Bacasız sanayinin en onemli yerleşkesidir futbol. Milyon dolarlar ortalara futursuzca şacılırken Bu şacılma işlemini hayata gecirenler de sadece Yoneticilerin iki dudağının arasıdır. Reklamı icin paralarını feda edenler... Ego icin sıfat satın alanlar... Futboldan anlamadıkları halde en buyuk futbol uleması olanlar... Hepsi de bu geminin acemi tayfalarıdır. Futbolcu transferinde durduk yere piyasa yukseltip 'Hanut' alanlar... Bu işin kaymağını yiyen menajerler... Hatta bazı kurnaz futbolcular da bu geminin icindedirler. Beceriksizliğin bin tane resmini assan duvarlara Baş koşeye de baş rolu Hep futbolu yonetmeye calışanlar alırlar da Kahır mektubunu yazıp suclu tahtasına cıkanlar Hep tribundeki taraftarlar olur. Futbolun icindeki butun unsurların yaptığı hata ve işlediği suclar Onların eksi hanesine yazılır. Gunah kecisidir onlar. Ve ne yazıktır ki onlar da bu geminin icindedirler. Yonetme işleminin en onemli kolu 'Hakemleri en sona bıraktım' Yazının ana temasını onlar oluşturuyor zaten. Hakem olabilmek icin Hangi sınavlardan Hangi branşlardan Hangi elemelerden geciliyor hic araştırmadım. Ve araştırmak da istemiyorum. 'Cunku resim ortada.' Bir tek Cuneyt Cakır'ı allayıp pullayanlar Geri kalanlar icin ne yapmaktadırlar acaba? Bir hakemin bir macta verdiği kararı 10 hakem eskisi ayrı ve değişik yorumluyorsa Bu işte ciddi sorun var demektir. Sırf eleştirmenlerin yaptığı yorumlar değil Hakemlerin sahadaki pozisyon yorumları da facia. Zaten icimdeki 'Alen'in kıpraşıp da bu yazıyı yazmama sebep de Ahanda tam orası!!! Yahu Allah aşkına Bir hafta sonu oynanan 9 ayrı karşılaşmada gelişen Birbirine benzer aynı pozisyonlara Ayrı ayrı karar verilir mi? Bu işin standardı yok mudur? Bu işin anayasası belli değil midir? Kurallar her kişiye ve takıma ayrı ayrı mı işlemektedir? Hicbir takıma bulaşmıyorum. Sadece son Beşiktaş macının son dakikasında yaşanan o rezalet nedir? Merkez Hakem Kurulu lutfen kabul etsin. Coğu hakem futbolu bilmiyor. Empatiden uzak Ve işini severek yapmıyor. Pozisyonları kacırmak bir yana Futbolcu psikolojisinden zerre anladıkları yok. Futbolun bir yazılı kuralı vardır. Bir de yazılmamış olanları. Maalesef hakemlerimiz bu yazılmamış olanlardan Bin ışık yılı uzaklıkta. Peki bu işin caresi nedir? Ne yapılmalıdır? Benim şoyle ve nacizane onerim var: Ve bunu kamuoyuna tartışmaya acıyorum. Futbolcular futbolu bıraktıktan sonra Niyeyse hep Teknik direktorluk ve yorumculuk uzerine yoğunlaşmaktadırlar. Ama hic kimsenin aklına nedense hakemlik mesleği gelmemektedir. Futbolla yoğurulmuş bu arkadaşlar niye duşunmezler hakemliği? Cunku ve bence bu olgunlaşmamış duşunce Hakemlerin aldığı duşuk ucretlerden kaynaklanmaktadır. Devlet bu iş icin ozel bir butce ayırsa Ve hakemliği daha cazip hale getirse Futbolun taa icinden gelmiş bu arkadaşların Eldeki mevcuttan daha guzel ve bilerek Ve tribune daha cok taraftarlar cekerek En onemlisi futbolcu şeytanlıklarını yemeyerek Daha hakkaniyetli Daha ozguvenli Ve daha empatili bir yonetim ustleneceklerine dair hissiyatlarım vardır. O yuzden Liglerimizde gorev alan butun hakemlerimize Futbolculuktan gelme zorunluluğu getirilsin. Futbolcuların transfer kontratlarına Şoyle bir madde eklenebilir mesela: "Futbolu bıraktıktan sonra Uygun ve gerekli gorulurse 5 sene boyunca hakemlik yapacağıma dair imzamdır." Futbol kamuoyuna hurmetlerimle... Suc ve ceza Federasyonun takip edip karar mekanizması olduğundan Yukarıda verdiğim oneriye ilişkin Tam da demir tavındayken Ne zamandır da alımda olan bir iki kelamım daha olacak. Daha doğrusu yıllardır gittiğim universitelerde Ve orada verdiğim panellerde Sık sık tekrarladığım Bıkmadan usanmadan onerdiğim bir konudur bu. Şoyle ki: Disiplin Kurulu ve Federasyon Kufur eden ve taşkınlık cıkaran kulup taraftarlarına Ceza veriyor mu? Veriyor. Biliyorsunuz ortalık toz duman Kotuyu cezalandırıyorsan İyiyi de mukafatlandırman gerekiyor mu? Gerekiyor Eee! Sen ne yapıyorsun? Habire ceza kesiyorsun. Tamam! Ceza ver ama İnsanları eğitmek, iyiye teşvik etmek de senin gorevlerin arasında. O yuzden hic kufur etmeyen, taşkınlık cıkarmayanlara da Guzel, anlamlı ve cezbedici oduller verilsin. Odullendirilsin ki İnsanları iyiye teşvik ederek Turk futbolunu girdaptan cıkarmayı denemiş olursun Cezanın olduğu yerde mukafat mutlaka olmalıdır. Ki terazi kendine gelsin... Ki iyilik ve kotuluk ringe cıksın... Ve inanın ki... İyilik hep kazanacaktır...
KAYNAK; KARTALBAKIŞI