Bugun gerek orta, gerekse lise kısımlarıyla İmam Hatip Okulları hem dini oğretimimiz, dini hayatımız icin hem de Milli Eğitim sistemimiz icin buyuk bir oneme haizdir. İmam Hatiplerin sosyal-kulturel hayatımıza katkılarını biraz daha acarak ifade etmek gerekirse;

Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin kahir ekseriyeti İmam Hatip Lisesi kokenlidir ve Başkanlık bu personelle insanlarımıza din hizmeti sunmaktadır.

2010 yılında oğretime acık 8707 Kuran Kursunda 9567 hanım, 1153 erkek olmak uzere toplam 10720 oğreticinin tamamına yakını İmam Hatip Lisesi cıkışlı olduğu icin ulkemizdeki Kuran oğretiminin temelinde bu okulların mezunları vardır.

İmam Hatip Lisesi’nde yaptırılmakta olan din eğitimi ve oğretimi yine bu okulların mezunlarınca yurutulmektedir.
Orgun din eğitimi ve oğretimi veren okullarda Din Kulturu ve Ahlak bilgisi dersi veren oğretmenlerimizin tamamına yakını İmam Hatip Lisesi mezunudur.

2011 yılı itibariyle omru 60 yılı bulan İmam Hatip Lisesi’nin mezunları dini, kulturel ve ilmi hizmetlerde bulunmuşlar ve değerli eserler ortaya koymuşlardır. Mezunları edebiyatta, sanatta, sporda, siyasette ve bilimde son derece onemli ve kalıcı eserler vermişlerdir. Ferdi olarak ortaya konulan eserlerin yanında, İslam Ansiklopedisi gibi son derece kıymetli, ciddi ve orijinal bir eserin kolektif olarak ortaya konulması da imam hatip neslinin adeta bir şaheseri olmuştur.
İmam Hatiplerin gozle gorulmeyen ama belki de en onemli olan başka hizmetleri ise memleketimize yeni fikirlerin gelmesine, yeni bakış acılarının doğmasına sebep olmalarıdır. Onlar sade vatandaştan, devletin en ust kademesindeki yetkililerine kadar herkesi dini, ilmi, milli, eğitimsel, sosyal, kulturel ve siyasi konulara yeni bir gozle bakabilmelerine, olayları ve gelişmeleri farklı bir bakış acısıyla değerlendirebilmelerine sebep olmuşlardır.
Butun bunların uzerinde İmam Hatipler devlet millet kaynaşmasında onemli rol oynamış, birlik ve beraberliğimizin teminatı haline gelmişlerdir.

Bulent Ecevit’in beşinci defa kurduğu hukumet doneminde YOK tarafından alınan bir kararla meslek lisesi mezunlarının onundeki engel biraz daha yukseltilmiştir. 2003 yılı universitelere giriş sınavında Ortaoğretim Başarı Puanı (OBP) belirlenmesinde genel lise oğrencilerinin puanları 0.8, meslek liseleri mezunlarının 0.3 ile carpımı esas alındı. Bu uygulama ile arada 50 puanlık bir fark meydana getirildi. Netice olarak o yıl yapılan 1,5 milyon oğrencinin katıldığı universiteye giriş sınavında AİHL mezunu bir oğrenci Turkiye 21.si olduğu halde istediği bolume girememiştir. Bu yuzden evvelce 601.000 olan oğrenci sayısı 28 Şubat surecinde 65.000’e kadar duşmuştur.

Kaynak: diniajans
__________________