Fenerbahceli yoneticilerin uzun suredir uzerinde calıştığı kitlesel kaynak oluşturma projesi, bir diğer adıyla "FENER OL" projesi, 4 Nisan saat 19.07'de başlayacak. Medyanın spor mudurlerine bugun Faruk Ilgaz Tesisleri'nde bilgilendirme toplantısı yapan başkan Ali Koc, şimdiden yeni sezon icin transfer araştırmaları yaptıklarını ve hem scout ekiplerinin dunya futbolunda izlemeler yaptığını hem de eski futbolcuları Alex, Deivid ve Luciano'nun Brezilya'da futbolcu taramasında bulunduklarını soyledi. Fenerbahceli yoneticilerin uzun suredir uzerinde calıştığı kitlesel kaynak oluşturma projesi, bir diğer adıyla "FENER OL" projesi, 4 Nisan saat 19.07'de başlayacak. Kulup televizyondan yapılacak yayınla projenin detayları anlatılacak, destek vermek isteyenlerin izleyeceği yollar belirtilecek. Medyanın spor mudurlerine bugun Faruk Ilgaz Tesisleri'nde bilgilendirme toplantısı yapan başkan Ali Koc ve yoneticiler Burhan Karacam ile Sertac Komsuoğlu hem projeyi anlattılar hem soruları yanıtladılar. Kampanyanın henuz başlamadığını ozellikle hatırlatan Fenerbahce Yonetimi, taraftarlarıın kendilerine gelen telefon ve mesajları dikkate almamaları gerektiğini belirterek korsan girişimlere karşı uyardılar. Ali Koc, kulube mektup yoluyla dahi destek geldiğini belirterek, "Biz daha bu kampanyayı hicbir yerde acıklamamış, dillendirmemişken duyan taraftarlarımız Turkiye'nin dort bir yanından mektuplar gonderdi. Zarfların icinden tum aidiyetiyle Fenerbahce'ye duyduğu aşkı anlatan mektuplar ve harclıklarından artırdıkları paraları gonderdiler. Tum bunları saklıyoruz, bizim bu kampanyaya inancımızın asıl dayanağı işte bu aidiyet duygusudur" şeklinde konuştu. "BU PROJE FENERBAHCE'NİN KURTULUŞU" UEFA ile 3 yıl once yapılan anlaşmayı hatırlatan Fenerbahce Başkanı Ali Koc, "Buna gore 3 sene sonunda yani 31 Mayıs 2019 itibarıyla Fenerbahce'ye musaade edilen eksi tutar 30 milyon Euro. Şu an gelinen nokta 95 milyon Euro eksideyiz. 65 milyon Euro ilave gelir yaratamadığımız takdirde, Avrupa'ya gidememe sıkıntısı ile karşı karşıyayız. İlk hedef, UEFA'nın Finansal Fair Play kriterleri konusunda kulube nefes aldırmak. Yaratılan gelir borclara gidiyor, mali sıkıntılar aşılmadığında surdurulebilir sportif başarı elde edilemeyecek. Bu arada yasalar gereği en fazla 1 milyar TL bağış toplayabiliyorsunuz. Diğer adımlar ise ust uste 2-3 sene Şampiyonlar Ligi'nde mucadele etmek, veya Şampiyonlar Ligi'nde her 4 yılda en az 2 kez yer almak, cunku statu değişti, gitmek zor, onceden 2 takım direkt gidiyordu, şimdi tek takım direkt gidiyor ama gruplara kalıp 1 puan bile alsanız 40 milyon euroya yakın gelirin sahibi oluyorsunuz. Fenerbahce'nin kendi oz kaynağından yetiştireceği ve keşfedeceği oyuncuları parlatıp değer yaratarak Fenerbahce'nin geleceğini inşa etmek. Beklenen diğer gelirler ile birlikte kampanyamızın da hedefine ulaşması ile bu acığı kapatacağımıza inanıyorum. Camiamızın bu projeye sahip cıkmasını istiyorum. Tum Fenerbahcelileri yediden yetmişe elini taşın altına koyması gerektiğini bir kez daha soyluyorum. Kampanyanın amacı Fenerbahce'nin geleceğini yeniden inşa etmek. Bu proje mali acıdan bağımsız bir Fenerbahce yaratmanın otesinde surdurulebilir ekonomi yaratmak. Dileyen sms bedeli olan 20 lira da destek olabilir, 1 lira, 5 lira da verebilir, 1 milyon lira bağışlayan da olabilir ve herkes Fenerbahce tarihinde yerini alacak. Bağış yapanlar ismi stadın duvarına yazılacak" dedi. Ali Koc'un konuşmalarından bazı bolumler şoyle: "Diğer kulupler de benzer kampanlar yaptı ancak Fenerbahce daha once bu tip bir kampanya yapmadı. Bize bu kampanyanın farkı ne olacak diye soruyorlar. Şuna inanıyorum; bizim kampanyamızın farkı sonucu olacak... Hatta şuna inanıyorum; bu kampanya diğer kuluplere ve yapılara da ilham kaynağı olacak, ornek teşkil edecek. Her zaman soyluyorum bu camia farklı bir camiadır. Sivasspor macımızın olduğu gun 35 bini aşkın kişi Saracoğlu'nda iken 12 bin kişi de basketbol salonumuzdaydı. Bunun bir benzeri daha yoktur. Bu kampanya birden bire hayata gecirilmiş bir kriz durumundan ibaret değil, anlık bir kurgudan ibaret de değil. Kongre surecinde bunu bircok kez dile getirdim. Kulubun finansal durumu surdurulebilir değil, mali bağımsızlığımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız dedim. Fenerbahce'nin finansal anlamda bir kurtuluş savaşı vereceğini anlattım. Fenerbahce taraftarı umutsuzluğun taraftarı değildir! Bu camianın yapı taşı inanctır! Soz konusu Fenerbahce olunca bizim fıtratımızda her zaman "nasıl olmaz değil; nasıl başarırız" vardır! Dunyanın dort bir yanında, her daim Fenerbahce'nin yanında olan, bizden bir kıvılcım bekleyen, "başkan bize duşen gorevi bize bildirmen yeterli" diye her gun bizi arayan, haber yollayan, soyle diyen dernek uyelerimiz var. Onlar bulundukları her yerde Fenerbahce'nin temsilcileri. Bu kampanyanın Turkiye'nin, dunyanın dort bir yanına yayılması icin en onemli gorev derneklerimizde. Bunun icin once ben elimi taşın altına koyacağım ama camiamın desteğini de bekliyorum, bu işin altından ancak hep birlikte kalkabiliriz dedim. Dolayısıyla bu kampanya aylarca devam eden bir surecin, her detayı duşunulmuş planlı bir calışmanın sonucudur. İnanıyorum ki camiamızın desteği ile sonucu da cok guzel olacak. Camiamızın desteğiyle bu onurlu goreve gelmemizin ardından gerek şahsım gerekse yonetim kurulu olarak biz mali anlamda gereken desteği verdik. Bunu yaptıktan sonra şimdi de camiamızdan destek istiyoruz. Bu kampanya ile ben dÂhil yedi yoneticimiz bizzat ilgileniyor. Başta Başkan Yardımcımız Burhan Karacam, Erol Bilecik, Tankut Turnaoğlu, Esra Nazlı Ercan, Sertac Komsuoğlu, Metin Sipahioğlu an be an sureclerin icerisinde. KULUBUN KOTU GUNUNDE ATATURK YANINDA OLDU 1932 yılında Fenerbahce'nin Kuş Dili'ndeki kulup binası yandığında kulup cok zor gunler geciriyor. O donem bu surecin aşılması adına bağış kampanyası başlatılıyor. Cumhuriyet Gazetesi de bağış yapanların isimlerini her gun sayfalarına taşıyor. 21 Haziran 1932'de cıkan Cumhuriyet Gazetesi'nde "Gazi Hz. Fenerbahce'ye 500 lira teberru ettiler" haberi yer alıyor. Ulu Onderimiz, Fenerbahcemiz icin o gune dek toplanan rakamın cok uzerinde rekor bir bağış gercekleştiriyor. Bu bağışı şahsi birikiminden veriyor. Atamızın Fenerbahce'ye duyduğu sempatiyi buradan anlayabiliyoruz. Her zaman soyluyoruz; Ataturk'un hangi takımı tuttuğu değil hangi takımın onun izinden ve değerlerinden yuruduğu onemli diye. Bu surecte yer alacak camiamızın her uyesinin adı tarihe kazınacak. Stadımızın duvarlarında isimleri olabilir, formamızda bu adımın bir izi yer alabilir, herkesin isminin yer aldığı tarihi bir kitap da planlarımız arasında. Rakiplerimizin her alanda acık ara onunde olduğumuz bir donemde gercekleşen 3 Temmuz hain Feto saldırısı hem sportif anlamda, hem de finansal acıdan camiamıza buyuk zarar verdi. 3 Temmuz'a ilave olarak ozellikle son 5 yılda yapılan sorumsuzca harcamalar, yanlış yatırımlar, gunu kurtarma mantığıyla uygulanan finansal yonetim tarzının neticesinde oluşan borc ve faiz sarmalı bizi bugunlere getirdi." ALEX, DEIVID VE LUCIANO BREZİLYA'DA FUTBOLCU BAKIYOR Bundan sonra menajerlere peşin odeme yapmayacaklarını dile getiren Ali Koc, futbolcunun sozleşmesi suresince temsilcisine de aylık periyotlarla odeme yapılacağını belirtti. Lige verilen arada Ersun Yanal ve yardımcılarının cok sayıda mac kaseti izlediğini de ifade eden Koc, şimdiden yeni sezon icin transfer araştırmaları yaptıklarını ve hem scout ekiplerinin dunya futbolunda izlemeler yaptığını hem de eski futbolcuları Alex, Deivid ve Luciano'nun Brezilya'da futbolcu taramasında bulunduklarını soyledi. KARACAM: "DOVİZ OYNADIKCA BENİM KALBİM OYNUYOR" Burhan Karacam ise "Doviz oynadıkca benim kalbim oynuyor" ve "50 kuruşluk fark bize 150 milyon yazıyor !.." şeklindeki acıklamalarıyla işin ciddiyetini ve gelinen noktanın zorluğunu bir kez daha gozler onune serdi. Finansal borcların yaklaşık yuzde 80'inin yabancı para cinsinden borc olduğunu ifade eden Karacam, acık doviz pozisyonu taşıdığı icin bir an once kaynak bulmaları gerektiğini vurguladı. Fenerbahceli yonetici ayrıca; Stadyumun 10 yıllığına 90 milyon Dolar'a satılan isim hakkı gelirinin ilk senesinden peşin olarak harcandığını, yayın geliri, Passolig geliri gibi bircok gelir kaleminin de temlik altına alındığını soyledi. Bu yuzden gelirleri kullanamadıklarını ve 100 Milyon Euro'ya yakın uzun vadeli sporcu sozleşmeleri ile gelirlerin taahhut edilmiş durumda olduğunun da altını cizdi. Burhan Karacam ayrıca; "Kulubun finansallarının ne durumda olduğunu az cok biliyorduk ancak işin icine girince cok farklı bir durumla karşılaştık. Başlatacağımız bu tarihi proje, Fenerbahce camiasının desteği ve sahiplenmesiyle yıllara yayılacak, uzun donem surecek bir kampanya olacak. Taraftarlarımız zaten bu sezon kulube forma satışında, kombine satışlarında ve her macımızda doldurdukları stadımızla eşsiz bir destek ortaya koydular. Bu kampanya icin de inanıyorum ki en onemli desteği verecekler. Herkes kendi butcesi doğrultusunda Fenerbahce'nin yanında olacak. Fenerbahce'nin yukunu beraber sırtlayacağız. 7 yaşındaki cocuk da 70 yaşındaki taraftarımız da sahiplenecek" dedi. FENERBAHCE SPOR KULUBU KİTLESEL KAYNAK OLUŞTURMA PROJESİ'NDE ONE CIKAN BAZI MADDELER ŞOYLE: -FBSK bir onceki donemden 3 milyar TL'yi aşan bir borc yuku devralmıştır. Bu borc yukunun buyuk bolumunu finansal borclar (bankalar ve factoring şirketleri) oluşturmaktadır. -Borclar sonucu FBSK yaklaşık 300 milyon USD civarında acık doviz pozisyonu taşımaktadır. Bu acık pozisyon ile birlikte kur artışlarındaki 1 TL artışın maliyeti mali tablolarımıza 300 milyon TL ilave yukumluluk olarak yansımaktadır. -Bu finansal borcların yaklaşık yuzde 80'i yabancı para cinsinden borclardır. Bu borclar sonucu FBSK yaklaşık 300 milyon USD civarında acık doviz pozisyonu taşımaktadır. Bu acık pozisyon ile birlikte kur artışlarındaki 1 TL artışın maliyeti mali tablolarımıza 300 milyon TL ilave yukumluluk olarak yansımaktadır. -2018 yazında yaşanan mali piyasalardaki calkantılar sonucu, kur artışları yuzde 35'lere, TL faizler ise yuzde 20 seviyelerinden yuzde 35'lere gelmiştir. Her iki artışın (kur + faiz) mali durum uzerindeki etkileri son derece olumsuz olmuştur. -Fenerbahce'nin doviz cinsinden yabancı para borcları sadece bankalardan almış olduğu doviz kredileri değil aynı zamanda futbol, basketbol, voleybol ve diğer tum branşlarda Fenerbahce'yi temsil eden tum yabancı sporculara olan yukumlulukler icin de gecerlidir. (Not: Eylul ayında yeni kararname gereği Turk sporculara artık yabancı para odemesi yapılmamaktadır.) -UEFA ile 2016'da yaptığı uc yıllık anlaşma gereği Fenerbahce Futbol A.Ş.'nin Mayıs ayında uc yıllık gelir/gider tablosu en fazla eksi 30 Milyon Euro vermek zorunda. -Yeni yonetim, Futbol A.Ş'deki sermaye artışına, FBSK Derneği'nin katkısı olarak 50 milyon dolar, borcların yeniden yapılandırılması icin 50 milyon Dolar, yeni reklam ve sponsorluk anlaşmalarıyla 25 milyon Dolar ve diğer faaliyetlerden de 15 milyon Dolar olmak uzere toplam 140 milyon Dolar yeni kaynak sağladı. -Fenerbahce taraftarı 9 aylık surecte 200 binin uzerinde forma satın aldı. Fenerbahce tarihinin bir sezonda en fazla forma satılan ikinci sezonudur. -Fenerbahce taraftarı ayrıca 2018-2019 sezonunda satın aldığı kombinelerle nerdeyse stadın tamamını kapattı. -Projenin amacı Fenerbahce'nin geleceğini yeniden inşa etmek. Bu proje mali acıdan bağımsız bir Fenerbahce yaratmanın ilk adımı. -İlk hedef, UEFA'nın Finansal Fair Play kriterleri konusunda kulube nefes aldırmak. Diğer adımlar ise Şampiyonlar Ligi'nde mucadele etmek, Fenerbahce'nin kendi oz kaynağından yetiştireceği ve keşfedeceği oyuncuları parlatıp değer yaratarak Fenerbahce'nin geleceğini inşa etmek. -Projede yer alan her taraftarın desteği aynı derecede onemli, bir lira ya da bir milyon lira fark etmiyor. Onemli olan taraftarın aktif katılımı ve katılımcı sayısının cok olması Uğur DEMİRKIRDI / İSTANBUL (DHA)