Organ bağışı ve nakli caiz mi?
Sual: Organ bağışı yapmak caiz midir?
CEVAP
Organ kan gibi, idrar gibi mal değildir. Mal olmadığı icin bağışı yapılmaz, satılmaz. Sadece verilir.
Sual: Organ nakli caiz mi?
CEVAP
Halk arasında hÂl organ nakli yapmanın caiz olup olmadığı tartışılıyor. Diyorlar ki:
(İnsana eziyet haramdır. Cunku (Muslumana eziyet eden, bana eziyet etmiş olur) hadisine gore, ameliyatla canlı kimsenin bir yerini kesmek, ona eziyet vereceği icin haramdır. (Olunun kemiğini kırmak, dirinin kemiğini kırmak gibidir) hadisi de gosteriyor ki, oluden organ almak, diriden almak gibi haramdır.)
Halbuki diri ve oluden organ nakletmek caizdir. Cunku bir organı kurtarmak, hayatı kurtarmak gibi zaruridir. Zaruret olunca bircok yasaklar mubah olur. Dirinin de, olunun de bir yerini kesmek haramdır, ona eziyettir. Fakat, zaruret olunca, bu haramlık kalkar. Cunku, “Zaruretler, yasak olan şeyleri mubah kılar.” (Mecelle)
Uzman ve Musluman doktor, bir hasta icin, diri veya oluden organ naklinden başka care olmadığını bildirdiği zaman, organ nakli caiz olur. Din ayrılığı gozetilmez. (El-Hedyul-İslami)
Olmuş annesinin karnındaki canlı cocuğu, ameliyatla almak caizdir. Cunku, imam-ı a’zam hazretleri, olmuş bir kadının karnının yarılmasını ve cocuğun cıkarılmasını emretmiş, kurtarılan cocuk uzun yıllar yaşamıştır. (Eşbah)
Evet, olunun bir organını kesmek oluye eziyettir. Ancak kesilen organ, iyi birine verilecekse, olu bundan zevk alır. Bir kimse, birine iyilik etmek icin cok yorulsa, yorulmasından şikayet etmez, aksine “Hizmet ettim, iyilik ettim” diye zevk alır. Parasını kaybeden uzulur. Fakat isteyerek bir muhtaca veren sevinir. Kurbanlık koyun da, kurban oldum diye sevinir. O acı, ona zevk verir. Halbuki hayvana da eziyet etmek haramdır. Dinimize uyulunca eziyet edilmiş olmuyor.
Olum acısı, cok acıdır. Narkozla her tarafı uyuşturulduktan sonra veya uyku hapı alarak olen de, cok şiddetli olan olum acısını duyar. Fakat mucahidler, kurşun yağmuruna tutulsa, bu acıyı duymaz. Hadis-i şerifte (Şehid, olum acısını duymaz) buyuruldu. (Beyheki)
İmam-ı a’zam hazretlerinin bu uygulaması organ naklinin caiz olduğuna kÂfi delildir. Bir şeyin haramlığı hakkında edille-i şeriyyeden bir hukum yoksa, o şey caizdir. Cunku hadis-i şerifte, (Helal ve haram diye bildirilmeyen şey, Allahu teÂlÂnın affettiği şeylerdendir) buyuruluyor. (Hakim)
(Salih birinden alınan organ, bir kÂfire takılsa, yarın ahirette bu organ hangisinde konuşacak? Benim sahibim iyi mi, kotu mu idi diyecek? Salih kişinin organı, takıldığı kÂfirle birlikte Cehennemde yanması haksızlık olacağı icin, organ nakli caiz değildir) demek cok yanlıştır. Cunku Allahu teÂl aciz değildir. Cevap verecek olan, curumuş organ değil, başka organdır. Nakledilen organ bile olsa, (Ben muslumanda iken şu iyilikleri yapıyordum, kÂfire takılınca, şu kotulukleri işledim) diyemez mi? Allahu teÂlÂnın hesap gormesinde hic acizlik, yanlışlık olur mu? Ahirette organlar konuşacaktır. (Nur 24)
Her insan, aynı boy ve şekilde, fakat başka zerrelerden yapılmış bir bedenle mezardan kalkacaktır. Şimdiki beden, curuyup toprak olacaktır. (Kimya-i saadet)
Ruhun organlara bağlılığı
Ruh, sutte yağın bulunduğu gibi, bedende bulunmaz. Kolu kesilenin ruhundan eksilme olmaz. Başkasının yureği ile yaşayan bir insanın ruhunda değişiklik olmadığı icin, o adama hic tesiri olmaz.
Kalb ile yurek aynı şey değildir. Yurek, hayvanda da bulunur. İnsana mahsus olan kalbe, gonul denir. Gonul gorunmez, fakat etkileri ile anlaşılır. Kalb, elektrik cereyanı, yurek de ampul gibidir. Ampuldeki elektriği, ampul ışık verdiği zaman anlıyoruz. Elektrik gibi kalb de madde değildir, bir yer kaplamaz. Yurekte eserleri gorulduğu icin, kalbin yeri yurek denir. Yurek değiştirmek, sanki ampul değiştirmeye benzer. Yani takılan yurek nasıl olursa olsun, takılan kimsenin kalb kuvvetinin tesiri gorulur. Ampulun değişmesiyle şehir cereyanında azalıp coğalma olmadığı gibi, yureğin değişmesiyle, o kimsedeki kalb kuvvetinin etkisi değişmez.
Ruh, elektriğe de benzer. Yanmakta olan bir ampul sokulunce, yani cereyanla olan irtibatı kesilince, cereyanın bir miktarı kesilmiş olmaz. Başka bir ampul takılırsa onun da rezistans telini ısıtıp ışık sacmasına sebep olur. Salih bir kimsenin yureği, fasık veya kÂfir bir kimseye takılınca, o kimsenin kalbi yine hep gunah işlemek ister, kotu duşunur. Tersine, fasık kimsenin yureği, salih kimseye takılırsa, onun kalbi yine gunah işlemek istemez, hep iyi duşunur.
Yureğin manevi bir fonksiyonu yoktur. Oldukten sonra curuyup gidecektir. Yahut hayvan yese veya yansa fark etmez. Cunku insan ruh demektir. Beden değişse de ruh değişmez. İnsan, ruhu sayesinde ayakta durur. Aklı, duşuncesi, ruhu sayesinde vardır. İnsanın vucudu, bir marangozun aletleri gibidir. İnsan olunce, aletleri olmadığından, ruh bu aletlerle bir iş yapamaz. Ancak yine de, ruh olmediği icin gider gelir, insanları tanır. Hatta evliyanın ruhları insanlara yardım eder. Bu yardım etmesi dunyadaki bedenindeki aletlerle değildir. Allahu teÂl ruhlara aletsiz de iş yapma ozelliğini vermiştir. Vefat eden Hızır aleyhisselamın ruhu cok kimseye ceşitli yardım yapmaktadır.
Bir kimseye, başkasının butun organları takılsa, o insanın aklında, duşuncesinde değişiklik olmaz. Marangozun eski aletleri yerine, yeni aletleri gelmiş demektir. Alet değişmekle, marangozdaki bilgi, kabiliyet değişmez. Kesmeyen bir testere yerine, iyi kesen bir testere gelirse, daha kolay iş yapar. Gormeyen gozun yerine sağlam goz takılırsa gorur. Kanı, kalbi, beyni de değişse, yine duşunceye tesir etmez. Sağlam organ takılmışsa, daha kolay iş gorur. Cunku insan, ruh demektir. Bir insan yanmakla yok olmaz. Sadece aletleri elinden alınmış olur. Ahirette ona yeni aletler verilir. Mumin Cennete, kÂfir Cehenneme gider. Ruhun mahiyetini bilmeyen kimse, insan yanınca yok olduğunu, kabir suali ve kabir azabının olmadığını zanneder. Halbuki kabir azabı haktır. (İhya)
Uzman ve Musluman doktorlar, bir hastaya, kan veya kadın sutunun iyi geleceğini, bu hastalığın başka ilacı da olmadığını bildirirlerse, hastanın, kadın sutu veya kan icmesi, satın alması caizdir. (Redd-ul Muhtar)
Organ ve kan nakli caiz, fakat organı satmak caiz değildir. Mal olmayan şeyi satmak, bağışlamak bÂtıldır. Fakat zaruret olunca, satın almak caiz olur. (Olunce organlarımı bağışladım) demek de caiz değildir. Cunku insanın hicbir parcası mal değildir. Fakat, (Ben olunce, zaruret olursa, organlarımın alınması icin izin veriyorum) demek caiz olur. Yahut ihtiyac olunca, yeni olmuş birinin organlarını alıp, hastaya nakletmek caizdir. (S. Ebediyye)
Sual: Olu, organ naklinde acı duyar mı?
CEVAP
Duyar. Fakat bir muslumana faydası olduğu icin acıdan zevk alır.
Comert insanların yaptıkları hayır hasenatlardan zevk almasına benzer. Halbuki, malını, parasını, mesaisini hatta sıhhatini vermektedir. Comertlerin yaşadığı huzur, tattığı zevk bilindiği halde anlatılamaz, ancak bunu yaşayan bilir.
Biraz daha acıklayalım. Bir kimse, birine iyilik etmek icin cok yorulsa, yorulmasından şikayet etmez, aksine hizmet ettim, iyilik ettim diye zevk alır. Parasını kaybeden kimse, uzulur. Fakat bunu isteyerek bir hayır kuruluşuna, bir fakire veren kimse ise buna sevinir. İşte bunlar gibi, mesela, kurban da, bir Muslumana faydam oldu diye sevinir. O acı ona zevk verir.
Olum acısı, dunya acılarının hepsinden daha acıdır. Bir kimse uyku hapı icerek veya narkozla her tarafı uyuşturulduktan sonra da olse, cok şiddetli olan olum acısını duyar. Fakat bazı muminler, kurşun yağmuruna tutulsa, bu acıyı duymaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Şehid olum acısını duymaz.) [Beyheki]
Yusuf aleyhisselamı goren kadınlar ellerini kestiler de acısını duymadılar. Cunku başka zevk alıyorlardı. Olu de muslumana iyilik ettiği icin aldığı zevk, acıyı duyurmaz.
Sual: Zaruret olunca, bobrek nakli caiz mi?
CEVAP
Evet. Ayrıca ameliyatlar başarılı olduğu icin caizdir.
Sual: Şarkıcı bir kadın, butun organlarını bağışlıyor; fakat yureğini bağışlamıyor. Gerekce olarak da, (Allah, butun organları senin emrine verdim, istediğin gibi kullan, ancak yurek bana ait dediği icin yureğimi bağışlamıyorum) dedi. Boyle bir şey var mı?
CEVAP
Halk arasındaki bu sozun aslı yoktur. Organ nakli acısından yurek ile bobreğin farkı yoktur. Butun organlarımız, Allahu teÂlÂnın bir emanetidir. Hicbirini gunah işlemekte kullanmamalıdır! Gunahta kullanmak emanete hıyanet olur.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- organ bağışı ve nakli caiz mi? soru-cevap