ADÂLETTE ASIL VE NESİL
Hicri 63-101 (683-720) yılları arasında yaşayan Omer b. Abdul Aziz, Emevî Halîfelerinin en buyuklerindendir. Babası, uzun yıllar Mısır VÂliliği yapmış olan Abdul-Azîz; annesi ise Umm-i Âsım’dır. Annesi tarafından Hz. Omer (r.a.)’ın soyundan gelmektedir. Şoyle ki:
Hazreti Omer hilÂfeti zamanında bir gece dolaşıyordu, yorularak bir evin duvarına yaslandı. Evin icinde ana ile kız arasında gecen şu konuşmayı dinledi: Anne:
— “Kızım kalk, sute su karıştır.” Kız:
— “Anneciğim, Emîru’l-Mu’minîn bizi boyle hîleli işlerden men’ edip dururken ben bu işi nasıl yapabilirim?” Anne:
— “Kızım, Emîrul-Mu’minîn’in, evimizdeki gizli bir işimizden haberi olabilir mi ki, korkuyorsun?” Kız:
— “Acıkta Emîr’e itÂat edip de gizli isyan mı edelim?” der.
Kızın cevaplarından son derece memnun kalan Halîfe bu kızı oğlu Âsım ile evlendirir. Bu mesud izdivactan Umm-i Âsım adında bir kız doğar. Abdu’l-Azîz b. MervÂn’ın da bu kız ile evlenmesinden H. 63 yılında Omer dunyÂya gelir.
Kendisine lÂyık bir tahsîl ve terbiye gormek uzere babası tarafından gonderildiği Medîne-i Munevvere’de uzun yıllar kalır. Babasının olumu uzerine amcası Abdu’l-Melik kendisini Şam’a getirtir ve kızı FÂtıma ile evlendirir.
RasûlullÂh’ın şehrinde iyi bir terbiye ve tahsîl gorerek yetişen Omer b. Abdu’l-Azîz, H. 87 (M.706) yılında Hicaz VÂliliğine tÂyin edilir. Medîne-i Munevvere’ye geldiğinde kendisinden evvelki vÂlilerin hilÂfına 10 dindar ve fakîh kimseden muteşekkil bir şûr meclisi kurar ve butun muhim işlerini bunlar ile goruşur.
HÂlife secildiği zaman hutbelerde “Muhakkak ki Allah, adÂleti, iyiliği ve akrabaya vermeyi emrediyor. ZinÂyı, kotulukleri ve insanlara zulum yapmayı da yasaklıyor” (Nahl, 90) meÂlindeki ayet-i kerimenin okunmasını emretmiş ve halka iyi davranarak birlik ve huzuru temine calışmıştır. En buyuk zevki adÂleti tesis ve mazlumların hakkını korumaktı. Bu sebeple tarihte “ikinci Omer” diye yÂdedilmiştir.
Kaynak: Muhtasar ilmihalden, fazilet takvimi.
Allah (c.c.) razı olsun. ellerine saglik dotum
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- AdÂlette Asil Ve Nesİl