Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndan gecti. Teşvikten ziyade tahsislerin tamamen Kultur ve Turizm Bakanlığı’na devrini, turizmdeki cezaları ve otellere lojman icin arazi tahsisi gibi maddeleri kapsayan yasa teklifi, komisyonda bulunan milletvekillerinin ve sektor temsilcilerinin itirazlarına rağmen uzerinde hemen hemen hic değişiklik yapılmadan Meclis’e sevk edildi.

TurizmGuncel – Ozel Haber

Bir grup Ak Pati milletvekilinin imzasıyla Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM komisyonunda gecerek Meclis’e sevk edildi. İcinde herhangi bir teşvik maddesi bulunmayan kanun tasarısının, carşamba veya perşembe gunu Meclis’te oylanması bekleniyor. Tasarıya hem komsiyondaki milletvekillerinin hem de sektor temsilcilerinin itirazları oldu.

YILDIZ: LOJMAN YERİ TAHSİSİ İSTİSMARA ACIK

Otellere personel lojmanı yapmaları icin tahsis edilecek arazilerin, otellere tahsis edilen alanlardan ayrı alanlar olacağı belirtiliyor. Komisyonda soz alan Aydın Milletvekili Huseyin Yıldız, Turizmi Teşvik Yasası cıktığından beri otel calışanlarına lojman yapılabilmesiyle ilgili uygulama olduğunu belirterek, mevcut yasa tasarısında tanımlanan lojman yeri tahsisinin istismara acık olduğunu ve buraların muşteri yatağına donuşturulebileceğini soyledi. Yıldız, bu nedenle lojman tahsislerinin turizmin geliştiği yerlerde değil, daha arkalarda yapılması gerektiğini ifade etti. Huseyin Yıldız, ‘’Lojmanlar noktasında, yatırımcıların, işletme sahiplerinin tereddutleri bulunmaktadır. Lojmanların otele uzaklığı ne kadar olacaktır? Burada “lojman” adı altında otelin ek tesisi gibi calışacağı, buraların ucret karşılığı kiralanacağı kaygısı sektor temsilcileri tarafından dile getirilmektedir. Bu lojmanların amacına uygunluğunu kim denetleyecektir? Buyuk otellerin cok sayıda personeli vardır, bu tesislerin hacmi neye gore belirlenmektedir? Bu konunun detayları neler olacaktır?’’ şeklinde sorular sordu.

‘’LOJMANLARIN CİDDİ CİDDİ TARTIŞILMASI LAZIM’’

Komisyonda lojmanlarla ilgili konuya bir eleştiri de Mersin Milletvekili Baki Şimşek’ten geldi. 400-500 calışanı olan bir otel aynı sayıda (ayrı ayrı) lojman yapmasının mumkun olmadığına dikkat ceken Şimşek, ‘’Yoksa bunlara birer tane oda yapılıp oda şeklinde mi bir duşunce var?Eğer lojmansa yani 2+1 veya 3+1 boyutunda bir daire olacaksa bu, fiiliyatta gercekleşmesi cok mumkun olmayan bir şey. Tapulu yere yapıyorsa mevcut yoğunluğuyla nereye yapıyorsa yapsın, o bizi ilgilendirmez ama tapulu olmayan orman ya da hazine arazileri uzerinde mevcut yoğunluğun dışında bir lojman yapılmasıyla ilgili yeni bir yoğunluk isteniyorsa bunu ciddi ciddi tartışmamız lazım.’’ dedi.

TAHSİSLERLE İLGİLİ DUZENLEME

Komisyonda hararetli tartışmalara neden bir diğer madde de, Hazineye, Cevre Bakanlığı’na veya Orman Bakanlığı’na ait arazilerde Kultur ve Turizm Bakanlığı’nın tahsis verebilmesine olan tanıyan duzenleme oldu. Yasa değişikliği onerisine gore, Kultur ve Turizm Bakanlığı turizme tahsis etmek istediği soz konusu alanlar konusunda ilgili kuruma yazdığı yazıya iki ay icinde yanıt alamaması durumunda, bu arazileri tahsis etme hakkına kavuşacak.

GAYDALI: DUZENLEMEDE TURİZMİ KALKINDIRACAK MADDE YOK

Duzenlemeyle ilgili soz alan Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, tasarıda turizmin gelişmesine ya da kalkınmasına yonelik herhangi bir duzenleme olmadığını soyledi. Duzenlemenin Orman alanları ile Hazine’ye ait alanların ve mesire alanlarını Kultur ve Turizm Bakanlığı’na tahsisinin onunun acıldığını ifade eden Gaydalı, ‘’On yedi yıllık iktidarınız boyunca bircok ormanlık alanı yok eden, yeşili ve doğayı betonlaştırmaya terk eden pratikleri benzer bir durumla “turizm” adı altında doğa katliamının onu acılacaktır. Daha once Bodrum’un sit alanı olan Cennet Koyu’nda turizm izniyle 210 villa ve 1 otel inşa edilmiş ve hem ekoloji hem de tarihî bir yıkıma sebebiyet verilmiştir.’’ şeklinde konuştu.

‘’ACENTE İLE OTEL AYRIMI YAPILMALI’’

Tasarıda yer alan ceza maddeleri ile ilgili eleştiri getiren Aydın Milletvekili Huseyin Yıldız, cezaya konu olacak durumlarda acente ile otel ayrımının doğru yapılması gerektiğini soyledi. Otellerin sadece kendi yanlış veya kusularından dolayı ceza odeyebileceğini kaydeden Yıldız, muşteri mağduriyetinin otelin anlaşmalı olduğu acente vasıtasıyla da gercekleştiğini ve bu durumda cezanın muhatabının acente olması gerektiğini dile getirdi.

AYIK: TEŞVİK YASASI CEZA YASASINA DONMEMELİ

Komisyonda soz alan TUROFED Başkanı Osman Ayık ise, teşvik yasasının bir ceza yasası olmaması gerektiğini dile getirdi. ‘’Bu yasanın ruhunun teşvik olması gerekir’’ diye Ayık, cezaların duzenlenmesi sırasında sektorun butun ozelliklerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Ayık, ‘’Kapasiteler mutlaka dikkate alınmalı, mevsimsellik ozellikleri dikkate alınmalı, ozellikle kusur duzeltmelerde surelerin bir yıla kadar mutlaka uzatılması lazım cunku bircok kusurun duzeltilmesi zaman alabilir; yıkmanız, yapmanız, yeniden duzeltmeniz gerekir. Onun icin de mumkunse Değerli Bakan Yardımcımız burada, ekibi burada, genel mudurlerimiz burada, Sayın Milletvekilimize de teşekkur ediyorum bu onergeyi verdiği icin -bu yasa, sektorun onunu acması acısından da duzenlenen bir yasa- cezalar konusunda da bir onerge vererek yasallaşmadan once bir kademelendirme gibi duzeltme yapılırsa sektorumuz acısından başta Sayın Başkanımıza ve kurul uyelerine de muteşekkir olacağız.’’ dedi.

NADİR ALPARSLAN: CEZALARLA İLGİLİ DUZENLEME ORANTILI

Kultur ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ise cezalarla ilgili duzenlemeyi savundu. ‘’Sektor temsilcimizin ifade ettiği husus da cezaların daha esnek -yanlış anlamadıysam- ve daha kademelendirilerek cezalandırmayı ongoruyor.’’ diyen Alparslan, yasanın ruhunda ve getirilen değişiklikte once uyarı cezasının bulunduğunu, ardından gunun koşullarına gore para cezası verildiğini kaydetti. Amaclarının turizmin buyumesi surecinde muşteri memnuniyetini sağlamak olduğunu belirten Alparslan, ‘’Turkiye'de turizm bu kadar hızla gelişirken muşteri memnuniyeti ve sektordeki kurallara uymayan, tabiri caizse, curuk yumurtalara cok fazla imkÂn ve istismara imkÂn verilmeyen bir duzenleme... Tabii, Sayın Vekilimiz teklifi veren. Benim kanaatimce orantılı buradaki duzenleme.’’ ifadelerini kullandı.

‘’LOJMAN YERİNE OTEL YAPILIR’’ CEKİNCESİ

TurizmGuncel’in sektor temsilcileri ile yaptığı goruşmelerde, mevcut duzenlemeye ilişkin onemli cekinceler olduğu ortaya cıktı. Bunların başında, otellere tahsis edilecek lojman arazilerinin bir sure sonra otele veya konuta donuşturulerek kat irtifakı kurulması, orman alanlarında yapılacak tahsislerle ilgili belirsizlikle (Yeni Bodrum vakaları yaşanması) ve konaklam tesislerine uygulancak cezalardaki orantısızlık one cıkıyor. Otelciler, 15 odalı bir tesise verilecek ceza ile 1500 yataklı bir otele verilcek cezanın aynı olmaması gerektiği goruşunde.

DENİZ TURİZMİ ARACLARI DUZENLEMESİNE DE İTİRAZ VAR

Deniz turizmi araclarına yonelik duzenleme de bir başka tartışma konusu oldu. ‘’Mevcut Turizm Teşvik Kanunundaki Turk bayrağı cekemeyen deniz turizmi araclarının Turkiye karasularında ticari faaliyette bulunabilmelerine imkan veren duzenlemenin yururlukten kaldırılması ve yabancı bayraklı yatlar, gezi spor ve eğlence amacıyla kullanılmak uzere Turk ve yabancı uyruklu kişilere kiraya verilememesi; Turk bayraklı deniz turizmi araclarının gezi, spor ve eğlence amacıyla kullanılması yolcu taşımacılığı sayılmaması’’ şeklindeki maddenin, halihazırda bu araclarla kontrat yapmış olan, başta liman işletmeleri olmak uzere, cok sayıda şirketi zora sokacağı belirtiliyor.

__________________