Aziz Yıldırım: Taraftarın istediği değişimi yapacağız
Fenerbahçe0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Fenerbahçe
- Aziz Yıldırım: Taraftarın istediği değişimi yapacağız
-
14-10-2019, 00:58:55Kayıtlı ÜyeBaşkanımız Aziz Yıldırım CNN Turk'de spor yonetmeni ve yorumcu İlker Yasin'in sunduğu 3.Devre programına konuk oldu. Başkanımız Aziz Yıldırım CNN Turk'de yaptığı konuşmasında "Taraftarın istediği değişimi yapacağız" dedi. 3. Devre programında İlker Yasin'in soruları ve Başkanımızın bu sorulara verdiği onemli anlardan cevaplar.. İlker Yasin: Oncelikle yeni bir secim hazırlığı var ve Fenerbahce'ye hizmette on yıl geride kaldı ve hatta benim rakamlarıma gore birazcık daha fazla ama 10944 uye 24 Mayıs pazar gunu oy kullanacak ve Fenerbahce Spor Kulubu başkanlığına 3 yıl sureyle talip oldunuz. Yeni bir 3 yıl 10+3 sizin gecen gun yaptığınız basın toplantısında da zaten sloganınızdı neden 3 yıl daha? Aziz Yıldırım: 1998 yılında goreve başladım. O zaman tek oyla başkan secildim mevcut yonetim kurulu diğer adayın yonetim kuruluydu o yonetim kurulunu haziran ayında değiştirerek 1 yıl hicbir şey yapamadan yatırımlar yapmadan devam ettik. Sonraki yıllarda yatırımlar yaparak Fenerbahce Spor Kulubunu buyutmeye calıştık. İşte onumuzdeki 3 yılı istememin nedeni de bu yatırımların devamı olan kapalı spor kompleksinin, stadın yanında yapılacak olan iş merkezi ve Duzce'de yazları kamp yapılacak tesislerin yapımı ve diğer kalan duşunduğumuz tesisleri yapıp bu zamanı kullanmak bu zaman sonunda o gunku şartlara gore oturup karar vermek. Bu donemde sportif başarısızlık gibi sozler soyleniyor aslında ben buna katılmıyorum ama yinede bu sene başarısız olduğumuzu biliyoruz ve bunu hep soyluyoruz. İlker bey futbol olarak baktığımız zaman doğrudur ama maalesef ulkemizde Fenerbahce'nin spor kulubu olduğunu biz soyleyerek yeni bir olayı gundeme getiriyoruz ve yaşatmaya calışıyoruz onun icin bu onumuzdeki 3 yılda da yalnız şampiyon olmak uğruna ve şampiyonluk icin gereken neyse yapılarak bunu sağlayacağımızı da beyan ediyorum bu konuşmaların sonunda da şunu soyledik. 3 yıl icerisinde bu tesisleri bitirmek hem de sportif başarıları yuksek noktaya getirip 3 yıl sonra kongreye gelip bize oy verenlere hesap vermek uzere yola cıkacağız İlker Yasin: Sayın başkanım siz zaten şu bulunduğumuz ortam icinde secimi Fenerbahce'nin duayenlerinin bu işi bilenlerinin soylediği kadarıyla uzak ara zaten kazanacaksınız belki yarın Şadan bey başkanlığını acıklayacağını soyledi yani aldığımız istihbaratlar cok yoğun bir destek var sizin icin peki neden kendinizi 3 yıl şampiyon olacağız gibi argumanla bağladınız 3 yıl şampiyon olmak mı yoksa 3 yıl sureyle şampiyonlar ligine katılmak mı bu ciddi bir bağlanma bicimi değil mi? Aziz Yıldırım: İlker bey şoyle soyleyelim, secim ciddi iştir bir secimin neticesinin ne olacağını hic kimse bilemez. Onun icin biz calışmalarımıza devam ediyoruz. Tabii ki kongre uyelerinin bana karşı bir sevgileri saygıları var onlara her zaman teşekkur ediyorum. Cunku biz bu yolu yururken yuksek divan kurulu kongre uyeleri ve taraftar beraber yuruduk. Bizim cok kotu gunlerimiz oldu bugun dibe vurdu sozleri duyuyoruz. Biz daha kotu gunler yaşadık ama her kotu gunden sonra bir cıkış yakaladık ve bugun de kimilerine gore kotu olan bir gunun cıkışını yakalamak icin yola cıkıyoruz. Onumuzdeki 3 yılda şampiyon olma sozu vermemin nedeni şu. Ben iddialı bir adamım. Burada Fenerbahce'de yapılmayan tesisleri yaptık. Ekonomik olarak arkadaşlarla beraber Fenerbahce'yi buyuttuk. Bugun Turkiye'de değil, Avrupa'da belirli bir noktaya gelen bir kulup haline getirdik ama tamamlandı mı. Hayır. Bunları iddialı bir şekilde yapan soyleyen insanların futboldaki başarı icinde şampiyonluk sozu vermeleri gerektiğine inandığım icin veriyorum ve sonunda da bunu yapacağız, başaracağız. Nedir bu? Tabii ki ekonomik olarak buyuduğumuz icin iyi sporcular secerek iyi teknik heyet operasyonu yaparak sonunda da taraftar butunu olarak camia butun olarak şampiyon olmak. İlker Yasin: Sizin bir acıklamanız var. Fenerbahce'nin bir asrı aşan tarihinde başkanlık donemi icerisinde sizin kadar Şukru Saracoğlu'ndan başlayarak bu kadar tesis hamlesi yapan Fenerbahce'ye bu kadar buyuk eserler kazandıran başkan benim. Geriye baktığım bolumde yok ama yarın başkan adayı olacak Sayın Şadan Kalkavan'da ben başkan olursam Aziz Yıldırım'ı tesislerden sorumlu bir goreve getireceğim diyor bunu nasıl değerlendireceksiniz? Aziz Yıldırım: Bu konuda acıklama yapmayacağım bunu kamuoyu ve kongre uyeleri değerlendirecektir. İlker Yasin : Kulupte calışan sayısından kulubun butcesi acısından gercekten cok ciddi hamleler var. Bunu Aziz Yıldırım'ın zaten Turkiye'de bırakalım. Fenerbahcelileri Galatasaraylılar, Beşiktaşlılar sizin Fenerbahce'ye kazandıklarınızı takdirle karşılıyorlar. 21.470.000 dolar olan butce 231.540.000 dolara geliyor bu Fenerbahce'yi bugun bildiğim kadarıyla Avrupa'nın ilk 20 sine gelir olarak sokan bir nokta yayın gelirlerinin 13 binden 19 bine cıkması reklam gelirlerinde cok buyuk bir artış 1.8 milyon dolardan, 19milyon dolara gelen bir artış, stat geliri, kombine mac hasılatı, Vip loca 3.2 milyondan 54 milyon dolara geliyor. Bu sene futboldaki başarısızlığın nedeni nedir Zico'yu gonderip Aragones'i getirdiğinizde uzuldunuz mu? Aziz Yıldırım: Hayır uzulmedim. Cunku Zico ile biz oturup konuştuk anlaşamadık. Nedenlerini soylemiştim. Aragones'in kariyerini soylememe gerek yok. En son İspanya'yı şampiyon yaptı. Boyle antrenorleri Turkiye'ye getiriyorsanız; herkesin size teşekkur etmesi gerekir. Daha once boyle antrenorlerin Turkiye'ye gelmesi azdı. Aragones ve oyuncu seciminde hata yapmadık ama bir turlu uyum sağlanamadı. Gecen sene iyi oynayan oyuncular bu sene oynayamadılar. Bir uyum sağlayamadık sakatlıklar, performans duşukluğu, başarısızlığı getirdi ama yine de başarısızlığın sorumlusu benim. İlker Yasin: Başkan olursanız Aragones'le devam edermisiniz? Aziz Yıldırım: Elbette bu konuda bizim duşuncelerimiz var. Bunu secimden sonra oturup konuşuruz. Eğer boyle yapmazsak kurumsal yapılara zarar veririz. Ben daha once bunu yaşadım. Devre arasında antrenor değiştirdik. 2 ay sonra yenisini getirdik olmadı. Oyunculara teknik heyete kulube zarar verdik. Onun icin bekleyeceğiz sezon sonu karşılıklı oturup ozeleştiri yapıp konuşacağız karar vereceğiz. İlker Yasin: Sizi basını değiştirmeye calışan kızan suratı asık biri olarak gorurduk. Ama son basın toplantısı ve şimdi goruyoruz ki, guler yuzlu esprili bir pozitif bir etki var. Değişime başlayacağız demiştiniz kendinizden mi başladınız? Aziz Yıldırım: 10 sene oncede ben buydum. Benim yapım karakterim değişmez. Fikirlerimiz değişebilir fikir değişmesi ayrıdır. Benim herkesle iyi gecinmem demek, Fenerbahce'nin menfaatlerini bir kenara bırakmam demek. Fenerbahce'nin menfaatlerini koruyacaksam birileriyle catışacağım tabii.. İlker Yasin: Dile kolay tam 10 yıl… Onceki goruntulerinizi de ekrana verelim. 1998 senesinde sayın başkanın goruntusu var. Cok fark var mı? 1999 senesinden 10 sene once burada hakikaten. Fenerbahce'de hizmete saclar gitti, yuzumuze cizgiler geldi değişiyor ama Fenerbahce'nin de yuzu değişiyor. Sizin genel kurulda neden fazla aday cıkmıyor. Sizin kazandırdığınız başarıdan dolayı mı? Şadan Kalkavan adaylığını yarın acıklayacak. Bir şeyler goruşulmuş aileyi barıştırmak icin ailede kırgınlık var mı? Aziz Yıldırım: Şimdi aday cıkıp cıkmamak konusunda yorum yapmak bana duşmez. Fenerbahce'nin bir tuzuğu var. Tuzuk kurallarını yerine getiren herkes aday olabilir. Her Fenerbahceli bu kulube başkan adayı olabilir. Neden cıkıp cıkmadığını tum kamuoyu tartışıyor ama biz arkadaşlarımla beraber Fenerbahce'nin 100 yıllık tarihinde 90 yılda yapılmayanları yaptık. İlk geldiğim yıllar şunu soyluyorlardı. Bir tapulu malı olsun 1 milyar dolar borcu olsun. Biz tapulu mallarda aldık, stat aldık. Ankara tesislerini yaptık. Samandıra'yı yaptık. Bunun yanında Dereağzı'nda sosyal tesisler yaptık. Daha da yapacağız. Neler yapacağımızı da acıkladık zaten. Şimdi ailede kırgınlık var mı? Kırgınlık yok. 16.000 kusur uyesi var normal olarak da. 13.500 kongre uyesi olduk. Bugun oy atabilecek uye sayımız 13.500. Bunların hepsi bu kişiler. Bu kulubun nerden nereye gittiğini cok iyi biliyorlar. Cunku ben Faruk Ilgaz Tesisleri'nde cok iyi biliyorum fareleri kovalarken yaşıyorduk. Herkes yapılanları takdir ediyor. Secimde calışacaksınız secimden sonra da calışacaksınız. İnsanlar size değer verirler ve değerini de yerine getirirler. İlker Yasin: Başkanım ben hatırlıyorum sizi gordum cunku orda. Şukru Saracoğlu stadında inşaat yapılırken beni o kaba inşaatın tribunlerin en altından tutup tırmanarak en ust kata cıkararak inşaatın icinde calışıyordunuz ve o stadyumda Carşamba gunu bir UEFA kupası finali oynanacak. Aziz Yıldırım: Biz konuşuyorduk aramızda. Bu stadı yapacaktık. Kendi imkanlarımızla yaptık. Gidip başka yerden borc alıp kaynak alınmamıştır. Ondan dolayı mutluyum ve bu sozun yerine geldiği icin mutluyum. Carşamba gunu de festival havasında gececek. Hepimiz calıştık. Herkesin emeği var. Emeği olan herkese buradan teşekkur ediyorum. İlker Yasin: Koklu revizyon bu secime girerken koymuş olduğunuz kulubun Avrupai bir kulup olduğunu etkisini gosterecek herhalde. Uzun yıldır beraber olduğunuz arkadaşlar var orada da bir revizyon olacak mı? Aziz Yıldırım: Orada da şoyle olacak. Yarından itibaren hepsiyle tek tek goruşme yapacağım. Daha sonra bir toplantı yapacağız ve bir karar vereceğiz. İlker Yasin: Guiza'yı beğeniyor musunuz? Aziz Yıldırım: Beğeniyorum tabii. İspanya milli takımının oyuncusu ve gecen sene İspanyanın gol kralı. Gecmişte, 10 sene once boyle bir futbolcu getirseydiniz, Turkiye ayağı kalkardı ama herkesi alıştırdık. Ortega, Appiah, Hoijdonk, Alex, Anelka alışkanlık olunca kulağa normal geliyor. Turkiye Şampiyonlar ligine on eleme oynuyordu gidiyordu bunu biz sağladık. Chelsea macı sonunda geldiğimiz ceyrek finalle sağladık. Biz hem şampiyon olacağız, hem şampiyonlar ligine gidilecek. İlker Yasin: Viga'nın bir santraforu varmış onunla goruşuluyormuş diye duydum? Aziz Yıldırım: İlk defa sizden duydum. Dunya eskisi gibi değil. Kuculdu. Haberleşmeden yoksun değiliz artık. İnternete basıyorsunuz, her şeyi goruyorsunuz. Boyle bir cağda yaşıyoruz. Onemli olan karar vermek ve kararı yerine getirmek. Gecen sene ocak ayıydı. Galiba devre arasıydı. Ben Kayserispor'a, hem Gokhan Unal, hem de Mehmet Topuz icin 12 Milyon Euro bonservis bedeli teklif ettim. Ama olmadı. O gunku şartlarda olmadı. Bu boyle bilinsin. İlker Yasin: Kriz şu anda bu rakamları da aşağı cekecek Aziz Yıldırım: Bilmiyorum. Şu anda rakamlarla veya oyuncularla ilgili bir şey yapmak istemiyorum. Tek isteğim bu kongre bitsin. Ertesi gunu eğer devam ediyorsam gereğini yaparım. İlker Yasin: Avrupa'da kuluplerin başına bir CEO getiriyorlar. Başkan ve butun futbolu her şeyi menajere bırakıyorlar. Futbol sorumlusu olarak Fenerbahce olarak, Fenerbahce ilk defa bunu denedi neden olmadı? Aziz Yıldırım: Olmadı bizde şirketleşme yok. Fenerbahce Spor Kulubu Derneği'nde dernek uyeleri var. Bu uyelerle siz aslında kulubu yonetiyorsunuz onlar bize yetki veriyorlar. Bizim manevi değerlerimiz var. Şirket olamayınca aşamıyorsunuzbir cok şeyi. Şirket olduğunda bu olmaz dediğinizde manevi olarak olması gerekiyor. CEO'nun dezavantajı var. Cunku o oyle duşunmuyor. Boyle olmadığı zamanda catışmalar başlıyor bizle değil, yani başka konularda. Bizim dışımızda catışmalar başlayınca yurumuyor o zaman. İlker Yasin: Avrupa'da kuluplerin başına bir CEO getiriyorlar. Başkan ve butun futbolu her şeyi menajere bırakıyorlar. Futbol sorumlusu olarak Fenerbahce olarak, Fenerbahce ilk defa bunu denedi neden olmadı? Aziz Yıldırım: Olmadı bizde şirketleşme yok. Fenerbahce Spor Kulubu Derneği'nde dernek uyeleri var. Bu uyelerle siz aslında kulubu yonetiyorsunuz onlar bize yetki veriyorlar. Bizim manevi değerlerimiz var. Şirket olamayınca aşamıyorsunuzbir cok şeyi. Şirket olduğunda bu olmaz dediğinizde manevi olarak olması gerekiyor. CEO'nun dezavantajı var. Cunku o oyle duşunmuyor. Boyle olmadığı zamanda catışmalar başlıyor bizle değil, yani başka konularda. Bizim dışımızda catışmalar başlayınca yurumuyor o zaman. İlker Yasin: Fenerbahce Kulubu tam anlamıyla şirket haline gelse ve Hintli bazı iş adamlarının yaptığı gibi ingiltere'den Premier ligi'nin ceşitli bazı kuluplerini alıyorlar Fenerbahce Kulubu'nun bir firmaya satılması soz konusu olabilir mi? Aziz Yıldırım: Hayır. Oncelikle ben bu duşunceye red oyu veririm. Fenerbahce Spor Kulubu, kongre uyelerinin ve taraftarınındır. Onemli olan gelen yoneticilerin kulubu daha yukarılara taşımasıdır. İlker Yasin: Lugano'yla ilgili olarak İtalya'daki gazeteci arkadaşlarımız onun Lazio veya Juventus'a imza attığını soyluyorlar. Bazı arkadaşlarımız da eşinin gittiği spor salonuna aidatını yatırmadığını soyluyorlar. Lugano kalacak mı, gidecek mi? Aziz Yıldırım: Şimdi Lugano ile ilgili menajeriyle konuştuk. Onumuzdeki hafta Figer gelecek buraya. Son goruşmeleri yapacağız. Cocukla da konuştuk herhangi bir problemi var mı diye… İlker Yasin: Kalacak mı yani? Aziz Yıldırım: Kalmak istiyor. Oturacağız, konuşacağız yani. Belirli noktalara geldik. Ha giderse ne olur? Giderse yenisini getiririz. İlker Yasin: Sayın Başkan, iki şey oğrenmek istiyorum. Birincisi beğendiğim bir şey oğrenmek istiyorum. Başkanlığınızın kacıncı yılıydı, bilmiyorum ama Şukru Saracoğlu'nun yeni haliyle bittikten sonra şoyle bir karar aldınız, dediniz ki: "Bilet fiyatları ucuz olmayacak". Buraya gelen muşteri, yani stadyuma gelen seyirci kalitesini… Aziz Yıldırım: İşte bu muşteri lafına cok kızıyorum. Fenerbahce'nin sahibi olan kişiler muşteri olamaz. Ben eğer kendime kulubun sahibi olarak bakıyorsam, taraftara da muşteri şeklinde bakıyorsam ben niye Başkan olayım? İlker Yasin: Peki ozur diliyorum. Fenerbahce taraftarının kesinlikle bu stada genel seyirci kalitesini yukseltmek, kufru bu statlardan azaltmak icin siz bilet fiyatlarını belli bir Dolar bazında yukarı cıkardınız. Ve onun cok faydasını gordunuz, değil mi? Aziz Yıldırım: Doğru. Yani bugun stada baktığınız zaman coluk cocuk dediğimiz kucuk cocuklarımızın, kız erkek, hanımefendilerin, beyefendilerin, daha cok eğlenme anlamında geldiklerini goruyoruz yani. Bu da onemli… İlker Yasin: Son bir sorum daha olacak. Benim anladığım kadarıyla Fenerbahce Kulubu Barcelona takımına yakın bir goruntu veriyor. Sizin bir sportif direktor olarak, eskiden futbolu bırakmış biri olarak boyle bir şey duşunur musunuz? Mesela Rıdvan Dilmen eski bir Fenerbahceliydi. Aziz Yıldırım: İsmi siz soyleyin. Yabancı dil bilen, her turlu ilişkileri sağlayabilecek, dediğiniz butun fonksiyonları yapabilecek bir isim soyleyin. İlker Yasin: Ben isim soylemeyeyim. Kaynak: Resmi Site. __________________