Turkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl ikincisi duzenlenen ‘Uluslararası İyilik Odulleri’ 13 Mart Pazar gunu sahiplerini bulacak.
İstanbul Halic Kongre Merkezi’nde duzenlenecek ozel gecede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gormez’in katıldığı torenle oduller sahiplerine verilecek.
‘Dunyayı İyilik Değiştirecek’ sloganıyla, iyiliğin toplumun her alanında yayılmasına katkıda bulunmak amacıyla duzenlenen ‘Uluslararası İyilik Odulleri Toreni’ oncesi basına acıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Gormez, İslam medeniyetinde varoluş gayesinin iyilik olduğunu, Allah’ın insanları iyi olması ve yeryuzunde iyiliği egemen kılması icin yarattığını ifade etti.
Kotuluklerin insanlığı kuşattığı bir dunyada iyiliğe vurgu yapmanın ve kotuluğu ortadan kaldıracak olan iyiliğin egemen olması icin calışmanın onemine dikkat ceken Başkan Gormez, “İslam medeniyetinde varoluşun gayesi iyiliktir. Varoluşumuzun gayesi, yaratılışımızın hikmeti iyi olmaktır. İyilik yeryuzunun gayesidir. Allah iyi olmamız ve iyiliği egemen kılmamız icin bizi yeryuzune gonderdi. 41 yıl once kurulmuş ve dunyada bir iyilik hareketine donuşmuş Turkiye Diyanet Vakfının ana gayesi iyiliği yeryuzunde egemen kılmak icin caba icinde olmaktır. Bu calışmamızın yeryuzunde iyiliğin egemen olmasına vesile olmasını, iyiliğin kotuluğun onune gecmesine vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.
Kotuluğu kotulukle ortadan kaldırmanın ikinci bir kotuluk olduğunu, kotuluğun ancak iyilikle ortadan kaldırılacağını belirten Başkan Gormez, şunları soyledi;
“Dunyayı İyilik Değiştirecek…”
‘Dunyayı iyilik değiştirecek’ insanlık olarak bunda ısrar etmemiz gerekir. Kotu ve kotuluk zayıf, iyi ve iyilik gucludur. Kotuluğu, zaafları bunyesinde barındırdığı, anlam ifade etmediği ve yaratıcının nezdinde değeri olmadığı icin yok etmemiz gerekir. İnsanlar kotuluğu ortadan kaldırma konusunda bir yanlışa duşuyor. Kotuluğu kotulukle ortadan kaldırmaya calışmak ikinci bir kotuluktur. Kotuluk kotulukle, şiddet şiddetle, yanlış yanlışla, cirkinlik cirkinlikle ortadan kalkmaz. Yeryuzunde kotuluğu silecek guc iyiliktir, doğruluktur. Yeryuzunden şerri ortadan kaldıracak olan hayırdır. Yeryuzunden fesadı ıslah ile ortadan kaldırabiliriz. Savaşı ortadan kaldıracak en buyuk guc barıştır.
“Kotuluğu ortadan kaldırmanın yolu iyilik yapmaktır…”
Yuce kitabımız Kur’an, en azılı duşmanlıkları en sıcak dostluklara nasıl donuştureceğimizi bizlere gosteriyor. İyilikle kotuluk bir olmaz. İyilikle kotuluk eşit değildir. Kotuluk en guzel iyilikle ortadan kaldırılır. Bunu da ancak sabreden insanlar, Rabbinden buyuk bir nasip sahibi olanlar gercekleştirebilirler. Kotuluğu ortadan kaldırmanın yolu iyilik yapmaktır.
“İyilik, ahlakın kendisidir…”
Bir iyilik hareketi olan Turkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte kotuluklerin insanlığı kuşattığı bir dunyada iyiliğe vurgu yapmak, kotuluğu ortadan kaldırmak icin caba icindedir. Her yıl iyiyi ve iyiliği one cıkarmak icin, iyiliğe onculuk yapan insanları odullendirmeyi bir gelenek haline getirdi. İyilik, imanın ve butun ibadetlerimizin gayesidir. İyilik, ahlakın kendisidir.
“İyilik, insanlara sevinc taşımaktır…”
İyilik yonunuzu Doğu'ya Batı'ya cevirmeniz değildir. İyilikte yardımlaşınız. İyilik, maruf olmaktır. Yeryuzunde yaratıcının fıtratına uygun her davranış iyiliktir. İyilik ihsandır. İyiliğe guzellik katmak ihsandır. İyiliğin bunyesinde guzellik vardır, maruf vardır, hayır vardır, ihsan vardır. Kotuluğu ortadan kaldırmanın yolu iyiliktir. İyilik, insanlara sevinc taşımaktır, guzellik taşımaktır. Merhamet ve sevgi taşımaktır. Susuz kalmış bir kediye, bir kopeğe su vermektir iyilik. İyilik, tebessum etmektir. Gozyaşı silmektir. İyiliğin gucune inanmalıyız.
“İyiliğin kaynağını kaybetmemeliyiz…”
İyiliğin karşı karşıya kaldığı birkac tehlike vardır. İyiliğin manevi, metafizik, aşkın boyutunu kaybetmesi, iyiliğin karşı karşıya kaldığı bir tehlikedir. İyilik aşkın kaynağını kaybettiği zaman, hayırseverlik sponsorluk olur, iyilik sadece bir sosyal sorumluluk olur. Elbette iyilik bir sosyal sorumluluktur ancak iyilik bizi Allah katında yucelten bir değerdir. İyiliğin kaynağını kaybetmemeliyiz. İnsan iyilikle beraber yaratılmıştır. Kotuluk insana sonradan bulaşmıştır. Hep birlikte iyiliğin one cıkması icin caba icinde olmamız gerekir. İyiliği kotuluğun onune gecirelim. Allah, iyiliğin kotuluğe egemen olduğunu gormeyi nasip etsin.
135 ulkeden bin 100 yaşanmış iyilik hikayesi arasından ozel juri ile secilen 7 iyilik insanına, 13 Mart Pazar gunu İstanbul Halic Kongre Merkezinde duzenlenecek ozel gecede odulleri verilecek.
Diyanet İşleri Başkanı Gormez tarafından acıklanan 'Uluslararası İyilik Odulleri'ne layık gorulen yedi iyilik insanı şu isimlerden oluşuyor;
1. Abdurrahman Swar Ez-Zeheb
Afrika’nın tarihine gecen iyiliklerin yazıldığı bir donemi başlatan lider… Afrika toplumlarının maddi-manevi ihyası yolunda 30 yıldır yılmadan yuruyen bir iyilik elcisi…
Ulkesi Sudan’ın 7. Cumhurbaşkanı olarak devletin zirvesinde yer alsa da asıl zirveye iyiliğiyle cıktı; goturduğu hizmetler, yaptığı yardımlar ve değiştirdiği hayatlarla, Afrika’nın kalbinde sonmeyecek bir umut ışığı yaktı… Cumhurbaşkanı olarak omrunun sonuna kadar bu makamda kalabilecekken o en buyuk mevkii insanlara yardımda gorerek kendini iyiliğe adadı. Afrika’nın en koklu sivil toplum kuruluşlarından ‘‘Munazzama ad-Dawa al-İslamiyye’’yi bugun 40’ı aşkın Afrika ve Asya ulkesinde faaliyeti olan uluslararası bir sosyal yardım kurumuna donuşturdu. Onun gayretli calışmalarıyla mutevazi bir hayır kurumu, dunyanın sayılı insani yardım orgutlerinden biri ve Afrika halklarının en buyuk umut kapısı oldu. O, Afrika’nın oz bağrından cıkan bir kahraman olarak kendi coğrafyasına kendi elleriyle hayat verdi… 81 yaşında olmasına rağmen bugun hala gorevinin başında, iyilik dağıtmaya devam ediyor.
2. İsmail Ertem
Yağmur gibi yağan mermilere inat, silah arkadaşını, hatta onun cocuklarını duşunen, ona siper olan gercek bir kahramanın hikayesi. İsmail Ertem, Guneydoğu’da gorevli bir asker. Catışma sırasında bolgede bulunan bir polisin vurulduğunu gordu ve hemen guvenli bir yere cekti silah arkadaşını. Yaralı polis, ambulansın giremediği ateş hattından cıkarıldı. İşte o kahraman asker İsmail Ertem, ateşin surduğu o anlarda olumu goze almış ve yaralı arkadaşının uzerine siper oldu; Vatan uğrunda olmekse nasibim, varsın gelsin olum diyerek. Yaralı silah arkadaşının uzerine yatıp siper olduğunda anlar tum dunya bir kez daha anladı ki, Seyit Onbaşılar, Nene Hatunlar hayattadır ve “iyilik” bu topraklarda kıyamete kadar var olacaktır.
3. Jemılah Mahmood
Hayatını iyiliğe adamış bir cesur yurek; Jemilah Mahmood. 2003 yılından bu yana catışma ya da afet bolgelerinde doktor olarak gorev yapıyor, yaralı ve hastalara şefkat dolu ellerini uzatıyor. Dunyanın neresinde gozu yaşlı bir mazlum, acıyla inleyen bir mağdur varsa şifa dağıtmaya, gozyaşını silmeye, yaralara merhem olmaya devam ediyor. Irak işgalinde, Endonezya Ace depremi ve tsunami felaketinde, Suriye ve Urdun’deki multeci kamplarında, cocuk-yaşlı binlerce insanın yarasını sarmış, yardımına koşmuş. Irak’ta bulunduğu sırada ambulansına acılan ateşle yaralandığında, “bu onemsiz yarayla vakit kaybedemem” diyerek tedavi bekleyen yaralılara koşan, başkalarının hayatı icin kendi acısını hice sayacak kadar fedakÂr bir yurek Jemilah Mahmood… Ve sadece doktor olarak tıbbi yardımlarla yetinmeyen bir iyilik elcisi o…
Dunyanın bircok yerinde mağdurlar ve muhtaclara yonelik sivil toplum faaliyetlerine, sosyal calışmalar duzenlemeye, yardım kampanyaları organize etmeye, kısacası hayatlar değiştirmeye hic durmaksızın devam ediyor… Bombaların, kurşunların oldurmeye, yok etmeye yoneldiği acı dolu coğrafyalarda O; yaşatmaya, hayat vermeye calışıyor… Ustlendiği uluslararası gorevlerle, bugun; Bağdat’tan, Endonezya’ya, Suriye’den Urdun’e dunyanın onde gelen iyilik elcilerinden biri olarak umut olmaya, şifa olmaya, iyilik olmaya devam ediyor.
4. “Leyla’dan Sonra” Hareketi
1,5 yaşındaki Leyla’nın tek isteği bir bisikletti… Kanser tedavisi goren kucuk kızın bu isteğine kavuşamadan hayata veda etmesi, buna tanık olan genc doktorların gozlerinde bir yaşa donuştu, sonra o yaşlar coğaldı, bir iyilik seli halini alıp kucuk dilekleri sahiplerine taşıdı. Universite eğitimlerine devam eden genc doktor adayları Ovgu Sinem Buğan, Yusra Betul Medik ve Kubra İlicepınar, kucuk Leyla’nın ardından, kronik hastalıklarla mucadele eden cocukların hayallerini gercekleştiren iyilik elcileri oldular; “Leyla’dan Sonra” projesini başlattılar. 3 kişiyle başlayan bu iyilik hareketi, kısa surede tum Turkiye’ye yayıldı. Leyla’dan Sonra gonullulerinin sayısı farklı universitelerden yuzlerce tıp oğrencisine ulaştı. Bu iyilik dalgasına katılan genc doktorların sayısı hızla artarken, Leyla’dan Sonra gonulluleri, bugune kadar bin 165 hasta cocuğun hayalini gercekleştirdi.
5. Dr. Mads Gilbert
Dunya onun adını 2008’deki Gazze kuşatmasında duydu. Gazze’de başlayan acımasız İsrail bombardımanının ardından bir şeyler yapılması gerekiyordu ve Dr. Gilbert’ın inandığı tek şey vardı; Oraya gitmek ve bu caresizliğe bir nebze olsun care olmak. Belki de donuşu olmayan bir yolculuktu bu… Norvec’ten ayrılırken; bu yoldaki en buyuk destekcileri olan kızlarıyla da vedalaştı, cunku onlar da biliyordu ki başka cocukların babalarına daha cok ihtiyacı vardı… Mads Gilbert, Gazze sokaklarında, İsrail saldırıları surerken, tehlikenin tam ortasında calıştı, Filistinli savaş mağdurlarını tedavi etti. Ve sadece mesleği gereği hayat kurtarmakla kalmadı; duyarlı bir yurek, bir aktivist olarak Filistin’de yaşanan drama yaptığı cesur acıklamalarıyla dikkat cekti.
O sadece haksızlarla penceleşen, acılar icindeki bir millete merhem olmakla kalmadı aynı zamanda onların sesi, cığlığı oldu. Tum dunyaya Filistin’de yapılan zulmun duyurulması icin mucadele etti.
6. Osman Gerem
Ekmek teknesini yıllar once cocuklarına devrederek asıl işini iyilik yapan zengin bir gonlun hikayesi. Şanlıurfa’da yaşayan Osman Gerem, sadece iyilik icin yaşayan, genclik yıllarından bu yana kendini hayra adamış bir fukara dostu… 25 yıldır insanlara yardım ediyor, yoksulları, duşkunleri kolluyor, muhtacların, caresizlerin yardımına koşuyor. Omrunu hayra vakfetmiş bir iyilik gonullusu olarak gun oluyor yoksullara ev yapıyor, gun oluyor gıda, eşya, erzak yardımlarıyla sarabildiği kadar yara sarmaya calışıyor. Gozunun gorduğu, gucunun yettiği her derde deva bulmaya calışıyor. Suriyeli misafirlerin bolgeye gelişinden sonra daha buyuk yardımlara imza attı. Şanlıurfa’da 60 STK’yı bir araya getirip kurduğu platformun başında, Suriye’ye 135 TIR yardım gonderilmesine onderlik etmiş. Urfa’ya gelen Suriyeli sığınmacılar icin 890, Sur icin 2 ve Silopi’ye de bir TIR yardım toplamış. Tum vaktini iyiliğe harcayan Osman Gerem’in yardım organizasyonları bir başka hayra daha vesile olmuş. Bolgede yaşayan fakat birbirinden uzak kalmış, farklı yerel gruplar ve etnik kokenlerden yore insanını da aynı catı altında, iyilikte buluşturmuş onun yardım faaliyetleri. Derneğinde mahkumlar ve ailelerine, uyuşturucu mağdurlarına da destek veriyor, tedavi ve rehabilitasyonları icin yonlendiriyor, onları yeniden hayata kazandırmak icin elinden gelen her şeyi yapıyor.
7. Susan Carland
Avustralyalı bir akademisyen, sevgi dolu bir anne ve gercekleştirdiği sosyal projelerle ulkesinde tanınan bir aktivist Susan Carland… 19 yaşında İslam’ı secen Carland, son donemde dunyayı sarsan şiddet olaylarının ardından ulkesinde teror sempatizanı hakaretlere sıkca maruz kalmaya başlamıştı. İslamofobik saldırılar ve sosyal medya hesaplarına gelen nefret ve hakaret mesajları karşısında sessiz kalmamaya, gerceği anlatmanın bir yolunu bulmaya karar verdi. İnancı adına, sevgiyi ve iyiliği en buyuk erdem sayan bir dinin mensupları adına harekete gecmeli, bir şeyler yapmalıydı.
Aradığı şeyi yine inancında buldu Susan Carland… Kendisine yonelen nefret mesajlarına yanıtı yine iyilikte ararken bir ayet gostermişti yolunu; “Kotuluğu daha buyuk bir iyilikle kovmak.” Aldığı her nefret mesajı icin cocuklar yararına bir dolar bağışlayacağını bildiren bir kampanya başlattı Susan Carland. Boylece bir kotuluk, yardıma muhtac cocuklara dokunan bir iyilik olacak, kotu bir mesaj, tum dunyaya sahip olduğu değerler adına verilmiş buyuk bir mesaja donuşecekti. Ve onun bu iyilik dolu kucuk dokunuşu, cok daha buyuk bir sosyal kampanyanın başlamasına yol actı… Kısa zamanda buyuyen bu iyilik dalgası hızla yayıldı, genişledi ve yalnız mesajlar icin değil başka bağış ve yardımlarda bulunmak isteyenlerin de katıldığı buyuk bir iyilik hareketi halini aldı. Ve Susan Carland, bir kotuluğu yuzbinlerin destek verdiği bir iyilik seline donuşturmeyi başardı.

Kaynak: diyanet
__________________