SALGIN HASTALIKLAR KIYAMET ALAMETİ Mİ?
Donem donem dunyayı saran salgın hastalıklar insan yaşamında buyuk tehdit oluşturmuştur. Gecmişte yaşanan buyuk salgın hastalıklar gibi gunumuzde de ortaya cıkan iki hastalık vardır. Bu iki hastalık da oncekiler gibi buyuk oneme sahiptir. Deli dana ve kuş gribi...

Deli dana ve kuş gribi kendileri ile aynı donemde varolan hastalıklarla karşılaştırıldığında, onemli farklar taşımaktadırlar. Orneğin pek cok hastalık, dunya genelinde yaşanmayıp sadece bolgesel olarak gorulduğu halde, bu iki hastalık diğer hastalıklardan farklı olarak sadece belli bir bolge veya kıtada değil, dunyanın pek cok ulkesinde, Avrupa’dan Afrika’ya, Asya’dan Okyanus ulkelerine kadar geniş bir alanda gorulmekte ve cok hızlı yayılmaktadır. Ayrıca bu hastalıklar diğer bircok hastalığın aksine tam kayboldu derken yeniden ortaya cıkarak insan sağlığı icin tehdit olmaya devam etmiştir.
İcinde bulunduğumuz donemin ahir zaman olması acısından başka bir oneme sahip olan bu iki hastalık Peygamberimiz (sav)’in 1400 yıl once ahir zaman alameti olarak haber verdiği şu hadislere bir kez daha dikkat cekmektir:
"... Sizin icinizde koyunların burunlarından akan ve aniden olduren hastalık gibi olumcul iki hastalık yaygınlaşacaktır."
(Sahih’i Buhari.cizye(2/278 fethul bari)
’İnsanlar, şiddetli bir korku uzerinde olmadıkca, Mehdi zuhur etmez. Ondan once zelzeleler, fitneler, insanların başına gelen belalar ve taun (veba) hastalığı zuhur edecektir...
İşte o vakit (Mehdi) zuhur edecektir. Ona yetişene ve onun yardımcılarından olanlara mujdeler olsun. Ona muhalefet edenlere ve emrine karşı gelenlere yazıklar olsun.’ (FERA İDU FEVAİDİ'L FİKR Fİ'L İMAM EL-MEHDİ EL-MUNTAZAR)
"Olumler coğalacaktır. Kudus’un fethi gercekleşecektir. Sizin aranızda kolera ve şarbon (koyunlarda gorulen bir hastalık) gibi olumcul iki hastalık yaygınlaşacaktır." (FERA İDU FEVAİDİ'L FİKR Fİ'L İMAM EL-MEHDİ EL-MUNTAZAR -Buhari ’Sahih’inde tahric etmiştir.)
’Altı şey kıyametten once olur: ’sonra cok olen olur. Sizin icinizde koyunların burunlarından akan ve aniden olduren hastalık gibi olumcul iki hastalık yaygınlaşacaktır.’ (Sahih’i Buhari.cizye(2/278 fethul bari)
Not: Kuş gribi virusleri, kuşları ve daha seyrek olarak domuzları enfekte eder. Enfekte olan kuşlar, virusu tukuruk, burun salgıları ve dışkılarıyla yayarlar.

Salgın hastalıklar donem donem tum dunyada insanlar arasında etkili olmuştur. Ancak gunumuzdeki hastalıkların, gecmiştekilerle karşılaştırıldığında, cok daha hızlı yaygınlaştıkları gorulmektedir. Gecmişte sadece belirli bolgelerde etkili olan hastalıklar, gunumuzde ulaşımın kazandığı hız oranında bircok ulkeye bir anda yayılabilmektedir.


Kuş gribi hakkında...

Kuş gribi nedir?

Uzakdoğu Asya’da kuşlar ve kumes hayvanları arasında başlayan ve sonra insanlara gecen kuş gribi tum dunya icin buyuk risk oluşturuyor. İnsan ve diğer canlı turleri gibi kanatlı hayvanlar da gribe yakalanabilmektedir. Kuş gribinin 15 ayrı ceşidi vardır.

İnsanlara nasıl geciyor?

Kuş gribi, hasta ve hastalıktan olmuş hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara bulaşabilir. Bu hayvanların gozyaşı, burun akıntısı, boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir. Ayrıca bu atıklarla kirlenen yuzeylerle temas etmek ve bu virusu solunum yoluyla almakla insanlara bulaştırabilir. Virus insana gectikten 2-4 gun sonra hastalık ortaya cıkar.

Bu tehlike ne zaman bitecek?

Bunu kesin olarak soylemek şu anda cok zor ancak bu virus 20 derecede oluyor. Ancak her sonbaharda yeniden gocmen kuşlar kanalıyla yeni bir tehlikenin gelmesi mumkun. Bu nedenle kanatlı hayvanlara yonelik alınacak tedbirlerin uzun yıllar boyu surdurulmesi gerekiyor.

Riskli ulkeler hangileri?

2003 yılından gunumuze kadar H5N1 virusu ile hastalık, hayvanlar arasında dunyada salgın şeklinde şu sıra ile ortaya cıktı: Kore, Vietnam, Japonya, Tayland, Kambocya, Laos, Endonezya, Cin, Malezya, Rusya, Kazakistan, Moğolistan, Turkiye, Romanya ve Hırvatistan. Dunya Sağlık Orgutu (WHO) bu ulkeleri riskli olarak acıkladı. (Hastalık bu acıklamanın ardından Avrupa’nın pek cok ulkesinde de gorulmuştur.)

Kuş gribi tavuk vebası mı?

Evet, hastalık tıp dilinde, Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da biliniyor.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem 3817194.asp?m=1&gid=69

DELİ DANA HASTALIĞI...

*Bu salgın hastalık hakkındaki ilk vaka 1986 yılında bildirilmiş, Ocak 1993'te 35 bin vaka ile en yuksek noktaya ulaşmıştır.
*Tedavisi bulunmayan bu hastalık her yıl farklı ulkelerde adını duyurarak varlığını devam ettirmiştir.
* Duruş, hareket, duyu bozukluklar’ ve sinirsel dokular’n bozulmas’yla karakterize olan oldurucu, bulaş’c’ olabilen bir hastalıktır ve beyindeki sungerimsi değişikliklerle kendini gostermektedir.
* Bu hastalığın da kuş gribi gibi henuz tatminkar bir tedavisi yoktur.
Kaynak: http://www.adsyb.org.tr/news.asp?job=72


KUŞ GRİBİ HAKKINDA BASINDAN BAŞLIKLAR..
*H5N1'in ilerleyişi suruyor.
Olumcul kuş gribi virusu Asya ve Avrupa'da yay’lmaya devam ediyor.
* Kuş gribi nedeniyle 100 milyon tavuk oldu.
Son belirlemelere gore Vietnam ve Tayland'da kuş gribinden yirmi iki kişi oldu.
*Kuş gribi Avrupa'da yayılıyor.
* BM: 150 milyon kişi kuş gribinden olebilir.
* Olumcul kuş gribi Azerbaycan'da
* Danimarka'da kuş gribi vakası
*Hindistan'da yeni kuş gribi vakası goruldu.
* Polonya'da 1 kuğuda daha kuş gribi
* Pakistan'a da sıcradı.
* Mısır'da insanda kuş gribi goruldu.
* Kuş gribi, Kamerun'da da ortaya cıktı.
* Kazakistan'da kuş gribi
*Malezya'da yeniden kuş gribi salgını
* İsvicre'de kuş gribi alarmı
* İsrail'de ilk kez kuş gribi şuphesi
* İsvec'te kuş gribi
* Hırvatistan'da martılarda H5N1
* Asrın vebası kuş gribi


__________________