Arkeolog İstihdam Platformu uyeleri istihdam sorunlarına yonelik tepkilerini gundeme taşımaya ve yetkililere cozumler onermeye devam ediyorlar.. İşte Arkeologlarımızın işsizlik tablosu ve mesajları....


Arkeolog İstihdam Platformu uyelerinin 25.7.2014 tarihli basın acıklamasında sorunlara ve cok onemli cozum formullerine yer verildi. turizmhaberleri.com olarak, arkeologların istihdam sorunlarına dikkat ceken ve cok onemli başlıkların yer aldığı basın acıklamasını Bakanlık yetkililerinin dikkatine sunuyoruz:

“Cumhuriyetin ilk yıllarındaki muze sayısı, arkeolojik kazı sayısı ve calışan personel sayısı bugun ile mukayese edildiğinde; uzman personel sayısı artacağı yerde azalmıştır. Oysa 2013 yılında Diyanet İşleri Başkanlığına 3750 personel alımı yapılırken Kultur ve Turizm Bakanlığına 50 yılda bırakın arkeologu bu kadar personel dahi alınmamıştır. 2013 Haziran sonu itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığının 141,911, Adalet Bakanlığının 155.000, Cevre ve Şehircilik Bakanlığının ise 27,307 personeli mevcuttur. Buna karşın Kultur Bakanlığının Turizm ile birleşmesi ve kurumların ozelleştirilmesi vesilesiyle ceşitli kurumlardan aktarılanlar ile personelle sayısı 17,683'e ulaşmış olsa da kulturel mirasın korunması konusunda uzman personel sayısı maalesef 700 civarındadır. 2014 yılı Merkezi Yonetim Butcesi'nden Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan odenek 5,443 milyar TL olduğu bilinmektedir. Bu haliyle Diyanet İşleri Başkanlığı, Kultur ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi, Cevre ve Şehircilik Bakanlıklarının toplam butcelerine eşit bir butceye sahiptir. Fakat Kultur ve Turizm Bakanlığının Butcesi Savunma Bakanlığı Butcesinin sadece yuzde 7'si kadardır. Polis sayısı 300,000'in uzerinde ve asker sayısının da 700.000 civarında olduğu duşunulduğunde ulke genelinde 800'u bile bulmayan arkeolog kadrosuyla devletin kulture ne derece onem ortadadır.

Kulturel miras anlamında oldukca geniş yelpazeye sahip olan Anadolu'da arkeolojik alanların kaderi ile onlara gozbebeği gibi bakan arkeologların kaderi aynıdır. İkisi de ozensizliğe mahkûm edilmektedir. Her yıl universitelerin arkeoloji bolumunden mezun olan arkeologların sayısı yaklaşık 2500 iken yılda atama sayısı bu sayının yuzde 1'i bile değildir.

Tum bu adaletsizliğe rağmen bizlerin istihdamının sadece Kultur ve Turizm Bakanlığı'na zorunlu kılınması mezun işsiz sayısı ile atanan arkeolog arasındaki ucurumu daha da arttırmaktadır. Arkeologların; valiliklere bağlı İl Ozel İdareler ve belediyelerde kurulması zorunlu olan ancak bugune kadar sayısı 30'u gecmeyen KUDEB'lerde, Maden Teknik ve Arama Enstitusu'nde, Devlet Su İşleri'nde, Karayolları'nda ve Cevre ve Şehircilik Bakanlığında istihdam edilmesi gerekmektedir. Oysaki 2012 KPSS Haziran atamalarında Kultur ve Turizm Bakanlığına 9 arkeolog kadrosu ayrılırken yukarıda saydığımız kurumların hic birine alım yapılmamıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında 11 arkeolog kadrosunun 9'unda istihdam mevcuttur. MTA'da sadece 6 arkeolog bulunurken asıl arkeolog bulundurması gereken kurumların başında olan Cevre ve Şehircilik Bakanlığında ne yazık ki hic arkeolog istihdamı yoktur.

Butun bu alternatiflerin yanında muzelerde uzman arkeolog ihtiyacı da oldukca fazladır. Cunku muze uzmanları arkeolojik araştırmalara yetişememekte, depolardaki eserlere gerekli zamanı ayıramamakta sadece gunluk burokratik işlerle uğraşmaktadır. Hatta bir muze mudurunun mevcut personelinin yetersiz olduğu, bu nedenle kurtarma kazılarına dahi yetişemedikleri gectiğimiz aylarda ulusal basında yer almıştır. Buna rağmen KPSS 2012 Haziran atamasında 9 arkeolog alan Bakanlığın kadroları artırmaya yonelik caba harcamadığı acık ve net bir şekilde gorulmemektedir. Bu da yetmiyormuş gibi tum bolumlere uygulanan sozleşmeli personel alımı (4-B) nedense arkeologlara uygulanmamaktadır. Bu durum ise adaletsizliğin ve eşitsizliğin bir başka gostergesidir.

Bizlerin Bakanlığa yonelik onerilerinden biri de; ulkedeki arkeoloji bilincini arttırmak, bu ulkenin sahip olduğu kulturel mirasını ve onemini gelecek kuşaklara aktaracak olan cocuklarımıza kavratmak icin Milli Eğitim Bakanlığınca orta oğretim mufredatına arkeoloji derslerinin konması ve bu derslerin de konunun uzmanı arkeologlar tarafından verilmesidir.

Ayrıca, Kultur ve Turizm Bakanlığına sunduğumuz projelerden bir diğeri ise; muze ve koruma kurullarına bağlı bolge kazı mudurluklerinin oluşturulmasıdır. Bu oluşum istihdam sorununa alternatif care olacağı gibi aynı zamanda muzelerin calışma yukunu hafifletecek hem de muze uzmanlarına kendi alanlarına yonelik bilimsel calışma yapma fırsatı yaratacaktır.

Diğer onemli bir sorun ise, arkeologların kendi alanı dışında yapılan KPSS sınavına tabi tutularak, mesleki becerileri ve mesleklerine yonelik iş deneyimleri goz onunde bulundurmadan sınav sonucuna gore Kultur ve Turizm Bakanlığına bağlı “Koruma Kurullarına '' ve “Muzelere '' yerleştirilmesidir. KPSS atamalar neticesinde mesleki tecrubeden yoksun, kağıt uzerinde diplomaları olan ancak Turkiye arkeolojisine yeterli duzeyde katkı sunamayacak kişiler ile arkeolojideki bilimsel calışma kalitesi de ne yazık ki duşmektedir.

YOK'un her yıl arkeolog kontenjanını artırması, buna karşın devletin mevcut kultur politikasında arkeolojiyi ve arkeologları yuzde 1'lik atama ile saf dışı bırakması sonucunda, universitelere umutla giren ancak mezun edildikten sonra adeta kaderine terk edilen on binlerce genci ulkemizin tarihsel gecmişiyle birlikte karanlığa mahkûm etmektedir.

Bizler Arkeolog İstihdam Platformu olarak bir yandan arkeolojiye gereken onemin verilmesi yonunde caba harcarken, diğer yandan arkeologların calışması zorunlu olan Kurumlarda arkeolog istihdamının arttırılmasına yonelik gayret sarf etmekteyiz ''


KAYNAK

__________________