Kalaycıoğlu: ''Faciadan donduk''
Trabzonspor0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Trabzonspor
- Kalaycıoğlu: ''Faciadan donduk''
-
14-10-2019, 04:52:55Kayıtlı ÜyeTrabzonspor Kulubu Doktoru Doc. Dr. Ahmet Kalaycıoğulu, Sivasspor macında, futbolcuların donmuş olan kulaklarıyla oynamaları halinde kulaklarda kırılmalar olabileceğini belirterek, ''Oyuncularımızın kulaklarını gorduğumde faciadan donduğumuzu duşundum'' dedi. Kalaycıoğlu, Sivasspor macında soğuktan en fazla etkilenen Umut Bulut ile birlikte Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde basın toplantısı duzenledi. Ahmet Kalaycıoğlu, Sivasspor macında tahmin edemedikleri, hesaplayamadıkları bir hava koşuluyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, ''Mac 15.00'da başladığı zaman guneşli bir ortam sozkonusuydu ama yine de soğuktu. Ben kendi yaptığım olcumde golgede -7 dereceydi. Tribundeki derecede ısı ise hep -4'u gosterdi. Macın ilk yarısı soğuk, ikinci yarısı cok daha soğuk bir ortamda oynandı. Saat 16.00'dan sonra karanlık cokmuş ve soğuk daha da artmıştı. Resmi kayıtlara gore bize macın -25 derece ısıda oynandığı soylendi. İşin icine koşu ve egzersiz girerse insan vucudu o sıcaklığı -30 gibi hisseder. Bunun da sporcu sağlığını olumsuz etkileyeceği kesindir. İnsan fizyolojisinin belli sınır ve kapasitesi vardır'' diye konuştu. Futbolcuların ilk yarı bitirip devre arası iceriye girdiğinde donma noktasına geldiğini ifade eden Kalaycıoğlu, ''Devre arasında mudahale yaparak durumu toparlamaya calıştık. Tedavi yaparken birkac futbolcunun donmuş olan kulaklarıyla oynasaydık, kırılabilirlerdi. Un gibi donmuş yerleri elimizde dağılabilirdi'' dedi. Sivasspor deplasmanından pazar gunu donduklerini dile getiren Kalaycıoğlu, şoyle devam etti: ''Pazartesi gunu geldiklerinde futbolcuların bircoğunda ozellikle kulak problemleriyle karşılaştık. İnsan vucudunun kan dolaşımının uc noktalarında bu tur problemler ortaya cıkar. Burun ucu, el, ayak parmak ucları, kulak ucları etkilendi. Mustafa Keceli, Umut, Erdinc, Cağdaş, Ayman, Yattara gibi oyuncular soğuktan zarar gordu. Bazı futbolcular da olup bazılarında olmaması da, o sporcunun fizyolojisine bağlı.'' -''AŞIRI SOĞUK HAVALAR İCİN ONLEMLER ALINMALI''- Sıcak havalarda oynanacak karşılaşmalar icin federasyonun onlemler aldığını kaydeden Kalaycıoğlu, şoyle konuştu: ''Aşırı sıcaklıklarda kural değişiklikleri oldu. Cok sıcak aylara rastlayan donemlerde her iki devrede de 2-3 su molası verildi. Aşırı soğuk ile ilgili de onlemler alınmalı. Ben kayak milli takımının da antrenoruyum. Kayak yarışmalarında sporcunun fizyolojisini zorlayan yuksek yerlerde yarışmalar yapılmamasına karar verilmişti. Futbolda da bir oneridir. Bu durumda mağdur olan bir takımın sozcusu olarak değil, bir hekim olarak soyluyorum. İnsani boyut olarak değerlendirmek gerekiyor. Kesinlikle bir takım doktoru olarak, yanlı bir demec gibi duşunulmemesini istiyorum. Onemli olan insan sağlığı. Futbol Federasyonu belli sıcaklığın altında macların oynanmaması, ertelemesi gibi bir takım uygulamalar yapabilir. Spor keyif almaksa, sağlıklı, keyifli ortam oluşturmak gerekli. Ben kendi adıma kulakları gorduğumde faciadan donduğumuzu duşundum. Kulaklar donsaydı kopabilirdi. Cok şukur bunu atlattık.'' -''BERE TAKILMASINA, EŞOFMAN ALTI GİYİLMESİNE MUSAADE EDİLMELİ''- İlk defa boyle bir olay yaşadıklarını kaydeden Kalaycıoğlu, ''Bu bize bundan sonrası icin tecrube oldu. Mesela futbol maclarında bere takmak yasak ama anlayış gosterilebilir. Belli ısının altında, sporcunun bere takmasına musaade edilmeli. Eşofman altlarıyla maca cıkılabilir. Malzeme kullanımıyla ilgili esneklikler yapılabilir. Mola verilip, futbolculara malzeme desteği sağlanabilir. Federasyonun sağlık kurulu bu hava koşullarıyla ilgili değerlendirme yapmalı'' diye konuştu. Kalaycıoğlu, macın 15.00'da değil de, 12.00'da yapılmış olsaydı bu tur problemler yaşanmayabileceğini belirterek, ''Sosyal boyutundan cok beni işin tıbbi boyutu ilgilendiriyor. Akşam saatine ilerledikce hava ayaza cekti ve daha da soğudu. Soğuk havanın yanı sıra zemin de sertleşti. Adale, eklem ağrılarıyla gelen oyuncular var. Belki bu tur problemler yaşanmayacaktı'' dedi. -UMUT: ''AĞLAYACAK DURAMA GELDİM''- Soğuk havadan en fazla etkilenen Umut Bulut, Sivas'da cok soğuk bir hava ile karşılaştıklarını belirterek, ''Mac şartlarında biz yenildik diye bunu mazeret olarak kabul etmiyoruz. Sivassporlu futbolcuların da sağlık problemleri olmuş. Bizim macın son olmasını istiyoruz. Futbol daha sağlıklı bir ortamda oynanmalı. Alınacak onlemlerin, bundan sonra Sivas'a gidecek takımlar ve Sivassporlu futbolcular icin daha iyi olacağını duşunuyorum'' diye konuştu. Hayatında ilk kez boyle soğuk bir havada mac oynadığını kaydeden Umut Bulut, ''İki takım oyuncularının da elleri koşu anında kulaklarındaydı. Kulaklarını ısıtmaya calışıyordu. Bu soğuk hava mucadele anında bizi olumsuz etkiledi. Devre arasında cok sancı cektim, ağlayacak duruma geldim'' diye konuştu. __________________