Turkiye'den Ayrılıp Yıldızı Parlayanlar Nicolas Anelka: Fenerbahce'ye transferi buyuk sansasyom yaratmıştı. Turkiye'de ki futbol severleri cok heyecanlandıran bir transfer oldu. Arsenal, Real Madrid gibi takımların formasını giymişti ama onun sorunu gittiği her takımda rahat duramaması ve cok fazla kulup değiştirmesiydi. Fenerbahce'de 39 macta 14 gol attı ama isteksiz futbolu ile buyuk tepkiler aldı. Fenerbahce ondan umduğunu bulamadı ve İngiliz Bolton kulubune transfer oldu. Bolton formasıyla 47 macta 30 gol attı ve bu onun Chelsea gibi dunya devine transfer olmasını sağladı. Şimdi Chelsea'de muthiş performanslar gosteriyor ve dunyanın sayılı forvetleri arasında gosteriliyor. Guus Hiddink: 1990-1991 sezonunda Hiddink Fenerbahce'yi calıştırmıştı. Fenerbahce'ye buyuk beklentilerle getirilen Hiddink takımdan gonderilmişti. Ondan sonra bircok takımda calıştı ve buyuk başarılara imza attı. 1998 Dunya Kupasında Hollanda ile yarı final, 2002 Dunya Kupasında G.Kore ile yarı final, PSV ile şampiyonluklar, Avustralya Milli Takımı ile Dunya Kupasında gruptan cıkma başarısı, Rusya Milli Takımına Avrupa Şampiyonasında yarı final ve Chelsea ile Şampiyonlar Liginde yarı final oynadı. Belkide final oynayacak. Hiddink şu an Dunyanın en iyi teknik direktorleri arasında gosteriliyor. Fenerbahce mi Hiddink'i anlayamadı yoksa Hiddink mi Fenerbahce'yi bilmiyorum. Robert Enke: Ruştu'nun Barcelona'ya transferi sonrasında Fenerbahce Enke'yi transfer etmişti. Ama kendi sahalarında İstanbulspor'a 3-0'lık mağlubiyet sonrasında Enke bir macta takımdan gonderilmişti. Fenerbahce'den ayrıldıktan sonra sezonu Tenerife'de tamamladı ve 2004 yılında Hannover 96'ya gitti. O yıldan buyana da Hannover 96'da forma giyiyor. Gosterdiği muthiş performansla Alman Milli Takımına'da yukselmiş durumda ve Bundesliga'nın en iyi kalecisi secildi. Onunda şimdi ismi B.Munih ile anılmaya başladı. Jay Jay Okocha: 1996 yılında Fenerbahce'ye transfer oldu. Gosterdiği başarılı performansla buyuk dikkati cekti ve 1998'de 16,5 milyon dolara PSG takımına transfer oldu. Orada gosterdiği iyi performansla da Bolton takımına gitti ve uzun sure futbol oynadı. Nijerya ve Afrika futbolunun gelmiş gecmiş cok buyuk futbolcuları arasında gosterilmekte ve 2002'de Afrika Uluslar Kupasında en iyi futbolcu odulunu kazanmıştır. Tuncay Şanlı: 5 sezon Fenerbahce'de forma giydikten sonra İngiliz Middlesbrough kulubune transfer oldu. Orada 62 macta 19 gol attı. Gosterdiği performans ve hırslı futboluyla Chelsea'nin de gundemine gelen Tuncay buyuk bir ihtimalle takımından ayrılacak ve sezon sonunda yine buyuk bir kuluple anlaşması bekleniyor. Yıldız Diye Yutturulanlar Ariel Ortega: Kariyer olarak belkide ulkemize gelen en kaliteli yabancı futbolculardandı. Her zaman Arjantin futbolunun yıldız isimleri arasında yer aldı. 1998 Dunya Kupasını hatırlıyorum Ortega ile o zamanlar tanışmış ve futboluna hayran kalmıştım. Fenerbahce'ye transfer olduğunda cok şaşırdım. Ortega gibi bir futbolcu Turkiye'de ne arar diyordum kendi kendime. Gostereceği futbolla ligimizi kasıp kavuracak derken Lorant ile yıldızı hic barışmadı. Lorant Ortega'yı bazı maclar yedek bırakarak olmayan kariyerine belkide en onemli notu duştu ''Ortega'yı kesebilen hoca'' olarak. Turkiye'de Ortega 1-2 mac dışında istediklerini hic yapamadı, taraftarlarının go home Ortega sozleri eşliğinde ulkesine geri dondu. Sonra mahkemelik falan oldu Fenerbahce ile davayı Fenerbahce kazandı ama tazminatını tahsil etti mi bilmiyorum. Anlayacağınız Ortega en buyuk hayal kırıklığıdır. Daniel Guiza: 17 milyon euroluk maliyeti ligimizin en pahalı transferlerinden birisi oldu. La Liga'nın gol kralıydı ve Avrupa Şampiyonu İspanya'nın da kadrosunda bulunuyordu. Bu acıdan baktığımızda mukemmel bir transfer olarak gozukuyor. Yalnız Fenerbahce ile de bir turlu istediği performansı gosteremedi. Sistemden mi bilmiyorum ama Guiza ettiği maliyete değmeyecek bir futbolcu. Ayrıca hic bitmeyen ozel hayatındaki skandallarla da gundemden duşmuyor. Savunma oyuncusu Lugano bile kendisinden fazla gol atmış durumda. Guiza'nın Fenerbahce'de ki akibetini bilemeyeceğim ama bu sezon onun icin hic iyi gecmedi. Mateja Kežman: Fenerbahce'ye yıldız forvet oyuncusu olarak transfer edildi. PSV'de devasallaştıktan sonra Chelsea'ye transfer olmuş oradan A.Madrid'e gitmişti. Sonrasında 7.5 milyon euro bonservis bedeliyle Fenerbahce'ye geldi. Gosterdiği başarısız futbolun yanında sorunlarıylada cok gundem olmuştu. Brezilya'lılar arasında dışlanıyor dendi, psikolojik sorunları var dendi. Nitekim bu sezon başında takımdan ayrıldı. Semih Şenturk bu adamın arkasında 2 sene yedek bekledi ben ona uzuluyorum. Turkiye'den Ayrılıp Umduğunu Bulamayan Ruştu Recber: Turkiye'nin tartışmasız gelmiş gecmiş en buyuk kalecisidir. Turkiye adına en zirve yapan futbolculardandı. Fenerbahce'de, ozelliklede 2002 Dunya Kupası'nda gosterdiği muthiş performanstan oturu Barcelona'da Laporta'nın başkanlık icin transfer vaadleri arasına girmiş ve Barcelona'ya transfer olmuştur. Baktığımda Turk futbolcusunun ulaşabileceği en buyuk noktalardan biriydi. Ama Barcelona'da ki yabancı kontenjanından oturu Ruştu surekli yedek kaldı. Kendisini tam gosterme fırsatı bulmuşken şanssız gecirdiği 1-2 mac sonucunda Barcelona'dan Fenerbahce'ye geri dondu. AB vatandaşı statusu kazanmasına rağmen bir daha Barcelona'ya hic donmedi. Turkiye'ye Gelip Efsaneleşenler Alex De Souza: Brezilya Ligi'nin onemli futbolcularındandı. Avrupa'da Parma deneyimi başarısız gecince herkes onun icin Avrupa'da forma giyemez diyordu. Cruzeiro'dan Fenerbahce'ye 2004 senesinde transfer oldu. Turkiye'de 5. sezonunu yaşıyor. Fenerbahce formasıyla 207 macta 104 gol atarakda Fenerbahce adına efsane sporcular arasında yer almıştır. Duran top kullanma becerisi, pas becerisi ve golcu ozelliğiyle dikkatleri Uche Okechukwu: Tam 9 yıl Fenerbahce'de, 4 yılda İstanbulspor'da forma giydi. Uche Fenerbahce'de cok başarılı savunma oyuncusu olmanın yanında yaptıklayılada efsane olmayı başarmıştır. Kendisi ayrıca Turk vatandaşıda olarak Deniz Uygar adını almıştır. Ligimizde oynayan en uzun sureli yabancı futbolculardandır. Buğra CAY --------------------------------------------- Yarışma konusudur. __________________