Belcika Adalet Bakanı Geens ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gormez’i ziyaret etti.
Belcika Adalet Bakanı Koen Geens’e, ziyaretinden dolayı teşekkur eden Diyanet İşleri Başkanı Gormez, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Farklı din ve kulturleri bir arada yaşatma konusunda başka ulkeler İcişleri Bakanlığı nezdinde konuya yaklaşırken, Belcika’nın Adalet Bakanlığı nezdinde konuya yaklaşımlarını ozgurlukler acısından son derece onemli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.
Dunyanın ‘İslam dunyası’ ve ‘Batı dunyası’ şeklinde ikiye ayrılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Başkan Gormez, yaratıcının insanları hep birlikte dunyayı imar etmeleri icin yarattığını belirtti.
Dinin insanları iyi yonde değiştirmeye geldiği halde insanların dini değiştirmeye kalktıklarını kaydeden Başkan Gormez, şunları soyledi;
“Dunyanın ‘Doğu-Batı’ diye ayrılmasını, ‘İslam dunyası-Batı Dunyası’ diye tasnif edilmesini hicbir zaman doğru bulmadım…”
Hem coğrafyamız hem dunyamız cok zor bir surecten geciyor. Biz insanlar dunyayı cok daha guzelleştirebilecekken nedense guzel dunyamızı birbirimize dar edebiliyoruz. Dunyanın zaman zaman ‘Doğu-Batı’ diye ayrılmasını, ‘İslam dunyası-Batı Dunyası’ diye tasnif edilmesini hicbir zaman doğru bulmadım. Hep birlikte bu dunyayı imar etmeye geldik ve yaratıcı bu dunyayı imar etmemiz icin bizi yarattı. İşin merkezinde adalet, din ve ahlak var. Ama insanlar yanlış yaptıktan sonra dinleri bile kendilerine benzetebiliyorlar. Din insanları iyi yonde değiştirmeye geldi ama insanlar dinleri değiştirip kendilerine benzetebiliyorlar. Rahmet icin, sevgi ve merhamet icin gelen dinden şiddet uretebiliyorlar.
“Farklı dinleri ve kulturleri bir arada yaşatma konusunda Avrupa'ya model olacak bir yapı henuz ortaya cıkmadı…”
Avrupa'ya gocun 50. yılındayız. İlk 40 yıl Avrupa’ya gocen Muslumanlar, kendi kimliklerini devam ettirecek ve icinde yaşadıkları toplumla barış icinde yaşayacak bir din eğitimi, din hizmeti imkÂnı bulamadılar. Avrupa'da gocmen Muslumanlar, bu 50 yıl icerisinde icinde yaşadıkları toplumla barış icinde yaşatacak ve kimliklerini surdurecek sağlıklı bir din eğitimi imkanları ile sağlıklı din hizmetleri yapısı konusunda zayıf kaldılar. Bunu ya kendi imkanlarıyla kurmaya calıştılar ancak bilgileri buna yetmedi. Ya da goctukleri ulkelerden yardım aldılar. Bu da beraberinde başka sorunları getirdi. Belcika'nın 1974’ten beri bu konudaki cabalarını biliyorum. Avusturya İslamiyet’i 1912’de resmen kabul etti. İkinci olarak 1974’te Belcika kabul etti. Sizler 1974‘ten itibaren ‘İslam Temsil Kurumu’ oluşturmak icin yoğun bir caba icinde olduğunuzu biliyorum. Ancak gonul isterdi ki, bu sure icinde Avrupa'ya model olacak bir yapı ortaya cıksın. Cok guzel gelişmeler olmakla birlikte Avrupa'ya model olacak bir yapı ortaya cıkmadı. Bu arayışınız devam ediyor. Bu ziyaretiniz de bunu gosteriyor. Ziyaretinizden memnuniyet duydum.
“Belcika’nın farklılıkları birlikte yaşatma konusuna ozgurlukcu anlayışla yaklaşmalarını onemsiyorum…”
Bazı ulkeler farklı dinleri ve kulturleri bir arada yaşatma konusunda sadece İcişleri Bakanlığı nezdinde ilgileniyor. Belcika ise bu konuları Adalet Bakanlığı nezdinde ilgileniyor. Bu farkı cok onemsiyorum. Cunku İcişleri Bakanlıkları meseleye guvenlik bakımından yaklaşıyor ancak Belcika ozgurlukler yonunden yaklaşıyor. Bu yuzden bu farkı cok onemsediğimi ifade etmek istiyorum.
Konuk Bakan Geens ise, Başkan Gormez’e kabulunden dolayı teşekkur ederek, Belcika’da gorev yapan imamların eğitimi konusundaki ilgisinden dolayı ayrıca teşekkur ettiğini yineledi.
Belcika’nın Avrupa’da ozel bir yere sahip olduğunu belirten Bakan Geens, Belcika’da temsil edilen tum dinlerin tanındığını ve entegrasyon konusunda yardımcı olduklarını soyleyerek, şoyle konuştu;
“Başkan Gormez, kabulunuzden dolayı cok teşekkur ediyorum. Belcika’daki imamların eğitimine olan katkılarınızdan dolayı da ayrıca teşekkur ediyorum. Hakkınızda cok iyi bilgiler aldım. Belcika’da gorev yapan imamlarınızın eğitimiyle ilgilenmeniz oldukca onem arz ediyor. Bildiğiniz gibi Belcika Avrupa'da ozel bir yere sahip. Bu konumumuzu hala surduruyoruz. Cok kulturlu ve cok etnik bir yapısı var. Bircok dini ulkemizde ağırlıyoruz. Farklı dinlerin entegrasyonuna da Belcika her zaman yardımcı olmuştur. Din ayrımı konusunda Belcika'da ozel bir durum var. Tum temsil edilen dinler tanınıyor. Her turlu din adamı destekleniyor. İslamiyet konusunda da Belcika Musluman Temsil Grubu oluşturuldu. Bu devam edecek.”
Kaynak: Diyanet
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Diyanet İşleri Başkanı Gormez, Belcika Adalet Bakanı Geens ile goruştu…