Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gormez, Sri Lanka Buyukelcisi Pakeer Mohideen Amza’yı makamında kabul etti.
Goreve yeni başlamasından dolayı Diyanet İşleri Başkanı Gormez’e nezaket ziyaretinde bulunan Sri Lanka Buyukelcisi Amza’ya gorevinde başarılı olması temennisinde bulunan Başkan Gormez, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Ulkelerin buyukluğu farklı inanc ve kulturleri barış icerisinde yaşatma becerisine bağlı olacaktır. Sri Lanka’nın, farklı inancları birlikte yonetme bakımdan son derece başarılı olduğunu oğrenmekten mutluluk duyuyorum” dedi.
Ziyaretin iki ulke arasındaki ilişkilere guc kazandıracağını ifade eden Başkan Gormez, şunları soyledi;
“İslam dunyasının icerisinde bulunduğu sorunların en buyuk sebebi doğru bir din eğitiminin olmayışıdır…”
Nitelikli birliktelik kavramı son derece onemlidir. Bu birliktelik icin uc onemli husus vardır. Birincisi, inanc ozgurluğudur. İnanc ozgurluğu, diğer butun ozgurluklerden daha onemlidir. Butun ozgurlukler dunya hayatı ile ilgilidir. İnanc ozgurluğu, hem dunya hem ahret hayatıyla ilgilidir. İkincisi, ibadet mekanlarının varlığı ve yonetiminin ozgur olmasıdır. Cunku mabet, inanc mensuplarının kimliklerini yaşadıkları onemli yerlerdir. Ucuncusu, sağlıklı ve doğru bir din eğitimidir. İslam dunyasının icerisinde bulunduğu sorunların en buyuk sebebi doğru bir din eğitiminin olmayışıdır.
“Dini, hayattan ayıran bir din eğitimi doğru değildir…”
Dini, hayattan ayıran bir din eğitimi doğru değildir. Aklı, vahiyden ayıran bir din eğitimi doğru değildir. İslam literaturunde aynı kokten gelen bir kelime vardır. Hukum ve hikmet. Bizim hukumle hikmeti birleştirmemiz gerekir. Biz bunu Turkiye’de başardık. Hem lise hem fakulte seviyesinde verdiğimiz eğitim butuncu bir eğitimdir. İmam Hatip Lisesi mufredatı dikkate değerdir. Bu okullarda din ile dunya, din ile hayat birlikte oğretiliyor. Fizik, matematik, kimya gibi derslerle fıkıh, tefsir, hadis gibi dersler birbirinden ayrılmıyor. Musluman icin bu son derece onemlidir. Fakulte seviyesinde benzer başka bir eğitim var. İslami dersler ile sosyal bilimler ve felsefe bilimleri birbirinden ayrılmaz. Bu cok onemlidir. Bilgiyi ikiye ayırmak doğru değil. Dini ilimler ve dini olmayan ilimler gibi bir tasnifin doğru olmadığını duşunuyorum. Kainatı bir butun olarak gormek, bilgiyi de bolmemek gerekiyor.
Başkan Gormez, Sri Lankalı Muslumanlarla tecrube alışverişine hazır olduğunu ifade etti. Sri Lanka’da gorev yapan imamların Turkiye’de kısa sureli hizmet ici eğitim almaları yonunde taleplerinin olduğunu ifade eden Başkan Gormez, soz konusu imamların ne zaman isterlerse Turkiye’de eğitim alabileceklerini de soyledi. Başkan Gormez, goruşmenin ardından Sri Lanka Buyukelcisi Amza’ya Kur’an-ı Kerim hediye etti.

Kaynak: diyanet