TTYD Başkanı Oya Narin, Turizm Geliştirme Fonu icin otellerden alınması planlanan cironun yuzde 1’i oranının otellerden buyuk tepki gorduğunu soyledi.



Turkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, gıda fiyatlarındaki beklenmedik artışın ozellikle yaz sezonunda kendini hissettireceğini belirterek, “Bizim icin gıdadaki onemli kalemler et ve sut urunleri ile alkollu ickiler. bunların tuketimi ve fiyatları cok yuksek. Birtakım indirimler talep ediyoruz” dedi.

''Gıda fiyatlarının nereye gideceğini kestiremiyoruz''
2019'un turizm sektoru acısından iyi bir yıl olacağını soyleyen Oya Narin, maliyetler acısından sıkıntı olduğunu ve gıda fiyatlarının nereye gideceğini kestiremediklerini kaydetti. Otellerin temel giderlerinde personelin yuzde 40 paya sahip olduğunu; enerji, su, altyapı hizmetleri ve yiyecek iceceğin de onemli bir yer tuttuğuna işaret eden Narin, ''İndirim talebinden ziyade ihracatcı kapsamına alındığımızdan dolayı ihracatcıların yararlandığı avantajlarından yararlanmak istiyoruz. Dahilde işleme rejimi ve benzeri bir model oneriyoruz. Biz de eğer doviz kazandırıyorsak bizim de ithalat hakkımız olmalı. İhracatcılar nasıl ki kumaşını kendisi getiriyor ve sonra ihrac edebiliyorsa biz de boyle bir modelden faydalanmalıyız. Bir yıldır yazılı bir talebimiz var, tabi mevzuat acısından kolay bir şey değil.'' ifadelerini kullandı.

''Surekli yeni yatırım arz enflasyonuna neden oluyor''
Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kırac'a konuşan Oya Narin, otel yatırımlarının bir sure yavaşlaması gerektiğini ifade etti. Narin, ''Şu anda Turkiye’nin 1 milyon 300 bin yatak kapasitesi var, 400 bin yatak da yatırım surecinde. Bazı noktalarda ve bolgelerde yatırımlar dondurulmalı. Cunku surekli yatırım yapmak arz enflasyonuna neden oluyor. Sektorumuzde bir sınırlama duzenleyici kuruluş yok.'' değerlendirmesinde bulundu.

''Otel yatırımları konusunda kargaşa var''
Otel yatırımları konusunda bir kargaşa olduğunu soyleyen Oya Narin, en cok tercih edilen yerlerin İstanbul ve Antalya olmasından dolayı herkesin buralara otel yapmak istediğini kaydetti. Narin, ''Ama bir ihtiyac var mı? Bu cok tartışılacak bir konu İstanbul bugun belli bir doyum noktasına geldi. İstanbul'da hala oda fiyatlarında 2014 fiyatlarının cok uzağındayız. O nedenle bir sure yavaşlamada son derece fayda var gibi gorunuyor.'' dedi.

''Yuzde 1, konaklama sektorunde buyuk tepki goruyor''
Kultur ve Turizm Bakanlığı'nın uzerinde calıştığı Turizm Geliştirme Fonu ile ilgili de değerlendirme yapan Narin, şu noktaların altını cizdi:
''Turizm geliştirme fonu son derece onemli bir konu, olması gereken doğru yonetilmesi gereken ve herkesin kabul edebileceği bir formatta oluşturulması cok onemli. Şu anda bizim bildiğimiz fonun yuzde 70’inin tanıtım yuzde 30’nun ise altyapı ve ihtiyaclara harcanacak. Konaklama sektorunde yuzde 1’lik talep edilen bir rakam var. Bu konaklama sektorune buyuk bir yuk getiriyor. Bu kÂrın yuzde 4-5’i demek. Krizden dolayı sıkıntıya girmiş ustune finansman yuku olan bir sektorde birdenbire boyle bir yukun gelmesi tepkiyle karşılanıyor. Bu oranın en azından yarı yarıya indirilmesi gerekiyor, ki biz bu parayı zaten reklamlarla, tanıtımlarla, uluslararası fuarlarla, tur operatorlerine desteklerle harcıyoruz. Yuzde 1’inin verdiğimiz zaman bir de yuzde 2-3 kendimize harcarsak bu bizi cok yoracaktır. Ayrıca yonetimine mutlaka sektorun sivil toplum orgutlerinin dahil edilmesi gerekiyor.

turizmguncel


__________________