Turkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl ikincisi duzenlenen ‘Uluslararası İyilik Odulleri’ 13 Mart Pazar gunu sahiplerini bulacak.
İstanbul Halic Kongre Merkezi’nde duzenlenecek ozel gecede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gormez’in katıldığı torenle oduller sahiplerine verilecek.
‘Dunyayı İyilik Değiştirecek’ sloganıyla, iyiliğin toplumun her alanında yayılmasına katkıda bulunmak amacıyla duzenlenen ‘Uluslararası İyilik Odulleri Toreni’ oncesi basına acıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Gormez, İslam medeniyetinde varoluş gayesinin iyilik olduğunu, Allah’ın insanları iyi olması ve yeryuzunde iyiliği egemen kılması icin yarattığını ifade etti.
Kotuluklerin insanlığı kuşattığı bir dunyada iyiliğe vurgu yapmanın ve kotuluğu ortadan kaldıracak olan iyiliğin egemen olması icin calışmanın onemine dikkat ceken Başkan Gormez, “İslam medeniyetinde varoluşun gayesi iyiliktir. Varoluşumuzun gayesi, yaratılışımızın hikmeti iyi olmaktır. İyilik yeryuzunun gayesidir. Allah iyi olmamız ve iyiliği egemen kılmamız icin bizi yeryuzune gonderdi. 41 yıl once kurulmuş ve dunyada bir iyilik hareketine donuşmuş Turkiye Diyanet Vakfının ana gayesi iyiliği yeryuzunde egemen kılmak icin caba icinde olmaktır. Bu calışmamızın yeryuzunde iyiliğin egemen olmasına vesile olmasını, iyiliğin kotuluğun onune gecmesine vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.
Kotuluğu kotulukle ortadan kaldırmanın ikinci bir kotuluk olduğunu, kotuluğun ancak iyilikle ortadan kaldırılacağını belirten Başkan Gormez, şunları soyledi;
“Dunyayı İyilik Değiştirecek…”
‘Dunyayı iyilik değiştirecek’ insanlık olarak bunda ısrar etmemiz gerekir. Kotu ve kotuluk zayıf, iyi ve iyilik gucludur. Kotuluğu, zaafları bunyesinde barındırdığı, anlam ifade etmediği ve yaratıcının nezdinde değeri olmadığı icin yok etmemiz gerekir. İnsanlar kotuluğu ortadan kaldırma konusunda bir yanlışa duşuyor. Kotuluğu kotulukle ortadan kaldırmaya calışmak ikinci bir kotuluktur. Kotuluk kotulukle, şiddet şiddetle, yanlış yanlışla, cirkinlik cirkinlikle ortadan kalkmaz. Yeryuzunde kotuluğu silecek guc iyiliktir, doğruluktur. Yeryuzunden şerri ortadan kaldıracak olan hayırdır. Yeryuzunden fesadı ıslah ile ortadan kaldırabiliriz. Savaşı ortadan kaldıracak en buyuk guc barıştır.
“Kotuluğu ortadan kaldırmanın yolu iyilik yapmaktır…”
Yuce kitabımız Kur’an, en azılı duşmanlıkları en sıcak dostluklara nasıl donuştureceğimizi bizlere gosteriyor. İyilikle kotuluk bir olmaz. İyilikle kotuluk eşit değildir. Kotuluk en guzel iyilikle ortadan kaldırılır. Bunu da ancak sabreden insanlar, Rabbinden buyuk bir nasip sahibi olanlar gercekleştirebilirler. Kotuluğu ortadan kaldırmanın yolu iyilik yapmaktır.
“İyilik, ahlakın kendisidir…”
Bir iyilik hareketi olan Turkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte kotuluklerin insanlığı kuşattığı bir dunyada iyiliğe vurgu yapmak, kotuluğu ortadan kaldırmak icin caba icindedir. Her yıl iyiyi ve iyiliği one cıkarmak icin, iyiliğe onculuk yapan insanları odullendirmeyi bir gelenek haline getirdi. İyilik, imanın ve butun ibadetlerimizin gayesidir. İyilik, ahlakın kendisidir.
“İyilik, insanlara sevinc taşımaktır…”
İyilik yonunuzu Doğu'ya Batı'ya cevirmeniz değildir. İyilikte yardımlaşınız. İyilik, maruf olmaktır. Yeryuzunde yaratıcının fıtratına uygun her davranış iyiliktir. İyilik ihsandır. İyiliğe guzellik katmak ihsandır. İyiliğin bunyesinde guzellik vardır, maruf vardır, hayır vardır, ihsan vardır. Kotuluğu ortadan kaldırmanın yolu iyiliktir. İyilik, insanlara sevinc taşımaktır, guzellik taşımaktır. Merhamet ve sevgi taşımaktır. Susuz kalmış bir kediye, bir kopeğe su vermektir iyilik. İyilik, tebessum etmektir. Gozyaşı silmektir. İyiliğin gucune inanmalıyız.
“İyiliğin kaynağını kaybetmemeliyiz…”
İyiliğin karşı karşıya kaldığı birkac tehlike vardır. İyiliğin manevi, metafizik, aşkın boyutunu kaybetmesi, iyiliğin karşı karşıya kaldığı bir tehlikedir. İyilik aşkın kaynağını kaybettiği zaman, hayırseverlik sponsorluk olur, iyilik sadece bir sosyal sorumluluk olur. Elbette iyilik bir sosyal sorumluluktur ancak iyilik bizi Allah katında yucelten bir değerdir. İyiliğin kaynağını kaybetmemeliyiz. İnsan iyilikle beraber yaratılmıştır. Kotuluk insana sonradan bulaşmıştır. Hep birlikte iyiliğin one cıkması icin caba icinde olmamız gerekir. İyiliği kotuluğun onune gecirelim. Allah, iyiliğin kotuluğe egemen olduğunu gormeyi nasip etsin.
135 ulkeden bin 100 yaşanmış iyilik hikayesi arasından ozel juri ile secilen 7 iyilik insanına, 13 Mart Pazar gunu İstanbul Halic Kongre Merkezinde duzenlenecek ozel gecede odulleri verilecek.

Kaynak: diyanet
__________________