Diyanet İşleri Başkanı Gormez, Suleymanşah Cadır Kentini ziyaret etti...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gormez, ceşitli programlar icin bulunduğu Şanlıurfa'da Suriyelilerin kaldığı Akcakale Suleymanşah Konaklama Tesisini ziyaret etti.
Ziyaretinin ilk gununde Dergah Camiinde halka hutbe irat eden ve bolgede gorev yapan bayan din gorevlileri istişare toplantısına katılan Diyanet İşleri Başkanı Gormez, ziyaretinin ikinci gununde Akcakale'ye gecerek Suleymanşah Konaklama Tesisini ziyaret etti.
500 bini aşan sayısıyla en cok Suriyelinin bulunduğu Şanlıurfa'da, yaklaşık 30 bin Suriyelinin kaldığı Suleymanşah Konaklama Tesisini gezen Başkan Gormez, tesis hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Başkan Gormez, yaptığı konuşmada, butun insanlığın Suriye denilen bir coğrafyada imtihana tabi tutulduğunu ancak insanlığın buyuk kısmının bu imtihanı kaybettiğini soyledi.
Milletimizin insanlığın vicdan yukunu omzuna aldığını kaydeden Başkan Gormez, "Butun insanlık Suriye denilen bir coğrafyada buyuk bir imtihana tabi tutuldu, ancak insanlığın buyuk kısmı bu imtihanı kaybetti. Bu imtihanı iki zumre kazandı ya da kazanmak uzere. Birincisi, sabreden Suriyeli kardeşlerimiz, ikincisi ise, onlara ensar olmaya karar veren halkımız. Bizim milletimiz insanlığın vicdan yukunu omzuna almıştır. İnşallah hep birlikte bu imtihanı kazanacağız" dedi.
Yaşanan bu zor zamanlarda alimlere buyuk gorevler duştuğunu belirten Başkan Gormez, şunları soyledi;
"İnşallah hep birlikte bu imtihanı kazanacağız. Bu imtihanlarda alimlerin mesuliyeti cok daha buyuktur. Suriyeli alimlerle coğu zaman bir araya geliyorum. Buyuk alimlerinizin hepsi İstanbul'da oturuyor. Ben onlarla sık sık bir araya geliyorum. Onlara ilk sorum, 'bu ay gidip cadır kentlere kardeşlerinizi ziyaret ettiniz mi?' oluyor. Onlara diyorum ki, 'sizin gidip bazen onlarla birlikte yaşananız lazım. Sadece onlara değil, Suriye'ye gidip oradaki insanlara, genclere de doğru yolu gostermeniz gerekir."
Gazetecilerin, İzmir'de yaşanan Suriyeli cocuğa yonelik şiddet goruntulerini sorması uzerine Başkan Gormez, "Hepimizin yureğini dağlayan, o cocuğa reva gorulen muameleyi gorduk. Ancak o muameleyi reva goren şahsa yonelik kadınıyla, cocuğuyla, yaşlısıyla, genciyle tepki gosterenleri gordum. Ben o kişinin de bundan pişman olduğunu duşunuyorum. Cocuktan gidip ozur dileyeceğini tahmin ediyorum. O olaydan cok insanlığın vicdanını omuzlayan milletimizin duşuncesini, iradesini, gonul dunyasını temsil eden o sokakta bulunan insanların gosterdiği tepkiyi gormek gerektiğini duşunuyorum."
Suriyeli aileleri kaldıkları cadırlarda ziyaret eden Başkan Gormez, onlarla Arapca konuşup sorunlarını dinledi. Başkan Gormez, oğle namazını Suriyelilerle kıldıktan sonra, kız cocuklarından oluşan koronun seslendirdiği Arapca ve Turkce ilahiler dinledi.
Cadır kent ziyaretinde Başkan Gormez'e eşi Hatice Kubra Gormez, Akcakale Kaymakamı Eyup Fırat, Şanlıurfa Muftusu İhsan Acık ve diğer yetkililer eşlik etti.

Kaynak: diyanet