farkında olmak
Hayat farkında olmaktır dunyanın. İslam farkında olmaktır hem dunyanın hem de yarının. Yarından kastım sadece ertesi gun değil elbette. Ertesi gunlerin bitmediği gunler.
Sizi siz yapan farkında olduklarınızdır. Kimi anneliğin farkındadır. Kimi babalığın. Kimi marangozluğunun sırlarını bildiği icin marangoz, kimi doktorluğun. Kimi farkında olduğu icin musluman, kimi olmadığı icin değil.
İşte tam bu noktada başlıyor bizim duruşumuz. Dunyaya, ulkemize, milletimize, sulalemize, ailemize, eşimize, cocuğumuza, komşumuza gorduğumuz ve goremediğimiz - ki bu da en az gorduklerimiz kadar onemlidir- her şeye karşı sorumluluğumuz ya da sorumsuzluğumuz işte tam burada yani, farkında olmamızla başlıyor.
Farkında olmazsak, haberimiz olmaz gerceğine sığınır nice insanlar. Bakar ama gormez. Duyar ama dinlemez. Ya da ne bileyim, bilir ama inanmak gelmez işine. Cunku gormek de dinlemek de hatta en onemlisi iman, inanmak da sorumluluk yukler. Kacamazsınız o sorumluluktan. Cunku artık siz gormuşunuzdur. İyi, kotu, doğru, yanlış her neyse gorduğunuz. Yolda yurumek eziyet verir size. Şoyle bi rahat dinlenemezsiniz bile. Cunku dunya artık batmaya başlar size. Cunku siz artık farkında olmaya başladınız demektir. Cunku artık insan oldunuz demektir.
Modern dunya denilen meretin belki de insana yaptığı en buyuk zulum bu. Bizi insanlıktan cıkarttıkları yol da bu belki. Farkında değiliz hicbir şeyin. . Seksen sene once dedemizi uc gun once ilerideki muslumanı oldurenin yarın bizi de oldureceğini fark edemiyoruz mesela. İcimizdeki inanmayanları fark edemediğimiz gibi. Ya da 3 gun sonrası bize yakın ama kıyametin uzak gelmesi gibi.
Attığımız her adımın farkında olmak gerekiyor. Ama zordur bunun farkında olmak. Aynanın karşısına gecip sıkıysa soyleyin bu cumleyi. Ya ayna catlar, ya da gozleriniz rahmet dolar. Ağlamak, farkında olmaktır. Gunahlarımızın farkında değiliz ki ağlayalım. Ağlayıp affedilelim.
Başka bir acıdan bakalım farkında olmaya. Biz kendimizin farkında değiliz. Bizim hatta sadece birimizin imanı bile, dunya ile ve icindeki hicbir şeyle kıyas kabul etmez derecede bir kıymete sahiptir. Bizim bir kelimemiz, milyonlarla kÂfir kelimeye bedeldir. Bizim bir hamdimiz, şukru verilmeyen senelere bedel, bizim bir secdemiz, secdesiz nice omurlere bedeldir.
Bunların hepsinin icinde de bizatihi farkında olmak yatardır. Anlamını kaybetmemiş bir iman sahibi, ama gunahkÂr bir mu'min, musluman Allah katında en değerli insandır. Cunku madem, beşer, madem şaşar ama iman etmelidir. Rabbe yonelmelidir. Farkında olmalıdır, Allah'ın ona verdiği değerin.
Allah ki, insana değer vermiş ve ona hitap etmiş. Onu muhatap kabul edip, onu karşısına almış, hatta hesap soracak kadar ona akıl vermiş. Bakın bir hayvandan farkımızdır farkında olmak. Bu sadece gıdaya karşı farkında olmak değil, insan olduğumuzun farkında olmaktır. Farkında olabildiğimizin, farkında olmaktır.
Bilmiyorum, sizin cevabınız ne olur, ama iman duyuyla mı kalple mi olur diye sorarlar. Bence iman da farkında olmakla başlar. Akıl ve kalple beraber farkında olmak.
Kimseye değil, kendime soruyorum once. Peki, farkında mıyım beni bekleyenlerin? Belki ihtiyarlığın, ama kesin olumun, Ahireti, hesabın, cennetin ve cehennemin. Ne kadar farkındayım ya da. Ne kadar inanıyorum ki ona gore hazırlandım. Bazen kaza yaparız. Gelen arabayı gormemişizdir. Farkında olamamışızdır. Acaba olumum bir kaza mı olacak. Bilmeden mi yaşıyorum ben yoksa. Yoksa yaşamıyor muyum ben? Ya Rabbi beni farkıma, farkına vardır. Ya Rabbi, gozlerim, ellerim, kulaklarım, ayaklarım seni unutmasın…
Belki de o yuzden bu kadar onemli farkında olmak ki Allah'ın Rasul'u şoyle buyurmuş:
Abdullah İbnu Muğaffel (radıyallÂhu anh) anlatıyor: "Bir adam gelerek "Ey Allah'ın Resûlu! Ben seni seviyorum" dedi. Resulullah:
"Ne soylediğine dikkat et!" diye cevap verdi.
- Adam:
"Vallahi ben seni seviyorum!" deyip, bunu uc kere tekrar etti. Re sûlullah (AleyhissalÂtu vessel Âm) bunun uzerine adama:"
Eğer beni seviyorsan, fakirlik icin bir zırh hazırla. Cunku beni sevene fakirlik, hedefine koşan selden daha sur'atli gelir." [Tirmizî, Zuhd 36, (2351).]
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sİzİ Bekleyenlerİn Farkinda Olmak