Turizm sektorunde eğitimin kalitesini ve cevre duyarlılığını guclendirmeyi hedefleyen TUYUP (Turizm Sektorunde İşverenlerin ve Calışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi); Turkiye capında 4.000’in uzerinde turizm işletmesi, sektor calışanları, ilgili meslek odaları, sendikalar, sivil toplum orgutleri ve universitelere doğrudan ulaşacak.

Ocak 2014’te başlayan ve 2016 yılının Temmuz ayında tamamlanması planlanan 30 aylık Projede ozellikle, Turizm İşletme Belgeli tesislerin on buro, servis, kat hizmetleri ve mutfak calışanlarının mesleki, teknik ve yabancı dil becerilerinin ihtiyaclar ve AB standartları cercevesinde geliştirilmesi amaclanıyor.

Bu kapsamda;

• Ozel Eğitim Kuponları uygulaması hayata geciriliyor ve turizm eğitimi kolaylaştırılıyor. Proje dahilindeki eğitimlere katılan ve Mesleki Yeterlilik Sınavına katılmaya hak kazanan calışanların sınav ucretleri Proje tarafından odenebilecek. Mesleki Yeterlilik sınavında başarı gostererek belge almaya hak kazanan calışanlar işverenlerine 12 ay sureyle sigorta indiriminden yararlanma hakkı sağlayabilecek.

• Cevreye duyarlı turizm işletmelerinin coğaltılması ve bu alandaki bilinirliğin artırılması icin Yeşil Yıldız (Green Star) Belgesi Farkındalık Programı yurutulecek. Bu kapsamda Turkiye genelinde secilecek 15 iyi uygulama otelinin Yeşil Yıldız Belgesi sahibi olabilmesi icin ucretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek.

• Geniş caplı turizm sektoru işgucu araştırması gercekleştirilecek, turizm eğitimi veren kuruluşların kapasiteleri geliştirilerek işbirlikleri guclendirilecek.

• On-line bilgi bankası kurularak sektorun ihtiyacı olan eğitim materyallerine ve guncel verilere kolay ulaşım imkanı sağlanacak.

• Turkiye capında tanıtım toplantıları duzenlenerek sektor temsilcilerine ilgili calışmalar hakkında detaylı bilgi verilecek. Avrupa Birliği ve Turkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla hayata gecirilen ve Kultur ve Turizm Bakanlığının faydalanıcısı olduğu Projenin toplam butcesi 7,5 milyon Euro. Proje kapsamındaki faaliyetler Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı koordinasyonunda yurutuluyor.

KAYNAK