KUL HAKKI
Kul hakkı nedir? Kul haklarından kurtulmak icin ne yapmak lazımdır?
Kul hakkı; kul ile diğer insanların arasında, mallarını gasbetme, dovme, eziyet etme, yaralama, oldurme ve kotu sozler soylemekten dolayı meydana gelen haklardır. Kul hakkı insanlara yapılan bir zulumdur.
Ahireti uzerinde meraklı olan kimseler, başkalarının haklarına tecavuz etmekten sakınmalıdırlar. Cunku Allah-u Zulcelal bir ayet-i kerime de şoyle buyurmuştur:
“... sonra şuphesiz siz de kıyamet gunu Rabbinizin huzurunda hesaplaşacaksınız.” (Zumer; 31)
Bir kimse, başkası ile olan hesabını, Allah-u Zulcelal’in huzuruna bırakırsa, cok buyuk bir zarara girmiş demektir. Allah-u Zulcelal hicbir kulunun alacağını başkasında bırakmaz. Cunku O, cok buyuk adalet sahibidir.
Uzerinde başka insanların hakkı bulunan kişi, olmeden once o kimselerle helalleşmelidir. Nitekim Hz. Peygamber (asv) bir hadis-i şerifte şoyle buyurmuştur:
“Sizden biriniz bir başkasına haksızlık etmişse, dinar ve dirhem bulunmayan kıyamet gununden once, yani bugun helalleşsin. Kıyamet gunu, haksızlık yapan kimsenin sevaplarından, haksızlık yaptığı kadarı alınır ve haksızlığa uğrayana verilir. Şayet sevabı yoksa, haksızlığa uğrayanın gunahlarından alınır, haksızlık yapana yuklenir.” (Buhari)
Gorulduğu gibi, kul hakkıyla ahirete giden kimsenin hali perişanlıktır. Buna gore, herkes hakkını aldığı kimseyle helalleşmelidir.
Şayet helalleşmemişse, salih amellere sarılmak suretiyle Allah-u Zulcelal’in rızasını kazanmaya gayret etmelidir.
Eğer Allah-u Zulcelal’i razı ederse, kıyamet gunu Allah-u Zulcelal de hakkını aldığı kişiyi razı ederek onu cehennemden kurtarır.
Nitekim, rivayet edildiğine gore, uzerinde kul hakkı bulunan bir kişi Allah-u Zulcelal’i razı ederse, kıyamet gununde hakkını aldığı kişiye, Allah-u Zulcelal:
- Başını kaldır, bak, buyurur. O kişi başını kaldırınca Cennet-i Ala’da cok buyuk guzel saraylar gorur ve:
- Ya Rabbi! Bunlar kimindir? diye sorar.
Allah-u Zulcelal:
- Bunlara sahip olmak senin elindedir, buyurur.
O kimse:
- Ya Rabbi! Bunlara ne ile sahip olabilirim, benim gucum buna yeter mi? diye sorar.
Allah-u Zulcelal:
- Bunlara gucun yeter. Cunku bunların bedeli, bu kulumu affetmendir, buyurur.
O zaman adam:
- Ya Rabbi! Ben onu affettim, der.
Bunun uzerine Allah-u Zulcelal şoyle buyurur:
- Oyleyse elele tutun ve beraberce cennete girin.
Gorulduğu gibi, insan dunyada Allah-u Zulcelal’i razı etmeye gayret ederse, kıyamet gununde Allah-u Zulcelal de onun uzerindeki hakları odemesi icin bu şekilde ihsanda bulunur.
Şehidler bile, Allah-u Zulcelal’in yanında cok kıymetli olmalarına rağmen, Allah-u Zulcelal hak sahiplerini affetmediği surece, şehitlerin dahi kul haklarını affetmez. Onun icin Hz. Peygamber (asv) bir hadis-i şerifte şoyle buyurmuştur:
“Şehidin, borcunun dışındaki butun gunahları bağışlanır.” (Muslim)
Bu hadis-i şerifte kul hakkının ne kadar cok onemli olduğu anlaşılmaktadır. Bu yuzden kul hakkına girmemeye cok dikkat etmek lazımdır. İnsanları kırmayan, zarar vermeyen, bir malı borc alıp da geri veren insan, kıyamet gununde rahat eder. Zulum, insan icin cok cirkin bir elbisedir ve sahibini kıyamet gununde azaba mustahak edecektir. Onun icin insanın hem başka insanlara hem de kendisine zulmetmekten kacınması lazımdır.
Kaynak:TIKLAYIN>>> Hanefi ve Şafi Mezhebine Gore Asrımız Meselelerine Fetvalar, Reyhani Yayınları.
KORSAN OLARAK KULLANILAN CD VB.. URUNLER İCİNDE MUTLAKA HELALLEŞMEK GEREKİYOR. GUNUMUZDE WINDOWS İŞLETİM SİSTEMLERİ, PROGRAMLAR, OYUNLAR, MUZİKLER VB. KULLANDIĞIMIZ KORSAN URUNLER İCİN ULAŞABİLDİKLERİMİZE ULAŞIP HELALLEŞMEMİZ LAZIM.
BEN ŞİMDİDEN (ELİMDEN BAŞKA BİRŞEY GELMEYEREK) MICROSOFT'A MAIL YOLLADIM. KULLANDIĞIM NE KADAR PROGRAM VARSA HEPSİNİ URETEN FİRMAYA YOLLAYACAĞIM ALLAH (C.C.)'IN İZNİYLE. ZATEN ULAŞAMAYIZ DİYE HİCBİRŞEY YAPMAYANLARDAN OLMAK İSTEMİYORUM CUNKU. ALLAH (C.C.) SONUMUZU HAYR ETSİN GUNAHLARIMIZ AFFETSİN, TEVBELERİMİZİ KABUL ETSİN İNŞALLAH.
SELAMETLE.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kul Hakkı (Cok Onemli)