AYASOFYA’DA İLK CUMA...
Fetih salı gunudur. Cum’aya kadar mimarlar hummalı bir calışma ile Ayasofya’yı, namaz kılınabilir hÂle getirmişlerdir. Surlar uzerinde okunan fetih ezanından sonra Ayasofya’da da Ezan-ı Muhammedî ve cum’a hutbesi okunacaktır...
Bu ruha inşirah veren hadiseyi Ahmet Muhtar Paşa’nın kaleminden okuyalım:
“Fethin diğer muhim hÂdisesi, Ayasofya’da ilk cuma namazıdır. Mimarlar ve işciler geceyi gunduze katıp calışarak salı gunu fetholunan şehrin en buyuk kilisesinde cumaya kadar luzumlu değişikliği yaptıktan sonra, pÂdişah, emîrleri, mucÂhidleri, gazîleri buyuk bir alay ve erkÂnla gelip iceri adımını atar atmaz, mÂbedin icinde ilÂhî bir gulgule yukseldi, hÂfızlar okumaya, muezzinler salÂlara, ezanlara başlamışlardı. CemÂat bir ağızdan tekbir alıyor ve kubbe aksisadÂlarla uğulduyordu. Nice dem bu ilÂhî sesler surup gittikten sonra, muezzinler. “İnn-Allahe ve melÂiketehû” Âyetini yanık seslerle okumaya başlayınca, Akşemseddin Hazretleri, Sultan Mehmed HÂn-ı SÂnî Hazretleri’nin koltuğuna girip hurmetle kendisini minbere cıkardı. EtrÂfa hidÂyet nûru sacan seyf-i Muhammedî, elinde parıl parıl parlıyordu. Hazret-i FÂtih minberde yuksek ve heybetli bir sesle “ElhamdulillÂh, elhamdulillÂh” diye hutbe okumaya başlayıp, nîmet ve ihsÂnların hakikî sahibi CenÂb-ı Hakk’a yonelerek şukur ve hamdeylediği zamanda idi ki, cÂmide mevcut butun gazîler, İslÂm mucÂhidleri bir acÂib ferahlık, neş’e ve zevk ile kendinden gecme derecelerine gelip feryÂd ve şÃ‚dumÂnî ile gozlerinden sel gibi yaşlar dokmeğe başladılar.
Hazret-i FÂtih, bir hatib uslûb ve edÂsı uzre hutbeyi okuyup bitirdikten sonra minberden inerek Akşemseddin Hazretleri’ni imÂmete gecirip, cuma namazını ol vaktin icÂbÂtına gore İslÂm mucÂhidleri safları onunde if eyledi."
alintidir...
Kurani kerimin mucizeleri:
http://www.kuranmucizeleri.org
Ve aradiginiz bir cok seyleri burada bulacaksiniz, tavsi ediyorum LAKIN BILGILERI ASLA 100% BENIMSEMEYIN CUNKU ARASTIRMAK LAZIM:
http://spaces.msn.com/halimcilingir
Benim kisa misallarim hikayelrim ya fazilet takviminden yada ilmihalden oluyor.
kaynak yerleri bunlardir
Allah (c.c.) razı olsun. ellerine saglik dotum
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Ayasofya’da İlk Cuma...