7’den 70’e herkesten duyariz bu sozu, "bu gun cok canim sikiliyor" dunya hayatinin tum zevklerİnİ hizla tuketen ve yalnizliĞa mahkum olan, bİr genclİk gelİyor.
"İnternet" "sanal dunyaya hoŞ geldİnİz."
İyİ ve dozunda kullanildiĞinda teknolojİ harİkasi dİyebİlİrİz. Fakat İyİ kullanilmadiĞi taktİrde, "teknolojİ hastaliĞi, yanİ can sikintisi" ve beraberİnde getİrdİĞİ ruhsal tahrİbatlar yaŞayabİlİrİz.
"kİmİne gore bİlgİ hazİnesİ, kİmİne gore dunya kutuphanesİ, kİmİne gore acik unİversİte." bu oyle bİr dunya kİ, "sozlerİn sustuĞu, parmaklarin konuŞtuĞu" ve İnsanlari hizla yalnizliĞa cektİĞİ sanal dunya. Bu yalnizliĞa doĞru yol alirken, İŞ hayatinda sekreterİmİz cep telefonu, ofİsİmİz İnternet oldu. AnlayacaĞiniz neredeyse tek oda da, tek baŞina Şİrket olduk.yanİ avrupalilarin dedİĞİ gİbİ, (home offİce) yanİ evİmİz İŞİmİz oldu.
Bu durma baktiĞimizda, uzay fİlmlerİnde İzledİĞİmİz, telepatİ olaylari sankİ gercekleŞİyor İzlenİmİ verİyor İnsana. YalnizliĞa aliŞan genclerİ bekleyen bİr baŞka gercek İse, tum orf ve adetlerİmİzİn yavaŞ, yavaŞ unutulup, sosyal yaŞantidan hizla uzaklaŞmalaridir. Sonuc olarak onlem alinmadiĞi taktİrde, yenİ nesİllerİ yalniz ve sikintili bİr gelecek beklemektedİr.
İnternet tİryakİlİĞİ sadece genclerle sinirli deĞİldİr. İlkokul caĞlarindakİ cocuklarda da gormekteyİz. Cocuklarin en doĞal haklari olan oyunlari dahİ, acik havada arkadaŞ ortaminda, park ve bahcelerde olmasi gerekİrken, sanal ortamlarda tek baŞlarina bİlgİsayar oyunlarina kİlİtlenerek, bu sahte zevkİ yaŞamaya caliŞmalari, onlarda gerİ donulmez ruhsal tahrİbatlara yol acmasina sebep olabİlİr.
Zengİn hastaliĞi can sikintisiİstatİstİkler, zengİn ve refah sevİyesİ yuksek ulkelerde, psİkİyatrİ hastalarinin daha cok olduĞunu gosterİyor. Bu ulkelerde henuz 18 yaŞinda olmadan tum heyecan ve zevklerİ hizla tuketen genclİk, bulunduĞu hİcbİr ortamdan zevk alamaz hale gelebİlİr. Bunun sonucunda da, ruhsal cokuntuler ve kotu aliŞkanliklar olabİlİr.
DoĞal olarak İnsan, İstedİĞİ bİr Şeyİ elde edene kadar heyecan duyar. Elde ettİĞİnde bu heyecan hizla yok olur. Sureklİ yenİlİklerİn arayiŞina gİrer. Bu kisir dongu sonunda İsteksİz hale gelİp, her İstedİĞİ siradanlaŞmaya baŞlayana kadar surer. Toplumun dİĞer kesİmlerİne gore her Şeyİ elde edebİlen İnsanlar, allah’a ŞukredeceĞİ yerde, doyumsuz nefsİnden dolayi, arayiŞlarinin İcİnden cikamaz hale gelİr. Sonuc olarak can sikintilari baŞlar.
Kuran’da hz. Suleyman’in kendİsİnden sonra kİmseye nasİp olmayan, buyuk bİr zengİnlİk ve mulkun sahİbİ olduĞunu ve bu nİmete olan Şukredİcİ tavrini Şoyle anlatilir:
"rabbİm, benİ baĞiŞla ve benden sonra hİc kİmseye nasİb olmayan bİr mulku bana armaĞan et. Şuphesİz sen, karŞiliksiz armaĞan edensİn."boylece ruzgari onun buyruĞu altina verdİk. Onun emrİyle dİledİĞİ yone yumuŞakca eserdİ. O da demİŞtİ kİ: "gercekten ben, mal (veya at) sevgİsİnİ rabbİmİ zİkretmekten dolayi tercİh ettİm." (sad suresİ,32.35.36)
can sikintisiyla nasil baŞ ederİz?"dunya hayati yalnizca bİr oyun ve bİr oyalanmadan baŞkasi deĞİldİr."(en’am suresİ.32)
ayetİn İfadesİyle, bu oyunun farkina varip, hayata hep heyecanla bakmaktir. Cunku, heyecanin ve Şevkİn bİttİĞİ yerde sikintilar baŞlar. Heyecani sureklİ yaŞatmanin tek anahtari allah İnanciyla beraber, dunyadakİ var oluŞumuzun amacini keŞfetmektİr.
Neden var olduk? Bu sorunun cevabini derİn duŞunerek aramaktir. Bu cevap kuran'da,
"ben, cİnlerİ ve İnsanlari yalnizca bana İbadet etsİnler dİye yarattim."(zarİyat suresİ,56
"... Haberİnİz olsun; kalpler yalnizca allah'in zİkrİyle mutmaİn olur." (rad suresİ, ayetİyle haber verİlmektedİr.
Ayrica duŞuncelerİmİzde, gecmİŞİn muhasebesİnİ tekrar-tekrar yapmadan, bedenİ ve zİhnİ boŞ birakmadan, geleceĞe donuk caliŞtirmaktir. Kendİmİzİ monotonluktan kurtarip, her gun yenİ bİr sayfa acmaktir.
Siradanliktan kurtulmanin bİr baŞka yolu da sabİt fİkİrlerden kurtulup, yenİlİklere acik olmaktir. Hangİ yaŞta olursaniz olun, kendİnİze severek yapacaĞiniz bİr meŞgulİyetİnİz mutlaka olmalidir. Sabah Şevkle uyanmaniz İcİn sİze İhtİyaci olan, sİzİn sorumluluĞunuzda olan bİr uĞraŞiniz olmasi gereklİdİr. Bunlar: Cİcek bakimi olabİlİr, cocuk olabİlİr, hayvan olabİlİr. "hatta en onemlİsİ, her yaŞta yapilabİlen ve en guzel uĞraŞ olan, spor olabİlİr."
bellİ bİr yaŞtan sonra (emeklİlİk ) yaŞlarinda daha da boŞ zaman olacaktir. Bu boŞ zamanlara hazirlik, genclİk yillarinda edİnİlen faydali aliŞkanliklarla doldurulabİlİr. Aksİ taktİrde, emeklİlİk yaŞlarinda İŞlerİnİn buyuk bİr kisminda azalmalar olduĞundan, can sikintisiyla baŞ etmelerİ mumkun olmayacaktir.
"unutulmamasi gereken en onemlİ aliŞkanlik İse, kİtap okumaktir. Dolayisiyla İnsanlara, okuma tİryakİsİ olmalarini onerİyorum."
sikintilari gİdermenİn bİr baŞka yolu da dua ve İbadet etmektİr. Duzenlİ yapilan İbadetler İnsani baŞiboŞluktan ve tembellİkten kurtarip, harekete gecİrİr. Allah’a karŞi olan gorevİmİzİ yerİne getİrmenİn, manevİ huzurunu vererek vİcdanimizi rahatlatir...
İnsanlarin arasinda yaŞanan yalnizlik
kalabaliklarda yaŞanan yalnizlik bence tum yalnizliklardan daha zordur. Bu yalnizlik, kİmsenİn senİ anlayamamasi, bulunduĞun topluma gore bİlgİ sevİyenİn yuksek olmasi, İnsani sessİzlİĞe ve yalnizliĞa mahkum edebİlİr. Hatta, ayni evİ paylaŞmak zorunda kalan ve eŞlerİyle anlaŞamayan yalniz İnsanlari gormek de mumkundur.
YalnizliĞi avantaj olarak kullanmak
"verİmlİ İnsanlar yalniz deĞİldİr."
fİkİr ureten guclu ve zekİ İnsanlar, yalnizliĞi avantaj olarak kullanmayi cok İyİ bİlenlerdİr. Belkİ bu İnsanlar kalabaliklar arasindaydilar ve hep ondeydİler fakat, duŞuncelerİnde hep yalnizdilar. Bu İnsanlar yalnizliklarini İlİm ve bİlİyle doldurarak, tarİh boyunca İnsanliĞa buyuk hİzmetler ve İcatlar yapmiŞ yalniz adamlardir.
Hatta peygamberler de, duŞunce ve İlİm acisindan hep yalnizdilar. Fakat bu onlarin allah’a olan baĞliliklari, İnanclari ve teslİmİyetlerİ derecesİnde, kendİlerİne verİlen akil ve İlmİn, İc dunyalarinda yaŞadiklari meŞgulİyetlerİ İle, kİmsenİn anlayamadiĞi dopdolu bİr yalnizliktir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- cağımızın hastalığı can sıkıntısı..