2015 yılına dair faaliyet raporunu resmi internet sitesinden yayımlayan Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), raporunda idari, mali ve kurumsal acıklamalara yer verdi. Oğretmen atamaları, MEB'in internet tabanlı calışmaları, acıkoğretim, ders kitapları gibi belli başlı konularda yaptıkları faaliyetleri, mali harcamaları acıklayan MEB, Anadolu İmam Hatip Liseleri'nde gercekleştirilen faaliyetlerle ilgili de bir bolum oluşturdu. Etkinliklere katılımı arttırmak ilk hedef Bakanlık, 2015 yılında AİHL icin başlıca 2 hedeflerinin olduğunu acıkladı. Gectiğimiz yıl ozellikle oğrencilerin etkinliklere katılımına onem veren MEB amacları arasında şunlara yer verdi: - Anadolu İmam Hatip Lisesi oğrencilerinin mesleki ve akademik gelişimlerine imkÂn verecek etkinliklere katılım oranını bir onceki yıla gore % 10 arttırmak. - 2015 yılı sonuna kadar Uluslararası Anadolu İHL sayısını 5'e cıkarmak ve yabancı oğrenci sayısını bir onceki yıla gore % 19 oranında arttırmak. Hem İslami ilimlere hem de fen ve sosyal bilimlere aşina, değerlerine sahip cıkan, başarılı, ongorulu,lider ruhlu gencler yetiştirilmesini amaclayan MEB yetkilileri 2015 yılında İmam Hatip oğrencileri birbirinden değerli başlıca 12 faaliyet gercekleştirdi. 4 farklı alanda "Mesleğe Hazırlama ve Yetiştirme Yaz Eğitim Etkinlikleri, Arapca Dil Eğitimi Yaz Etkinliği, Hafızlık Pekiştirme Eğitimi Yaz Etkinliği, Tematik Bilim Yaz Etkinliği" olarak gercekleştirilen etkinlikler şoyle: Kur'an-ı Kerim'i Guzel Okuma Yarışması: Okul duzeyi, il duzeyi, 10 merkezde bolge duzeyi ve Turkiye finali aşamaları gercekleştirilen yarışmanın 2015 yılındaki finali Gaziantep'te yapıldı. Ezan Okuma ve Hafızlık Yarışması: Okul duzeyi, il duzeyi, 10 merkezde bolge duzeyi ve Turkiye finali aşamaları gercekleştirilen yarışmanın 2015 yılındaki finali Samsun'da yapıldı. Hutbe Okuma Etkinliği: Oğrencilerin mihrap ve minberde hitabet yeteneğini geliştirmek amacıyla 10 bolge merkezinde gercekleştirildi. Kız Oğrenciler Arası Kur'an-ı Kerim'i Guzel Okuma ve Hafızlık Yarışması: 2015 yılında ilk defa başlatılan yarışma, il duzeyinde uygulamaya konuldu. Uluslararası Arapca Bilgi ve Etkinlikleri Yarışmaları: Oğrencilerin dil becerilerini geliştirmek ve Arapcaya olan ilgilerini arttırmak amacıyla yapılan yarışmada okul duzeyi, il duzeyi, 10 merkezde bolge duzeyi ve Turkiye finali aşamaları gercekleştirildi. 6.'sı duzenlenen “Arapca Bilgi ve Etkinlik" yarışmalarının finali Kayseri'de yapıldı. Munazara Etkinlikleri: Oğrencilerin; ozguven ve sorumluluk duygularını geliştirmek, toplum icinde kendilerini sozlu olarak ifade edebilmelerini sağlamak, ozgun fikir uretebilme ve karşılaştıkları problemlere cozum bulma yeteneklerini geliştirmek, farklı goruşleri istatistikî bilgilerle savunabilme, mantık yurutme, tezler ortaya koyma ve antitezler uretme konusunda becerilerini geliştirmek amacıyla yapılan etkinlikler okul duzeyinde gercekleştirildi. Turkiye Değer Odulleri: Oğrencilerimizde ve toplumda ahlaki değerler yonunden farkındalık oluşturmak, topluma ve kişilere yararlı olacak temel değerleri gundeme getirerek bilinc kazandırmak ve oğrencilerin evrensel, millî ve manevî değerlerle donanmasına katkı sağlamak amacıyla gercekleştirilmektedir. Mûsikî Korosu Etkinliği: Sosyal ve kulturel etkinlikler cercevesinde sanatsal faaliyetlere katılımı teşvik etmek, mûsikî kulturumuzun nesilden nesile aktarılmasını sağlamak, oğrencilerimizin bu alanda ilgi ve yeteneklerini ortaya cıkarmak ve ses kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla imam hatiplerde “Mûsikî Korosu" kuruldu. Kurulan koronun, okul ici ve dışı ceşitli sosyal kulturel faaliyetlerde değerlendirilmesi amaclanmaktadır. İyi Ornekler Kılavuzu: Okullarımızda uygulanan sosyal kulturel etkinlikler derlenerek gozden gecirildi ve 72 adet iyi ornekten meydana gelen “Sosyal Kulturel Etkinliklerde İyi Ornekler Kılavuzu" tum okulların istifadesine sunmak amacıyla yayımlandı. Tashih-i Hurûf Kursu: Oğretim uyeleri tarafından Kur'an-ı Kerim'in okunmasında yaşanan telaffuz hatalarını gidermek, ses-seda ve mana butunluğu icerisinde guzel okunmasını sağlamak amacıyla, İstanbul'da, oğretmenlerimize yonelik kurs yapıldı. Muze ile Eğitim: İslam Bilim ve Teknoloji Muzesi'nin ziyareti ile İstanbul merkezinde muze ile eğitim uygulaması gercekleştirildi. Yaz Eğitim Etkinlikleri: Turkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile 2006 yılından itibaren gercekleştirilen “Yaz Eğitim Etkinlikleri" nin bu yıl onuncusu yapıldı. MEB, İmam Hatip oğrencilerine ayırdığı bolumde etkinlikler icin belirlenen amacları da sıraladı. Bakanlık, "Cağın ihtiyac ve beklentilerini onceleyen bir anlayışla akademik başarısı yuksek; araştıran, sorgulayan, problem cozen ve bilgi teknolojilerini kullanabilen; İslami ilimlerin yanı sıra fen bilimleri ve sosyal bilimler alanında beceri ve ufuk sahibi; iletişim becerilerine, liderlik ozelliklerine, millî ve manevi değerlere sahip oğrenciler yetiştirmek amacıyla pek cok etkinlikler gercekleştirmiştir" diye acıklama yaptı.

kaynak: dinihaberler