Mercan Travel Yonetim Kurulu Başkanı Cuneyt Mengu, turizm sektorunde eğitimin onemini kaleme aldı. Mengu yazısında, ‘’Eğitim turizm sektorunun olmazsa olmazı ve bel kemiğidir.’’ dedi.

Turizm endustrisi ulke ekonomisi icin vazgecilmez faaliyet alanlarından birisini teşkil etmektedir. Bu endustrinin makro ekonomiye katkıları başlıca; ekonomik buyumeyi desteklemesi, dış ticaret acıklarının kapatılmasında son derece onemli ekonomik enstruman olması ve toplam istihdam icerisinde vazgecilmez bir katkı sağlamasıdır.

‘’EĞİTİM, TURİZM SEKTORUNUN BEL KEMİĞİ VE OLMAZSA OLMASIDIR’’
Turizm endustrisinde eğitim, ulke turizminin belkemiği ve olmazsa olmazıdır. Bu bağlamda, turizm endustrisinin ihtiyacı olan nitelikli ve bilincli işgucunun temininden ote, hizmet kalitesinin yukseltilmesi ve turizmde surdurulebilirliğin sağlanması ile işletmenin başarısı yanında ulke turizminin gelecekteki durumu ve yaşanan teknolojik gelişmelere gore eğitimin de şekillenmesi gerekli olacaktır.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sonucunda her sektorde olduğu gibi turizm endustrisinde de koklu değişiklikler meydana gelmiş, başta dağıtım kanalları olmak uzere yeni yonetim stratejileri, piyasa duzeni ve farklı iş modelleri oluşmuştur. 21.yuzyıl turizm anlayışı buyuk olcude calışanların mesleki bilgileri yanında teknolojik imkÂnları kullanma duzeylerine bağlıdır.
Turkiye’de turizm eğitimi, turizm meslek liseleri ve yuksekoğretim duzeyinde universitelere bağlı on lisans, lisans ve lisansustu eğitim veren kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Mevcut eğitim kurumlarının bircoğunda modern turizm sisteminin istenilen duzeyde uygulanamadığı gorulmektedir.

‘’ETKİNLİK, SEMPOZYUM VE KONFERANSLAR ONEM KAZANDI’’
Ulkemizde turizm eğitiminin gelişmesi ve yaşanan sorunların aşılmasıyla ilgili olarak gerek eğitim kurumları gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan ve yapılacak etkinlik, konferans ve sempozyumlar onem arz etmektedir. Bu bağlamda, 9 Eylul Universitesi, Reha Midilli Foca Turizm Fakultesi’nin organizasyonunda ve Anatolia Turizm Akademisi’nin destekleriyle 13. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı, 2-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında İzmir-Seferihisar, Sığacık’ta bulunan Club Resort Atlantis’in ev sahipliğinde yapıldı.
Benim de hazır bulunduğum konferansta ulkemizin ceşitli universitelerinden değerli akademisyenlerin katılımlarıyla “21. yuzyılda turizm endustrisinde akademik icerikli turizm eğitimi nasıl olmalıdır?” konusu farklı gruplar tarafından Eğitim-Oğretim, Kurumsal Donuşum, Sektor-Eğitim Kurumları İşbirliği ve Eğitim Yontemi ve Teknolojileri olmak uzere dort ana başlık altında incelendi.

‘’ENDUSTRİ 4.0 TURİZM EĞİTİMİNDE KACINILMAZ DEĞİŞİMLERE NEDEN OLACAK’’
Grup sozculerinin sunumlarının ardından tum katılımcılar tarafından “ortak akıl” ile sonuc bildirgesi acıklandı.
Eğitim/oğretim konusunda onemli olan ilk sonuc; Endustri 4.0 adı verilen yeni bir donemde robotların devreye girmesi, uc boyutlu yapay zekanın gelişimi ve siber-fiziksel sistemlerin tum yaşamımıza etki etmesiyle birlikte turizme yansımaları eğitim/oğretim programlarında da kacınılmaz değişimlere neden olacaktır. Ayrıca, eğitim kurumlarında verilen teorik derslerin daha kompakt bir hal alacağı, derslerin girişimcilik ve yenilikcilik bakış acısıyla şekilleneceği ongorulmuştur.

‘’DİJİTAL VE ONLİNE EĞİTİM’’
Kurumsal donuşum başlığı altında ulaşılan en onemli sonuc, gelecekte eğitimin zaman ve mekÂna bağlı olmaksızın yapılacağı, sınıf ortamındaki eğitiminin ortadan kalkacağı ileri suruldu. Diğer cıktılar arasında, turizm eğitiminin oncelikle insani boyuttaki yeteneklerin geliştirilmesine (etik, empati, duygu kontrolu, beşeri ilişkiler vb.) onem veren bir cercevede yurutuleceği, yontemsel donuşum boyutu ise dijital eğitim ve online eğitim yontemleri kullanılarak gercekleştirileceği ve yapısal boyutta uzmanlaşma, uluslararası entegrasyonlar, zaman ve mekÂnlardan uzak dijital yapıların ve network calışmalarının yoğunlaştığı bir donuşumun gercekleşeceği ongoruleri yapıldı.
Sektor-Eğitim Kurumları İşbirliği başlığı altında insan kaynaklarının turizmin başarısının en onemli unsuru olduğu, eğitim kurumları sektor işbirliğinde endustrinin katkısı, eğitim kurumları ile sektor işbirliğinde turizm eğitimcilerinin katkısı, sektorun ve kurumların teknolojik bilgilerden ve teorik gelişmelerden haberdar olması, eğitim kurumları turizm sektoru işbirliğinin surekliliğinin ve kurumsallaşmasının sağlanması ongoruldu.

‘’DONUŞUME UYGUN YONTEM VE ARACLAR GELİŞECEK’’
Gelecekte eğitim yontemi ve teknolojileri başlığı altında, ortaya konulan en onemli sonuc eğitimin gelecekte butunuyle teknoloji temelli olacağı oldu. Yakın donemde yaşam bicimi, eğitim sistemi ve iş yaşamı yoğun bir bicimde teknolojik donuşume uygun yontem ve araclar gelişecek ve her duzeyde turizm eğitiminde bunlardan yararlanılması kacınılmaz olacaktır. Boylece zaman ve mekÂn sınırları aşılacağından bu eğitimlere erişimin de kolaylaşacağı ongoruldu.
Netice itibariyle; Turizm endustrisi 21.yuzyılda kacınılmaz koklu değişimlerle karşı karşıyadır. Turizm eğitimi veren kurumlarda yururlukte olan mufredat ve 2000 yılından once basılmış turizm konulu kitaplar teknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak acilen gozden gecirilerek revize edilmelidir. 2023 hedeflerine ulaşabilmek icin “Turkiye turizmde nasıl marka olabilir?’’ konusu turizm eğitiminde en onemli ana başlık olarak yer almalı ve sektordeki tum paydaşların markalaşmaya odaklanması gerektiği kanaatindeyim.

turizmguncel