti. Ulkede sadece turizmde değil, reel sektorun sahip olduğu sıkıntıları da yaşadıklarını ifade eden Aktığ, ulkedeki yatırım iklimi ve ozel sektorun iş yapabilme ortamının dunyadaki en kotu ortam olduğunu belirtti.
Aktığ’a gore onlerindeki en buyuk engel; “Cok ciddi, hantal, iş yapmaktan ve ozel sektoru algılamaktan uzak devlet anlayışı.” Değişen hukumetlerle bu sorunların cozuleceğini umut ettiklerini ancak olmadığını gorduklerini belirten
Aktığ, “Ulkede cok ciddi, radikal ve rasyonel kamu reformuna ihtiyac vardır” dedi.
Devletin hantallığının yarattığı sorunları sektorde bire bir yaşadıklarını anlatan Aktığ, bunları; “Sosyal sigorta, vergi sistemi, yerel yonetimlerle ile turizm tesislerin modası gecmiş iletişimleri” olarak gosterdi ve dunyadan ornekler vererek, bunlara cozum uretmeye calıştıklarım kaydetti.
Huseyin Aktığ, giderlerin inanılmaz boyutta olduğunu belirterek, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda başbakanın danışmanlık yaptığını ve bir turizm raporu oluştuğunu, sorunların tespiti, cozum onerileri, raporun sonunda ise eylem planının hazırlanmasına rağmen bugune kadar hic kimsenin kendilerini arayıp, “Sorunları boyle cozuyoruz” demediğini ifade etti.

"Ulkede tıkanmış bir sistem vardır"

Ulkede tıkanmış bir sektor bulunduğuna ancak adanın turizm adası olduğuna dikkat ceken Aktığ, turizmin sorunlarının cozulmesi halinde bunun diğer sektorlere olumlu yansıyacağını soyledi.
Turizmin guven işi olduğunu ifade eden Aktığ, 2013’te bir başarı elde etmeleri ve yılsonu ise zirve noktasını yakalamalarının esas nedeninin; sektorun goruşleri doğrultusunda Turkiye Cumhuriyeti Yarım Heyeti Mali katkısı ve Turizm Bakanlığı’nın organizasyonu ile uclu işbirliğinin oluşması olduğunu ifade etti, başarının boyle geldiğini belirtti.
Bugun partiler ici catışmalardan dolayı guven ortamının zedelendiğini ifade eden Aktığ, “Ulaşım teşvikleri ile ilgili sorun ister istemez pazarlandığımız ulkelerde tur operatorlerinde bir guvensizlik ortamı yarattı” dedi.
Dunyada olduğu gibi charter teşviklerin bir doping olduğunu ancak KTHY’nin batmasmın ardından pazar ceşitlemesi ile denge sağlanıp artış yaşatılması icin charterlerin konulduğunu ifade eden Aktığ, şoyle konuştu:
“Teşvikler devam ederken, charterlerle farkındalık yarattığımız piyasalarda yerleşebilmemiz gerekirdi. Bu, imaj ve reklam calışmaları ile olur. İmaj calışmaları ile birlikte tarifeli seferlerin başlatılıp buyutulmesi gerekirdi. Plan, charterler azalırken tarifeli seferlerle kalıcı muşteriyi de yakalayabilmekti. Planın ilk adımı yapıldı, charterler dopingi aldı ama esas tedavi ve cozumu uretmedik.”
"Charterlerin odenmemesi cok buyuk bir dalga yarattı"
Huseyin Aktığ, dış piyasada reklamların yapılmadığım, tarifeli seferlerin başlatılmasının ve charter seferlerin odemedeki en ufak bir aksaklığın cok buyuk bir dalga yarattığını belirtti. Gecmişteki basm acıklamalarında bu sorunları soylemeleri ve cozum onerilerini de aktarmalarına rağmen bunların yapılmadığını kaydeden Aktığ, “Bugun gelinen nokta mart- nisan aylannda duşuş yaşadık. Duşuşler devam ederken bize ‘merek etmeyin yılsonu toparlanırız’ dendi. Ancak, duşuşler devam etti. Ağustos ayında yine yuzde 15 duşuş yaşandı. Biz yaşanacak gercekleri soylemiştik” dedi.

"Turizm orgutu oluşturulmalı"

Ellerinde ulkedeki tum reel sektorun ortak akıl ile yarattığı bir eylem planı olduğuna dikkat ceken Aktığ, bunun uygulamaya en kısa zamanda konulması gerektiğine işaret etti. “Siyasi etkiden uzak, şeffaf, denetlenebilir bir turizm orgutunun acil olarak oluşturulması gerekir” diyen Aktığ, turizme ayrılan reklam butcesinin yetersiz olduğunu da soyledi. Huseyin Aktığ, taleplerinin turizm fonuna giren taleplerin ancak yuzde 25’inin turizmi desteklemek olarak kullanıldığını geriye kalanının cari butceye ayrıldığını soyledi. Turizm fonunun mÂliyenin butcesi icerisinde kalmasını ve harcanacak her kuruşun turizmi desteklemek icin harcanmasını isteyen Aktığ, sektorun bunu bilmesi gerektiğini ifade etti. Harcanan her kuruşun hesabının da kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade eden Aktığ, ancak bugune kadar bunun gercekleştirilemediğini belirtti.

"33 fuara katılıyorduk 11'e duştuk"

Fuarların ulkelerin vitrinlerini oluşturduğunu anlatan Aktığ, fuarlarda cok ciddi anlamlarda katılım olduğunu, gectiğimiz yıllarda 30 fuara katılan ulkemizin gectiğimiz yıl 12’ye bu yıl ise 11 ’e duşeceğini kaydetti.
Fuarlara katılmanın şart olduğunu, ozellikle Londra’daki World Travel Market Fuan’nın onemine dikkat ceken Aktığ, “Kış sezonunun başladığı ayda yapılan bu fuar her ulkenin bir sonraki urununu tanıttığı ve vizyonunu ortaya koyduğu yerdir. Buraya tam gucumuz ile katılmamız gerekiyor” dedi.
Tanıtımların sadece fuarlarla yapılmadığına ve bugun cok farklı boyutta sosyal medya pazarlamasının olduğuna dikkat ceken Aktığ, bununla ilgili hicbir calışma yapılmadığından yakındı.Sadece tesislerin bireysel yaptığı calışmalarla yetinildiğine ve geri kalındığına dikkat ceken Aktığ, “Onerilerimizin yerine getirilmemesi durumunda 2015 yılı turizm ve diğer sektorler icin bir felaket yılı olacaktır” dedi.
Bakanlığın fuarlarda sektor temsilcilerini yeteri şekilde desteklemediğini de anlatan Aktığ, “Orgutun oluşmasından sonra işin doğrusu, bu işi sektorun yapması gerekir. Sektor, hangi fuarda ne şekilde yer alınmasına karar vermesi gerekir. Gitmeden once, ‘fuar oncesi calışmaların yapılması’ gerekir” dedi.
Huseyin Aktığ, “Gecmişte bizi hukumetler surukluyordu, bugun bizim sistemi ve hukumeti suruklememiz gerekir. Liderliği bizim yapmamız gerekir” dedi. Aktığ, devletin iş yapma sorumluluğunu taşırken, bunu yapmaması ve sektorun de hicbir karar verme noktasında olmasına izin verilmemesinin yanlış olduğunu kaydetti.

Tolun: Ulkemizi pazarlayan 20 tur operator sayısı 2'ye duştu

Kıbrıs Turk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, turizmde otel konaklamaları ve turist sayısının duşmesinin bircok nedeni bulunduğunu soyledi. En buyuk sorunu; imaj reklam tanıtıma butce ayrılmaması olarak gosteren Tolun, ozellikle İngiltere , pazarına yonelik reklamların yapılmamasını eleştirdi.
İngiltere’de ulkemizi gecmişte 20 tur operatoru pazarlarken, bunun 2’ye duştuğunu anlatan Tolun, İngiltere’de 25 yıllık Grren Ailand’ın battığını soyledi. Bunun en onemli nedeninin tanıtımın yapılmaması olduğuna dikkat cekerek, “Kıbrıs ile ilgili dunyada hicbir reklam yapılmamaktadır. Turizmciler 43, devlet de 33 fuara katılırken devletin katıldığı fuar sayısı bugun 11’e indirildi” dedi.
"2015 daha kotu olacak"
KITSAB olarak Turizm Bakanlığı’na bir yazı yazarak, turizmin 2014’de kotu gittiğini 2015 yılında ise daha kotu olacağına yonelik goruşme talep ettiklerini anlatan Tolun, “2015’de turizm cokuşle başlayacak” dedi. Ulkede tek istihdam kaynağı olan ve bircok sektoru besleyen turizmin şu anda zora olduğunu anlatan Tolun, turizmin onunun kapatılmaması gerektiğim soyledi. Orhan Tolun, her yıl turizmden yuzde 15 artış olduğunu ancak bu yıl hedeften yuzde 25 sapma olacağmı ve duşuş yaşanacağını kaydetti.

"İmaj ve reklamlarla turizm desteklenmedi"

Tanıtım ve imaj icin para harcanmasının yerine, bakanlığın bunları “turizmde artış var” diye kısıtladığını soyleyen Tolun, şoyle konuştu: “Turizmde artış vardı. Cunku acenteler bulup turist getirebiliyordu. Acentelerimiz tur operatorluğune soyunup riske girip ulkeye turist taşıyordu. Ancak bu bir yere kadardı. Acenteler buyuk risk altına girip buyuk paralar yatırdılar ama bakanlık bunu imaj ve reklam ile desteklemedi. Turizmin gelişmesi sadece chartere para vermek ile olmaz.”
Charter sefer odemelerin tumunde sıkıntı olduğuna dikkat ceken Tolun, “Cunku 2011 yılının acığı 2012’den, 2012’nin acığı 2013’den karşılanıyor. Şimdi 2014’un acığı nereden kapanacak. Odemeler şu anda tıkanmıştır” dedi. Ulkemize 20 ulkeden turist geldiğini, bunların 14’unun charter seferler olduğunu anlatan Tolun, ancak ana pazarın İngiltere, Turkiye ve Almanya olduğunu soyledi.

"Charterler doğru durust odenmiyor"

Charter seferlerin doğru durust odenmediğini, gectiğimiz yıldan odemelerin bulunduğunu da soyleyen Tolun, “Part charterler, munferitler odenmiyor. Hukumet sadece ‘inceleriz’ diyor” dedi.
Gectiğimiz yıl turizm butcesinin iki katma cıkması gerektiği yonunde bakanlığa cağrı yaptıklarım ancak bunun yapılmadığım anlatan Tolun, “2014 yılı icin butceye 10 milyon TL ek konması gerekiyordu. Turkiye 20 koyduğu zaman butce 30 olacaktı. Ancak bu yapılmadı ve şu anda tıkandık” dedi.
Charterler sefer sayılan, otellerin konaklamalan ve normal olcu sayısmda da duşuş yaşandığım anlatan Tolun, gectiğimiz yıllarda dolu olan kucuk otellerde de buyuk duşuş yaşandığını belirtti. Ozellikle master planın ongorduğu ozel ilgi turizmi, eko turizm icin gelenlerin kucuk otellerde kaldığım ifade eden Tolun, bunlarda duşuş olduğunu kaydetti. Charterlerin yanı sıra İngiltere pazarının oldurulduğu icin buyuk sıkıntılar yaşandığım anımsatan Tolun, şoyle devam etti:
“Teşviklerin zamanında odenmemsi nedeniyle sıkışan bazı acenteler seferlerde
azaltmaya gitti. Charterlere guc verilirken tanıtıma para harcanmadı. Sadece charter değil part charterlerde de odenmiyor. Hicbir reklam yapılmazsa nasıl turist getireceksiniz? Devletin reklam yapması gerekirken. Bu yapılmadı. Devlet reklam butcesi adı altında para aymyor ancak reklam yapmıyor, parayı başka yere harcıyor."

"Turizm tıkandı"

Turizmin gerilemesinin en onemli sebepleri arasında 2014 yılma ait teşviklerin cok gec acıklanması olduğunu ifade eden Tolun, “Tanıtım icin para ayrılmaz teşvikler belirlenmezse ne olacak? 2014’de de bir şey yapmadık” dedi.'
“2014 yılında 2015 icin ne tanıtım yapıldı?” diye Turizm Bakanlığı’na sora soran Tolun, fuarların da azaltıldığım soyledi. Bakanlığın fuarların yanı sıra sivil toplum orgutlerinin katkısının azaltıldığım, 2014 teşviklerinin gec acıklandığım ifade eden Tolun, “Gectiğimiz yıl Londra fuarında KIBRIS’a yaptığım acıklamada bu yılın haziran aymda turizmin tıkanacağını soyledim. Bu gercekleşti” diye konuştu. 2014- 2015- ve 2016’mn aym teşviklerin icerisinde olduğunu anlatan Tolun, bunların şekillenmesi gerekirken halen bir sonuc alamadıklarını soyledi.

"Turizm fonunun parasını nereye harcadınız?"

Fuarların azaltılması ile turizmin gerilemesinin kabul edildiğini de anlatan Tolun, bakanlıktan fonun parasının nerelere harcandığının acıklanmasını istedi. Fonun parasının şu anda bittiğini anlatan Tolun, ulke tanıtımı icin ayrılan paranın başka yerlerde kullanıldığını soyledi. Fonun amacı dışında kullanıldığını ifade eden Tolun, İngiltere pazarına yapılacak reklam katkısının yerine Kumarcılar Hanı’na para aktarıldığını belirtti.

"Her yıl 'Allah ne verdiyse' olmaz"

Hukumetlerin bugune kadar “Nasıl olsa turizm artar?” diyerek birliklerin uyanlarına kulak vermediğini kaydeden Tolun, “Şimdi ne oldu? Tabii ki bir yerde tıkanmıştır. Şimdi bize bunu izah etsinler” dedi. “Her yıl Allah ne verdiyse olmaz” diyen Tolun, lokomotif sektor denen turizm orgutunde turizm orgutunun halen kurulmadığına dikkat cekti. Turistin gocmen kuşlar gibi her yıl ulkemize geleceğinin zannedildiğim anlatan Tolun, turistin kendisini fiyat ve kalitenin cezp edeceği yerlere gittiğim soyledi.
"Turizm gelirleri, 400 binden 480 milyon dolara yukseldi"
Bakanlığın bugune kadar sektor temsilcileri ile oturup konuşmadığından yalandan Tolun, bu yuzden Turizm Orgutleri kıisiyatifi’ni kurduklarım belirtti. Turizm orgutu kumlana kadar turizmcilerin bir arada tutulmasını sağlamak icin Turizm Orgutleri İnisiyatifî’ni kurduklarını kaydeden Tolun, turizm gelirlerinin 400 bin dolardan 480 milyon dolara cıktığını ifade etti. Tolun, “Biz turizm gelirlerim iki katma katlarken, butce acığının dortte birini kapatıp yuzde ellisini kapatmaya başlarken, sen benim boğazımı sıkıyorsun” dedi.

Aşıkoğlu: 2015 kotu olmayacak

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kultur ve Spor Bakanlığı Musteşarı * Şahap Aşıkoğlu, sıkıntıların onumuzdeki gunlerde yapılacak toplantılarda gundeme getirileceğim, alman tedbirlerin acıklanacağını kaydetti.
Turizmcilerin birtakım kaygılarının bulunduğunu ve bu kaygıların anlaşılabilir olduğunu ifade eden Aşıkoğlu, sonuc olarak sistemin surdurulebilir olması icin onemler alınması gerektiğim ifade etti.
“Bircok anlamda 2014 yılının kotu gectiğine inanmıyorum ama bu ‘her şey cok iyi gidiyor’ demek de değildir” diye konuşan Aşıkoğlu, elektrik fiyatları ile maliyetlerin yuksekliği, turizm butcesinin giderek azalması gibi faktorlerin olumsuz etkenler olduğuna ve ciddi rekabet şansını azalttığına dikkat cekti.
Kıbns Turk Otelciler Birliği ve Kıbrıs Turk Seyahat Acenteleri Birliği’nin kaygılarında haklı olduğunu aktaran Aşıkoğlu, buna rağmen 2015’in kotu gideceğine inanmadığını, bilakis 2014’ten daha iyi olacağını soyledi. Aşıkoğlu, 2015’te herhangi bir sıkıntı olacağım duşunmediklerim ve uc ay oncesinden calışmalara başladıklarını ifade etti.

Kaynak

__________________