Super Lig'e damgasını vurdu, devlerin gozdesi oldu. Turkiye'nin konuştuğu adam Jose Fernandao bir sonraki durağını sadece ve sadece gazetemize acıkladı. Omer Necati Albayrak sordu, Murat Akbaş goruntuledi... Fatih Terim beni alsa mutluluktan ucarım “Ozan’ı, Serdar’ı ve Volkan Şen’i Hollanda macında gururla izledim. Fatih Terim eğer bana da bu şansı tanırsa ona minnettar kalırım. Cunku hayalim bu. Bunu duşunduğumde heyecanlanıyorum. Ruya gibi bir şey. Gercekleşirse elimden geleni yaparım” Turkiye Futbol Direktoru Fatih Terim, yaklaşık 6 ay once, “Milli takım icin bize katkı sağlayacağına inandığımız yabancıları devşirebiliriz” acıklamasını yapınca akla ilk gelen isim Bursaspor’un gol makinesi Fernandao olmuştu. Herkesin ortak goruşu Brezilyalı forvetin tam da milli takımımızın hucum hattını guclendirecek bir oyuncu olduğuydu. Merak edilen konu ise Fernandao’nun bu konudaki duşunceleriydi. ‘Ailem de mutlu' İşte milli takıma 6 oyuncu gonderip alkış alan Timsah’ın Ay-Yıldızlı formaya goz kırpan yeni isminin bu konudaki gercek duşunceleri: “Bana karşı boyle bir ilgili olduğunu duymuştum. Ancak sonrasında herhangi bir gelişme olmadı. Bu hassas bir konu ama eğer bana boyle bir şans verilirse elimden geleni yapmaya calışırım. Bir yılı aşkın suredir Turkiye’deyim. Karakterime uygun bir ulke burası. Burada olmaktan ben de mutluyum, ailem de. ‘Pişman etmem’ Tabii ki Turkiye Milli Takımı icin oynamak isterim. Fatih Terim bana eğer bu şansı tanırsa ona minnettar kalırım. Cunku hayalim bu. Bunu duşunduğumde heyecanlanıyorum. Ruya gibi bir şey. Bu şans bana tanınırsa kimseyi pişman etmeyeceğimden eminim.” ‘Bursalılar bunu hak etti’ “Şunu acık yureklilikle soyleyebilirim ki, Volkan, Serdar ve Ozan Tufan milli formayı giymeyi fazlasıyla hak etti. Kesinlikle hak ederek secildiler ve sahada da bence bunu hak ettiklerini gosterdiler. O forma kutsaldır ve o formayı giydiğin zaman hakkını vermen gerekir. Onları gercekten gururla izledim.” ‘Turkiye gruptan cıkabilir’ Turkiye’nin oynadığı futbolu değerlendirir misin peki? “Bence cok akıllı bir oyun vardı sahada. Puan almaya yonelik bir sistemle sahadaydı Turkiye. Planı da cok iyi uyguladılar. Aslında hak edilmiş bir 3 puan vardı ortada. Ancak yine de Hollanda karşısında alınmış bir puan değerliydi. Umarım gruptan cıkabilir. Cunku oyuncu grubu bunu hak ediyor.” ‘Şenol Guneş muthiş hoca, gercek baba’ Bursa’daki muthiş formunu her gun daha ileri taşıyan Fernandao, bu başarısında Şenol Guneş’in buyuk pay sahibi olduğunu soyluyor ve ekliyor: Onu babam gibi goruyorum, bu takımı ancak o başarılı yapabilirdi. Hemen hemen yaptığı her acıklamada oyuncusu Fernandao’nun hem performansından hem de karakterinden son derece memnun olduğunu dile getiren Şenol Guneş’e Brezilyalı forvetten ovgu dolu sozler geldi. Guneş’in başarılarının Turk futbolunda cok onemli bir yeri olduğunu dile getiren 28 yaşındaki golcu, “O Turk futbolunun en onemli isimlerinden biri. Dunya ucunculuğu var. Ben onu kesinlikle bir hoca olarak gormuyorum. Bir baba olarak bakıyorum ona. Cunku bize aynı baba şefkatiyle, baba sevgisiyle yaklaşıyor. Bu durum bir futbolcu icin cok onemli. Ona karşı cok rahatız. Aramızdaki iletişim harika. ‘Herkes cok seviyor’ Bizim takımda yerli yabancı kaliteli isimler var. Milli takımlarda oynayan oyuncular var. Boyle bir ekibi organize etmek, başarılı duruma getirmek ancak onun gibi tecrubeli bir teknik adamın yapabileceği bir iş” diye konuştu. ‘Buyukluğunun ispatı Bursa taraftarı’ Bursaspor’un muthiş bir taraftarı var. Onlarla ilgili duşuncen ne? “Turkiye’de Fenerbahce, Galatasaray ve Beşiktaş’ın buyuk olduğunu soyluyorlar. Evet katılıyorum onlar buyuk takımlar. Ancak ben Bursaspor’un da en az onlar kadar buyuk bir kulup olduğunu duşunuyorum. Taraftarı da bunun en onemli ispatı. Bize cok iyi destek oluyorlar. Onlarla başarılı olmak daha kolay. Taraftarın ilgilenmediği bir futbolcu olmak istemezdim. Bu ilgi bizi cok daha iyi motive ediyor. Alışverişe cıktığımda onlarla iletişim kurabiliyorum. Beni cok seviyorlar, ben de aynı şekilde onları cok seviyorum. Geldiklerinden bu yana bana cok destek oldular. Onlara teşekkur ediyorum.” ‘Daum beğenmiş’ Bursaspor nasıl buldu seni? “Bahia’da iyi bir sezon geciriyordum. Performansım dikkat cekmişti. Oradaki hocamın Wolfgang Kuhlman isminde bir arkadaşı vardı. Beni Chirstoph Daum’a onermiş. O da beğendi beni. Teklif yaptılar ve kiralık olarak transferim gercekleşti.” Referans Vederson’dan Neler biliyordun Turkiye hakkında? “Burada tanıdığım, takip ettiğim oyuncular vardı zaten. Bursa’ya gelmeden bir hafta once Vederson’la bir goruşme yaptım. O beni gercekten cok motive etti. Şehri anlattı, buradaki insanların futbol tutkusunu anlattı. Kafamda en ufak bir soru işareti dahi yoktu.” ‘Cim heryerde yeşil’ Nasıl bu kadar cabuk uyum sağladın? “Benim icin saha ve cim dunyanın her yerinde aynı. Bu yuzden kendime cok guvenerek geldim. Yapabileceklerimin maksimumunu yaptığım zaman başarılı olacağımı biliyordum. Bu bir ekip işi ve takım arkadaşlarımın bunda katkısı buyuk.” ‘Şartlanarak geldim’ 39 mac 25 gol... Bu performansı bekliyor muydun? “Buraya benden cok daha iyi oyuncular, cok daha kariyerli oyuncular gelip başarısız olmuştur. Ama ben cok şartlanarak geldim. Başarısızlık aklımın ucundan bile gecmiyordu. Diğer yabancılar bana kolaylık sağladı. Hic yabancılık cekmedim acıkcası.” ‘Calışmanın sonucu’ 23 macta, 69 şut atıp 37 isabet sağladın. En iyi forvet performansı bu. Ozel bir caban var mı? “Bunun icin cok calışıyorum. İşim gol atmak. Daha fazla isabetli şut, daha fazla isabetli pas, bana daha cok başarı getirecek. Calışmanın sonucunu alıyorum.” ‘Hayatımın donum noktası’ Kariyerinin donum noktası Turkiye diyebilir miyiz? “Donum noktası demek bile az olabilir. Kariyerimin cok az değil, cok ama cok değişti. Brezilya’daki butun futbolcuların amacı Avrupa’da oynamaktır, başarı kıstası budur. Benim de amacım buydu. Cunku buradan Brezilya’ya donduğumuz zaman da hayatımız değişiyor. Şu anda onumde uzun yıllar var. Umarım Turkiye’de futbol adına daha iyi işler yapabilirim.” ‘En zorlayan Semih, Alves’i de goreceğiz’ “Galatasaraylı Semih... O gercekten cok cevik ve kaliteli bir stoper. Şu ana kadar beni zorlayan tek isim o oldu. Bruno Alves’i de merak ediyorum acıkcası. Daha karşılaşmadık onunla. İki hafta sonra goreceğiz. Super Lig’de iyi stoperler var. Ancak olağanustu beni zorlayan bir oyuncu olduğunu soyleyemem. Cunku benim işim stoperlerle savaşmak ve başarılı olmak icin bunu işi iyi yapmak zorundayım.” ‘Sneijder ve Diego en iyileri’ “Super Lig kaliteli bir lig. Kaliteli oyuncular var doğal olarak. Bizim takımdan başlamak gerekirse Ozan Tufan, Volkan Şen, Josue, Serdar Aziz hepsi cok iyi oyuncular. Cok daha iyi yerde olacaklar. Sneijder ve Diego Ribas da bence bu ligin en kaliteli oyuncularından. Aklıma gelmeyen isimler olabilir.” ‘Burak harika forvet’ “Gol krallığında Demba Ba, Cardozo, Burak Yılmaz gibi Avrupa’da kendisini ispatlamış isimlerle yarışmak heyecan verici. Burak gercekten harika bir oyuncu. Sadece bir forvet değil, takımına her yerde katkı sağlıyor” Trabzonspor’da Cardozo, Beşiktaş’ta Demba Ba, Galatasaray’da ise Burak Yılmaz... Bu yarış nasıl sonuclanacak sence? “Bu yarış son maca kadar, sezonun son duduğune kadar devam edecek, bunu cok iyi biliyorum. Kim daha cok hak ediyorsa, kimin futbol şansı daha fazlaysa inanıyorum ki, o bu yarıştan galip ayrılacaktır. Dediğim gibi son ana kadar elimden geleni yapacağım.” Bu golculer arasında en beğendiğin hangisi? “Burak Yılmaz harika bir oyuncu. Yani o sadece bir forvet gibi oynamıyor. Orta sahasına, savunmasına yardım ediyor. Cok yonlu bir futbolcu ve tabii ki son vuruşları cok iyi.” Kalan 9 haftada hedef ne peki, kac gole ulaşmak? “Benim her zaman oncelikli amacım takıma katkı sağlamak, puanlar aldırmak ve takımımın galibiyetinde başrol oynayan kişi olmak. Sonrasında ise tabii ki bu yarışta onde olmak isterim. Kesin hedefimi sorarsanız sezonu en az 20 golle bitirmek istiyorum. Daha fazlasına da hazırlıklı olun.” (Guluyor) İki dev peşinde, Timsah’ın ise bırakmaya niyeti yok. Fernandao’nun cevabı ise cok net: En iyi teklifi yapana giderim “31 Mayıs’a kadar Bursaspor’la sozleşmem devam ediyor. Kesin olan şu ki, onumuzdeki sezon da Turkiye’deyim. Fenerbahce ve Galatasaray’ın ilgisi beni motive ediyor. Hangi takım daha iyi şartlar sunarsa ona daha yakın olacağım” Fenerbahce’yle on anlaşma yaptığın soyleniyor, Galatasaray’dan teklif aldığını herkes konuşuyor. Seni yakından takip edenlere bu konular hakkında en doğru bilgileri verebilir misin? “Cıkan haberlerin ben de farkındayım. Herkesin bilmesi gereken şu ki, şu ana kadar ben direkt olarak hicbir takımdan resmi bir teklif almadım. 31 Mayıs’a kadar Bursaspor’la sozleşmem devam ediyor. O gun geldiğinde menacerimle birlikte bonservisimin bulunduğu Atletico Paranaense kulubuyle oturup konuşacağız ve benim icin en uygun teklifi değerlendireceğiz. Şu andaki durum bu.” ‘Bursa goruşuyor’ “Benim bu konuyla ilgili bildiğim Bursaspor menacerimle ve kulubumle goruşmuş. Ancak transferimle ilgili benimle ilgili konuşulan veya bana yansıtılan bir gelişme yok. Ben şimdilik sadece takımıma faydalı olabilmeye calışıyorum. Gelecek yıl hangi takımda olurum bunu ben de bilmiyorum, tahmin edemiyorum. Ama bir bildiğim var ki o da Turkiye’de, Super Lig’de olmaya devam edeceğim. Tek gayem bu. Turkiye’de kalmak ve daha başarılı olabilmek icin elimden geleni yapacağım.” ‘Şartlara gore’ “Galatasaray ve Fenerbahce hakkında bir şey soylemem zor. Ama benim icin onemli olanı soylemem gerekirse; şartlar... Ben Turkiye’de oynamak istiyorum. Hangi takım benim ve ailem icin daha iyi şartlar sunarsa ben ona daha yakın olacağım.” ‘Golculer tepkiye kızamaz’ “Duygusal olmak biz futbolcular icin doğru bir yol değil. Cunku duygusallık insana hata yaptırır. Futbolcular tepkilere kulaklarını tıkamalı ve sahada formanın hakkını vermek icin elinden geleni yapmalı” Turkiye’de gol attıkca destek artar, atamadığında ise protestolar başlar. Bunu Fenerbahce-Beşiktaş derbisinde Emenike’yle gorduk. Sen olsan ne yapardın? “Protesto etmek taraftarın en buyuk hakkı, bunu her zaman yapabilirler. Cunku iyi oynarken alkışlanıyorsunuz. Size destek veriyorlar. Futbolcunun yapması gereken, sahada giyilen o formanın hakkını vermektir. Duygusal olmak biz futbolcular icin doğru bir yol değil. Cunku duygusallık insana hata yaptırır. Her forvet oyuncusunun amacı gol atmaktır, bunun icin cabalar. Zaten işin bu. Gol kacırmak da gol atmak da kolay değil. Her turlu şartları denersin ve bunu yapamadığında tepkiler gelir. Zor bir şey. Bu nedenle futbolcular tepkilere kulaklarını tıkamalı ve elinden gelenin en iyisini yapmaya calışmalı.” ‘Futbola 19 yaşında başladım’ “Belki şaşıracaksınız ama futbola 19 yaşında başladım. Bir arkadaşım keşfetti beni. Arkadaşlar arasında oynadığımız bir macta beni gormuş ve beğenmiş. Daha sonra beni America Rio Club’e teste goturdu. Burada da performansımla cabuk beğenildim ve amator futbol deneyimim olmadan direkt olarak profesyonel futbol hayatım başlamış oldu. İlk 4 aylık bolumde altyapı takımıyla beraberdim. Ancak sonradan A Takım’a alındım ve yolculuğum başladı. Beni keşfeden kişi semtimizde oturan eski bir futbolcuydu. Bana bu şansı verdiği icin şimdi ona minnettarım. Yerel bir takımdı. Bursa oncesine kadar Brezilya dışına cıkmadım. Aslında boyle bir fırsat vardı. İsrail ekibi Maccabi Haifa daha once istemişti beni. Fakat yaptığımız goruşmeler sonucunda şartlar uyuşmamış ve anlaşmadan vazgecmiştik.” Tam bir aile babası Fernandao sosyal hayat konusunda oldukca dikkatli. İzin gunlerinde İstanbul’da gezmek yerine ailesiyle vakit gecirmeyi tercih ediyor, “Onlar benim icin her şeyden onemli” diyerek başarısının sırrını veriyor. Fernandao’nun futbol dışındaki yaşamı son derece sade ve mutevazı... Oyle ki Timsah’ın yıldızı, takımdaki veya Anadolu’daki bircok futbolcu gibi izin gunlerinde veya boş vakitlerinde İstanbul’a koşmak yerine ailesiyle vakit gecirmeyi, evinde cocuklarıyla ilgilenmeyi tercih ediyor. “Neden sen de diğer arkadaşların gibi soluğu Bursa’nın dışında almıyorsun” diye sorduğumuzda, bize, “Aslında İstanbul’a pek gittiğim soylenemez. Daha cok burada ailemle vakit gecirmek guzel geliyor bana” cevabını veriyor. Onun, ailesine ve hayatına bakış acısını ise en iyi şu sozleri ozetliyor: “Onlara zaman ayırmayı seviyorum. Tabii ki İstanbul’a gittiğimde gorduğum ilgi olumlu etkiliyor beni. Tanınmak guzel bir şey. Ancak ailem her şeyden daha onemli.” ‘Super Lig tam bana gore' Buradaki futbolu Brezilya’yla kıyaslarsan neler farklı sence? “Oncelikle Brezilya futboluyla Turkiye’de oynanan futbolun cok farklı olduğunu soylemeliyim. Buradaki futbol daha cok guce ve mucadeleye dayalı. Yani Turkiye’de fazla uzun pivot santrforlar daha şanslı. Genel anlamda bir değerlendirme yapacak olursak; Turk futbolunun onunu acık goruyorum. Yetişen cok kaliteli bir nesil var. Bu jenerasyonun Turkiye’yi Avrupa’da soz sahibi yapabileceğini duşunuyorum.” ‘Hak eden şampiyon olsun’ “Puanlar birbirine cok yakın olduğu icin yarış hakkında şu an bir beyanda bulunmak bence yanlış. Biri kaybettiğinde diğeri on plana cıkıyor. Son haftaya kadar cok guzel bir yarış olacak. ‘Hak eden kazansın’ diyebiliyorum sadece.” ‘Fiziğim benim icin şans’ Cok guclu bir fiziğin var, bunu cok da iyi kullanıyorsun. Başarının sırrı biraz da bu, o zaman... “Yani acık soylemek gerekirse bu konuda şanslıyım. Cunku diğer futbolcular gibi fiziğimi korumak icin ekstra şeyler yapmama gerek kalmıyor. Sadece antrenmanlarda veya spor yaptığım alanlarda her zaman yapmam gerekenin en iyisini yapmaya calışıyorum, bu da yetiyor. İyi calışmak başarıyı getiriyor.” ‘İdolum Ronaldo’ “İzlemekten bıkmadığım, takip ettiğim, kendime ornek olarak aldığım tek bir isim var, o da fenomen Ronaldo...” ‘Bu yuzden başarılıyız’ Takımda senin icin olmazsa olmaz bir oyuncu var mı? Volkan, Josue, Belluschi, Ozan gibi oyuncular sahada seni topla buluşturmak icin calışıyor... “Oyle olmazsa olmaz diyebileceğim biri yok. 25 kişilik bir kadromuz var ve hocamızın şans verip oynattığı her oyuncu sahada elinden gelenin en iyisini yapmaya calışıyor. Bursaspor da zaten bu yuzden başarılı.” ‘4-3-3 bana uygun’ “4-3-3’e cok yatkın bir oyuncuyum. Sistemin benim uzerime kurulmasını istemem ama başrol ustlenmeye calışan bir yapım var. 4-4-2’de de iyiyim.” ‘Başarıya acız’ Bursaspor’un oyun sistemi hakkında neler soylersin? “Genc bir takımımız var. Kaliteli ve başarıya ac oyunculardan oluşan bir ekip olduğumuz icin surekli kazanmak istiyoruz. Arkadaşlığımız da bunda etkili. Bunlar hocamızın sistemiyle birleşince ortaya goze hoş gelen bir futbol cıkıyor. Biz, bundan zevk alıyoruz.” HABER: OMER NECATİ ALBAYRAK
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Fenerbahçe
- Fernandao: "En iyi teklifi yapana giderim"