DUNYADAKİ BUTUN MUSLUMANLARA DUA ETMEK GEREKİR Mİ ?
Elbette dua etmek gerekir. Dunyadaki butun Muslumanlar bir ailenin fertleri gibidir. Hatta hepsi bir vucut sayılır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Birbirine karşı muhabbet ve merhamette, muminler, bir vucut gibidir. Vucudun bir yeri rahatsız olunca, butun vucut, rahatsız, uykusuz kalıp, onun tedavisi ile meşgul olduğu gibi, Muslumanlar da birbirlerine yardıma koşmalıdır!) [Buhari]
Muslumanlar dunyanın ceşitli yerlerinde [mesela Bosna’da, Afganistan’da, Cecenistan’da, Irak’ta] zulme uğruyor. Diğer Muslumanların bunlara, guclerinin yettiği olcude yardım etmesi, herhangi bir yardımda bulunamayanın da, dua etmesi farz olur. Dunyanın oteki ucundaki bir Muslumanın derdi, bizim derdimiz demektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Muslumanların dertleri ile ilgilenmeyen, onlardan değildir.) [Hakim]
Yiyecek, icecek, giyecek, barınacak, canını, malını savunacak ve başka ihtiyacları icin Muslumanlara yardım etmek, hem vazife, hem de cok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir Muslumanın sıkıntısını gidereni veya bir mazluma yardım edeni, Allah affeder.) [Buhari]
(Bir din kardeşinin ihtiyacını gideren, omur boyu ibadet etmiş gibi sevap kazanır.) [Buhari]
(Din kardeşini savunan Muslumanı Allahu teÂlÂ, Cehennem ateşinden korur.) [Taberani]
(Bir mumini, bir munafığın zulmunden koruyan, Cehennem ateşinden korunur.) [Ebu Davud]
(En kıymetli amel, bir muminin sıkıntısını gidermek, borcunu odemek veya karnını doyurmak suretiyle onu sevindirmektir.) [Taberani]
(Din kardeşinin aleyhinde konuşulurken, onu savunmaya gucu yeterken, susanı, Allahu teÂl dunya ve ahirette zelil eder.) [İbni Ebiddunya]
İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
(İşte bugun, her Musluman, elinden gelen yardımı yapmayıp, İslamiyet baskı altına duşerse, yardımı esirgeyen her Musluman, ahirette mesul olur. Bunun icin kuvvetim olmadığı halde, yardıma koşmaya ozeniyorum. Guclukleri yenerek, İslamiyete ufacık bir hizmet edebilmek yolunu arıyorum. "İyilerin coğalmasını isteyen de, onlardan sayılır" buyuruldu.) [1/47]
(Bugun İslamiyete yardım icin az bir şey vermek, binlerce altın vermiş gibi kıymetlidir. Hangi talihliye, bu buyuk nimet ihsÂn edilirse, ona mujdeler olsun! Dinin yayılmasına hizmet eden, cihad sevabına kavuşur. Hele bu zamanda Muslumanlara yardım etmek daha guzel, daha sevaptır.) [1/193]
(Dua ordusunun askerlerinin kalbleri kırık olduğu icin savaş ordusunun askerlerinden daha ileridir. Dua ordusunun askerleri, gaza ordusu askerlerinin ruhu gibidir. Gaza ordusunun askerleri, onların bedenleri gibidir. O halde, gaza ordusunun askeri, dua ordusu olmadıkca, iş başaramaz. Cunku ruhsuz bedene hicbir yardımın faydası olmaz.) [3/47]
Eğer bir Musluman, diğer Muslumanlara eli ile, malı ile yardım edemiyorsa, dua ederek yardım etmelidir! Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Muslumanın, Musluman uzerindeki hakkından biri, ona gıyabında dua etmektir.) [Deylemi]
Hicbir yardım yapamayan dua etmelidir. Beklemeden her an dua edilebilir. Belli saatlerde toplu yapmak icin ona buna mesajlar cekmek uygun değildir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- DUnyadakİ BUtUn MUslUmanlara Dua Etmek Gerekİr Mİ ?