Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Mumin, mumine şifadır, rahmettir. Onun icin, hastanın en buyuk ihtiyacı bir mumini gormektir. Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Mahşerde, herkes buram buram guneş altında yanarken, elli bin sene orada terlerken, yedi sınıf Musluman arşın golgesinde golgelenecekler, onlar icin azap korkusu yoktur. Bunlardan biri, muminin yuzune Allah rızası icin bakanlardır.)

Muminin simasına Allah icin bakanlar, arşın golgesinde golgeleneceklerdir.

Âdem aleyhisselamdan son ferde kadar herkes mahşerde toplanacak. Guneş bir mızrak boyu alcalacak. Elli bin ahiret senesi orada beklenecek. Mevlana Halid-i Bağdadi hazretleri buyuruyor ki:
(Bu mahşer, Musluman icin, iki rekÂt namaz kılacak zaman kadar olacak ve onlar golgede olacaklar, yeter ki peki desinler.)

Buyuk zatlar, (Annesini, babasını uzene yapılan dua kabul olmaz. Anne baba duası almayan, bizden dua istemesin) buyurmuşlar.

Kul hakkı cok muhimdir. Ahirette en zor hesap kul hakkıdır. Kişinin evlendiği hanımı, Allah’ın kuludur. Eğer o hanımın hakkına riayet edilecekse, o hanım uzulmeyecekse, onunla iyi gecinilecekse evlenilebilir. Eğer o hanım kole zannedilecekse, hizmetci zannedilecekse, evlenmemelidir; cunku kul hakkıdır. Aynı zamanda ahirette koca, hanımından sorumlu olacaktır. Hanım, kocasından değil. Buna cok dikkat edilmelidir.

Bir mumin, bir din kardeşini gorduğu zaman, bakışımdan, hareketimden incinmesin diye titremesi gerekir. Munafıklar, birbirinin arkasından gıybet ederler. Muminler ise, birbirinin arkasından dua ederler. Gıybet kul hakkıdır, fiilen helalleşmek gerekir. Evladıyla helalleşse, yine olmaz. Bizzat kendisiyle helalleşecek!

Mumin demek, “Once sen, sonra ben” demektir.

Butun insanlar uc sınıftır:
Birinci kısımdakiler; (Benimki benim, seninki de benim) der.
İkinci kısımdakiler, (Benimki benim, seninki senin) der.
Ucuncu kısımdakiler ise, (Seninki senin, benimki de senin) diyenlerdir.

Dunyada en zor şey vermektir. Vermeye alışmalıdır; cunku bir gun, en kıymetli varlığımızı, yani canımızı vereceğiz. Vermeye alışmayan, canını zor verir. Comert insan, Rabbine kavuşmayı bekler.

Makale

KAYNAK