Uzun yıllar A Milli Takımımız'ın kalesini koruyan Ruştu Recber, Volkan olayını değerlendirdi: Ne oynanan futbol, ne alınan sonuc... Kazakistan macı oncesinde yaşanan Volkan Demirel krizi kuşkusuz ki dunun en cok tartışılan konusuydu. Kale arkasında edilen kufurlere dayanamayarak stadı terk eden tecrubeli file bekcisi hakkında spor dunyasında herkes bir yorum yaptı. Biz de FANATİK olarak olayı Volkan'ı en iyi anlayacak kişiye; milli takımın yıllarca kalesini koruyan, Fenerbahce'de taraftarların saldırısına uğrayan Ruştu Recber'e sorduk. Cok carpıcı yanıtlar aldık. İşte Ruştu'nun Volkan olayı hakkındaki değerlendirmesi: 'Oynamaması doğruydu' "Milli formayı giyen bir futbolcuya mactan once bu şekilde kufur edilmesi doğru değil. Yapılan cok yanlış. Sahadaki oyuncu hangi takımdan olursa olsun, taraftar kimliği bir kenara bırakılmalı. Bu nedenle Volkan'ın tepkisine bir insan olarak hak veriyorum. Dolayısıyla kritik bir karşılaşma oncesinde psikolojik olarak kotu etkilenmiş bir oyuncunun oynanaması cok doğru. Ceza almamak adına stada tekrar geri donmesini de oldukca yerinde buluyorum." 'Cozum İngiltere'de' "Futboldan sorumlu butun bu kişi ve kurumların şapkalarını onlerine koyarak kendilerine, 'Biz ne yaptık, ne yanlış yaptık da şartlar bu hale geldi!' demesi lazım. Konu yalnızca Volkan'la bir seyirci arasında yaşanan bir olay değil. Onumuze ornek olarak koyabileceğimiz bir İngiltere Ligi var. Orada da yaşanan bir facia sonrasında ulke başbakanı duruma el koyarak futbolda devrim yapmış ve zevkle izlediğimiz bir Premier Lig yaratmıştı. Hicbir şey yapamıyorsanız Amerika'yı yeniden keşfetmeyin, yıllar once bir başbakanın yapmış olduğu planlamayı ulkemize adapte edin yeter." 'Dayak olayından farklı' "Volkan'la mactan sonra goruşmedim. Ancak benim Fenerbahce'de yaşadığım kulup ici bir olaydı. Bu ise milli takımda yaşanmış bir şey ve o nedenle oldukca farklı. Milli formayı giyen futbolcunun hangi takımda oynadığı hic onemli değildir. Onemli olan Ay-Yıldız'ı giymeyi hak etmiş bir kişiye saygı gosterilmesidir. Kufur, milli futbolcuya yapılan en buyuk saygısızlık. Benim yaşadığım olayla bunu kıyaslamak mumkun değil. Benim başıma gelen durum nasıl kuluplerde bazı şeylerin duzelmesi acısından bir adım olduysa umarım bu da milli takım bazında bir adım olur." 'Evli barklı adam ne yapsın!' Volkan'ın yaptığına insani olarak hak veriyorum. Evli barklı, coluk cocuk sahibi insana boyle kufur edilmesine kimse tahammul edemez. Bunları normal olarak goruyoruz ancak normal değil. Medeni, biraz spor kulturu oturmuş toplumlarda protesto şekilleri cok farklıdır. Eğer bu durumun onune gecilmezse cok daha vahim durumlarla karşılaşılabilir." 'Ceza sozkonusu olmamalı' "Volkan'a bu nedenle ceza verilirse en buyuk yanlış yapılmış olur. Bu olaylara canak tutarsınız. Kural kitaplarında cok şeyler yazılır, ancak bunlar coğu zaman uygulanmaz. Bu da oyle bir durum. Dolayısıyla verilen cezayla milli takım futbolcusuna edilen kufure prim tanımış olursunuz. Dun Volkan'a kufur edenler yarın başka yerde başka kişilere kufur ederler." 'İstanbul'u unutsunlar!' "Herhalde bu mac İstanbul'da oynanan son milli karşılaşma olur. Bana gore milli takımın kendine ait bir stadı olana kadar, bundan sonra İstanbul'da mac oynanmamalı. Mac sonrasında yaşananları ise ancak televizyonların aktardığı kadar biliyoruz. İceriğine tam olarak hakim değilim. Mactan once zaten bir gerginlik olmuş karşılaşma sonrasında boyle bir ortamın oluşması daha da vahim oldu. Cıkan olayların sorumluları kimse bir an once tespit edilip cezalandırılmalı." Batuhan Ozdemir