İlcede 18 ciftci tarafından 30 dekar alanda uretimi yapılan safran bitkisi, 30 bin lirada satılması dolayısıyla "dunyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor. Ağustos ayında ekimi yapılan ve ekim-kasım aylarında hasadı yapılan, mor renkli ve hoş kokulu cicekler acarak 15-30 santimetre uzunluğuna ulaşan safran, turistlerin ilgi odağı oldu. Turkiye ve dunyanın bircok yerinden turistler safran tarlalarına gelerek, hasat yapıp, fotoğraf cektiriyor.
Osmanlı doneminden kalma han, hamam, cami, ceşme, konak ve kopru gibi tescilli yapılarıyla kultur turizminin onemli noktalarından olan Safranbolu, safran tarlalarıyla turizmde yeni bir destinasyon kazandı. Ozel ve tur acentaları tarafından ekim ve kasım ayları arasında safran tarlalarına geziler duzenleniyor. Acente sahibi Fatma Cicek, Samsun'da geldiklerini soyledi.
Guzel bir gezi olduğunu ifade eden Cicek, "Karadeniz, Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz turlarını lokasyon, gezilecek yerler, tarihi guzellikler, ozellikler, safran icin niyetlendik ve geldik. Bugune kadar geldiğimiz hicbir turda belki senede 20 sefer tur yapıyoruz ama hic safran tarlasını gezme fırsatımız olmamıştı. Bugun safran uretim ciftliğindeyiz ve cok keyif aldık. Misafirlerimiz ve ben cok mutlu olduk burayı gorduğumuz icin. Bundan sonrada butun turlarımızı mevsim olarak da denk gelirsek ziyaret edeceğiz. Gercekten bakıldığında gorsellik kokusu son derece muthiş. İlgimi cekti. Soğan aldım, dikeceğim ama umarım tutar, yetiştirebilirim" dedi. Samsun'dan gelen Ruveyde Serdengecti de cok heyecan verici olduğunu belirtti. Heyecanlandıklarını, bilgilendiklerini ve aydınlandıklarını aktaran Serdengecti, şunları kaydetti:
"Safranın yararları konusunda on bilgilerimiz vardı ama bu kadar yakınında olmak, nasıl uretildiğini gormek ne kadar ozenle emek harcandığını gormek ayrıca heyecanlandırdı. Bu doğanın bir harikası. Burada olan ureticiyi ve bu işe emek veren tum değerli kişileri, Safranboluluları kutluyorum."
Safran ciceğini yakından gormediğini kaydeden Serdengecti, "Bitkinin faydaları hakkında kısmen bilgim vardı ve mutfağımızda da kullanıyorduk zaten. Bundan sonra daha farklı ceşitli alanlarda kullanabileceğiz. Cok geniş kullanımı olan ve sağlımız acısından son derece yararlı olduğuna inanıyorum" diye konuştu. Safran ureticisi İsmail Yılmaz da yerli ve yabacı misafirlerin safran tarlasını gormeye geldiğini ifade etti. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Misafirleri kapıdan alıyoruz, tarlayı gezdiriyoruz. Cicek toplatıyoruz, safranın ozelliklerini anlatıyoruz. Ne işe yaradığını, nasıl dikildiğini, sokulduğunu anlatıyoruz. Ayrıca burada safranın satışını yapıyoruz. Arzu ettiklerinde de safran toplayabiliyorlar. Dışarıdan da geliyor. Bugun Amerikalı, Dubaili, Tayvanlı gruplarımız vardı. Turkiye'den de birkac tane otobusumuz vardı. Tarlaya gelenlerin bircok bilgisi var ama bilmedikleri de var bu konuda. Biz bilmediklerini takviye ediyoruz. Hayranla dinleyenler var."
Safran tarlalarının turizme katkı sağladığını anlatan Yılmaz, "Yaklaşık 3 yıldır biz burayı turizme actık. Yani kendi kendine acıldı. Biz uretim olarak bu işe başladık. Ama turizm bu işin onune gecti. Safran hasadı boyunca oteller dolu. Ozellikle hafta sonları tamamen dolu. Festivallerde başladı. İnsanlar bu ciceğe meraklı cunku buradaki koku, atmosfer cok onemli. Doping yaptı turizme" dedi.
Ersin Turan - Rıdvan Bostancı
Turistlerin yeni gozdesi 'safran tarlaları'
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turistlerin yeni gozdesi 'safran tarlaları'