Ozel sektorde canlı et ve balık sektorunde hizmet veren 45 yaşındaki Ali Calışkan, yıllarca lamba ve comlek, gramofondan cakmağa, bakır kaptan radyoya, kol saatinden daktiloya kadar binlerce kıymetli eşyayı koleksiyonunda yaşatarak adeta tarihe ışık tutuyor. İşi gereği et balık sektorunde hizmet veren Calışkan,cocukluğundan beri kendi buyuk insanlarla muhabbet etmesiyle ilgisini cektiğini ve baba'dan gelen eski eşyalar ilgisini cektiğini daha sonra bu işin kendisi icin bir tutku olduğunu dile getirdi.
Antika sevdasının kendinden buyuk insanlarla sohbet icerisinde eski eşyalar uzerinde konuları konuşulduğunu ifade eden Calışkan, ilk olarak fotoğraf makinesi topladığını daha sonra koleksiyonunun her gecen gun buyuduğunu ifade etti.
Eşyaları tek tek kendisinin topladıkca merakı arttığını soyleyen Calışkan, ozellikle Osmanlı'dan kalma pasa mangalları cok hoşuna gittiğini belirtti. Koleksiyonunda cok eskiye dayanan bircok eşyaların olduğunu ifade eden Calışkan, “Tarihi seviyorum, 100 yıllık Grama fon'um var. Bunun yanında Osmanlı mucevher sandığı gibi değerli eşyalar var. Ama benim icin hepsi cok değerli. Onlar benim vazgecilmezlerim. Hepsini ozenle saklıyorum. Amacım gelecek nesillere bu eşyaları bırakmak” diye konuştu.
[h=3]"RADYO KOLEKSİYONCULARI ONUN PEŞİNDE"[/h] Onun ilgi alanında sadece gramofonlar yok. Dunyada benzeri olmayan acma kapama kapakla calışan Kennedy marka radyosunun kendisi icin cok anlam ifade ettiğini belirten Calışkan, burosunda ozenle koruduğunu soyledi. Calışkan, "Bu Kennedy marka radyosu, acma ve kapama duğmesi olmadan ve arama tuşları olmadan tamamen kapak duğmesiyle calışıyor. Tum radyo koleksiyoncuları gezdiğim halde, boyle bir radyonun eşi ve benzerini gormedim. 1905-1930 yıllarda tamburla arayarak arama yapmış. Cok ilginc bir radyodur" diye konuştu. Muzede silah, tufek, kılıc, comlek, kama, semer ve lamba gibi bircok tarihi eşyanın bulunduğunu aktaran Calışkan, "Alaplı'da cok onemli bir muze yapma hayalim var. Buraya daha cok insan ziyarete gelir. Muzenin gelirlerini de ihtiyac sahibi oğrencilere vereceğim" dedi.
Ertuğrul Yuksel
10 yıldır topladığı antika eşyalarla ofisini muzeye cevirdi
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- 10 yıldır topladığı antika eşyalarla ofisini muzeye cevirdi