NAMAZIN EHEMMİYETİ
Kelime-i şahÂdetten sonra İslÂmın en muhim ikinci şartı olan namaz; Hz. Allah ile kul arasında bir buluşma yani kulun Allah’ın huzuruna cıkıp kulluğunu arz etmesidir.
CenÂb-ı Hak Kur’Ân-ı Kerîm’inde: “Benim zikrim icin namaz kıl” buyurmaktadır.
"Resûlullah efendimiz (s.a.v.) ise: “Kulun AllÂh’a en yakın olduğu an namazdır.”
İmÂm-ı RabbÂnî hazretleri de: “Bilesin ki namaz mertebesi, Âhiretteki ru’yetullah mertebesi gibidir...” buyurmuşlardır.
RivÂyete gore Suleyman (a.s.)’ın harp icin beslediği bin tane atı vardı. “Akşam ustu sÂfinÂt, (uc ayağını basıp birisini diker vaziyette duran) hÂlis atlar, kendisine arz olununca” meÂlindeki Âyet-i kerîmesinde beyÂn edildiği uzere, bir gun akşam ustu muÂyene etmek uzere atların kendisine getirilmesini at bakıcılarına emretmişti. Dokuz yuz tanesini muÂyene ettiklerinde guneş batmak uzere bulunuyordu. İkindi namazını hatırladı ve cok uzuldu. “Bu atlar beni namazdan alıkoydu” diye butun atları kurban edip, fakirlere dağıttı. Onun şerîatinde bu cÂiz idi. Suleyman (a.s.)’ın bu hareketinden CenÂb-ı Hak cok rÂzı oldu ve emrine atlardan daha suratli olan ruzgÂrı verdi. İşte Peygamberler ve onların namaza verdikleri değer... Bir de AshÂb-ı KirÂm’a bakalım:
Misver bin Mahrame hazretleri rivÂyet ediyor: Hz. Omer (r.a.) hancerlendiğinde, zaman zaman bayılıyordu. Bir defÂsında yanına geldim, ustune bir ortu ortmuşlerdi. Yanındakilere: “Durumu nasıl” diye sordum. Gorduğun gibi baygın, dediler. “Namaza cağırdınız mı? Yaşıyorsa onu namazdan başka bir şey korkutup uyandıramaz” dedim. Bu îkÂzım uzerine “YÂ Emirel-Muminîn! Namaz kılındı!” dediler. Bunun uzerine uyanarak “Oyle mi? VallÂhi namazı terkedenin İslÂm’da hakkı yoktur” dedi ve yarasından kan aka aka, namazını kıldı.
Hz. Ali (r.a)namaz vakti yaklaştığı zaman titrer, renkten renge girerdi. «Size ne oluyor y Emîrel-muminîn!» diye sorduklarında: “Hz. Allah’ın, goklere, yere ve dağlara arz ettiğinde onların yuklenmekten kacınıp korktukları emÂnetin ed vakti geldi”, buyururlardı.
Hazreti Enes (r.a.) rivÂyet ediyor: Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) vefat ederken yaptığı vasiyeti şu idi: “Aman namaza sarılın! Kole ve cÂriyelerinizin hukukuna riÂyet edin!”
Kaynak: Muhtasar ilmihalden, fazilet takvimi.
Allah (c.c.) razı olsun. destekleriniz icin tesekkur ederim
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Namazin Ehemmİyetİ