Huseyin Avni Aker kimdir...!!!!!!
Trabzonspor0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Spor Forumları
- Trabzonspor
- Huseyin Avni Aker kimdir...!!!!!!
-
14-10-2019, 04:33:49Kayıtlı ÜyeHuseyin Avni Aker(1889-1944) 1889 yılında Trabzon’ un Vakfıkebir ilcesinin Cavuşlu Koyu’nde dunyaya geldi. İlk,orta tahsilini Trabzon’ da yaptı ve Trabzon mahalli mektebinden mezun oldu. İstiklal Savaşı’na katılarak cephede duşmana karşı savaştı. 1925 yılına kadar Akcaabat ,Surmene ve Trabzon’da ilkokul oğretmenliği yaptı.1926 yılında unlu spor adamı Selim Sırrı Tarcan tarafından İstanbul ‘da acılan Beden Eğitimi Kursuna katıldı ve buradan diploma aldı. Trabzon tarihinin ilk beden eğitimi oğretmeni olarak tarihe gecen H. Avni Aker Trabzon Lisesi Muallim Mektebi ve Ticaret Lisesine atandı. Buralardaki başarılı hizmetlerinden sonra Beden Terbiyesi Bolge Asbaşkanlığı (şimdiki Genclik ve Spor İl Mudurluğu) gorevini ustlenerek Trabzon sporunun en ust makamına yukselen değerli spor adamı yaşama veda ettiği 1944 yılına kadar bu gorevini surdurdu. Huseyin Avni Aker gorevde bulunduğu yıllar icinde Trabzon ‘a bir stat kazandırmak ve bugun stadın bulunduğu araziyi bu amacla istimlak etmek icin cok uğraştı. Onun muthiş cabası daha sonra adının verildiği stadı Trabzon futboluna kazandırdı. Huseyin Avni Aker ‘in arkadaşı olan unlu Beden Eğitimi Oğretmeni ve antrenor Hayri Gur stada Avni Aker adının verilme oykusunu şoyle anlatıyor. “1940 ‘lı yıllarda Huseyin Avni Aker ‘le aynı okulda beraber calıştık. Kendisi hem lisede oğretmendi hem de Beden Terbiyesi Bolge Mudurluğu ‘ne vali nezdinde asbaşkanlık gorevini yurutuyordu. 1972-77 yılları arasında Trabzon ‘da Beden Terbiyesi ‘nde 5 yıl bolge muduru olarak calıştım.bu sırada stad inşaatı tamamen bitmiş ve isim aranıyordu . zamanın valisi Adil Ciğeroğlu başkanlığında bir genel kurul oluşturuldu.bu genel kurul da ben de vardım ve Huseyin Avni Aker ismini ben teklif ettim. Cunku bu stada en cok onun emeği gecmişti. Sanat Okulu ile Yeni Mahalle arası o zamanlar ucurumdu ve bu ucurumu at arabaları ile toprak taşıyarak doldurduk. Toprağı zemine serdikten sonra cimleri ekmeye başladık. Daha sonra ise altmış kişilik kapalı tribun ile acık tribun yaptık. O zamanın parasıyla tum bunlar 40 bin liraya mal olmuştu. Tum bunları vali Ciğeroğlu ‘na anlatınca o da bana hak verdi ve stada Avni Aker ‘in isminin verilmesini istedi. O zamanlar buna tek karşı cıkan rahmetli Ziya Nemli olmuştu. Nemli stada İdmanocağının eski kaptanı Rıza Kuğu ‘nun adının verilmesini istiyordu __________________