1960 yılının mayıs ayı Turkiye icin onemli bir donum noktasıydı. Cok partili hayata geciş ile iktidara gelen Demokrat Parti’nin onuncu yılı dolmak uzere iken, ihtilalin ayak sesleri duyulmaya başlanmıştı. Ozellikle gencliğin guvenini ve desteğini arkasına alan ordu, ‘ordu – genclik elele ‘ sloganları ile yonetime el koyarken, her siyasi iktidar gibi askeri yonetim de iktidarını halka benimsetebilmek adına spora el atmış, ozellikle buyuk kulupler ile ilgili calışmalara başlamıştı. Bu noktada oncelikli hedef kulup yonetimleriydi. Demokrat Parti iktidarı yıllarında uc buyuk kulubun başkanlıklarına partili isimler getirilmişti. Askeri yonetim bu durumun devamına musaade etmemek adına kulupleri olağanustu kongreye cağırdı. Fakat bunun oncesinde dikkate değer ve belki de kongre kararının alınmasını etkin kılan bir olay gercekleşti. Yalcın Doğan’ın Fenerbahce Cumhuriyeti isimli kitabında okuduğumuz uzere; ihtilalden hemen hemen bir ay sonra donemin Sıkıyonetim Komutanı Cemal Tural, Fenerbahce Spor Kulubu'nu ziyarete gelir. Bu ziyaret sırasında muzede bulunan Adnan Menderes fotoğrafını gorur ve hayli sinirlenir. Derhal fotoğrafın kaldırılmasını ister. Bunun neticesinde gorevliler tarafından fotoğraf kaldırılır. Fakat ertesi gun Faruk Ilgaz fotoğrafı yerine tekrar asar. Boylece Başkanları Medeni Berk gozaltında iken, Fenerbahce ihtilale karşı ilk tavrını belli etmiş olur. Yine aynı kaynaktan edindiğimiz ve gazete arşivleri ile desteklediğimiz bilgilere gore aynı sıralarda askeri yonetim bir futbol turnuvası duzenler. Milyonların yonetimine el koyan hukum etme sahipleri, kendilerini halka benimsetmek adına boyle bir yolu tercih etmiş olabilir. Orgeneral Cemal Gursel adı verilen turnuvaya 12 kulup katılır. Turnuvanın sonucunu 3 Temmuz 1960 tarihinde oynanan Fenerbahce – Galatasaray derbisi belirler. Lefter’in attığı tek gol ile kupa Fenerbahce’nindir Mac sonunda oyuncuları sırtlarında taşıyan halk bir yandan takımlarına sahip cıkmış bir yandan da farkında olmadan bir direnişe guc kazandırmışlardır. Yukarıda bahsettiğimiz kongre kararı butun bu olaylar uzerine temmuz ayı icerisinde alınmış ve Fenerbahce olağanustu kongresinde yeni başkanlarını secmiştir. Goreve getirilen Hasan Kamil Sporel bir yana secilen ikinci başkan Fahri Atabey kongreye damgasını vurmuştur. Bunun nedeni o sırada Fahri Bey’in Yassı Adada gozaltında bulunuyor olmasıydı. Fenerbahce yonetimi boylelikle bu mudahaleye karşı olan net tavrını ortaya koymuş ve tutuklu olan yoneticilerini bir anlamda yalnız bırakmamıştı. Butun bunlar askeri yonetimin dikkatini fazlası ile cekerken gercekleşen birkac hadise Fenerbahce – İhtilal Yonetimi arasında mesafeyi iyiden iyiye acmış olacaktı. Oncelikle Fenerbahceli yoneticilerin Yassı Adada bulunan Agah Erozan, Medeni Bek ve diğer eski yoneticileri ile halen mektuplaşması dikkatleri toplarken, sezon sonu tum takımın bulunduğu toplu fotoğrafın imzalanarak Medeni Berk’e gonderilmesi bardağı taşıran son damla olmuştu. Artık bu tavra tahammul edemeyen Yonetim, 1961 yılında oynanan ve bazı olayların cıktığı Genclerbirliği – Fenerbahce macı sonrasında Fenerbahceli yoneticileri Harbiye’ye cağırarak acık ve net tavırlarını gostermişlerdir. "Fenerbahce’yi kapatırız!’ Yıllar once aynı sozleri General Harrington’dan duyan Fenerbahce, ne gariptir yıllar sonra benzer şeyleri yaşamıştı. Tıpkı tarihin her alanı gibi futbol tarihi de tesaduflerle acıklanamayacak tekrarları ve zaman ne kadar değişirse değişsin siyasal mekanizmaların mudahalelerini icinde barındıracaktır.
@GAgseren