Rusya'dan turist gonderen tur operatoru Labirint Travel’ın iflas etmesi sonrasında şirketin incoming işlerini yapan Alba Tur ortaklarından Lacin Mirza, konuyla ilk kez Turizm Guncel'e konuştu




Kamuoyunda ilgili firmanın, iflas haberlerinin cıkması sonucu 44 Rus yolcunun havalimanında mahsur kaldığına dair haberlerin oluştuğunu hatırlatan Mirza, gelişen olaylara acıklık getirdi.

Labirint Travel’ın turizm de 20 yıllık bir gecmişi olduğunu anımsatan Mirza, ilgili firmanın Turkiye'deki incoming servisinin yuzde 30’nun ALBATUR tarafından yapıldığını soyledi. Mirza, olayları şoyle anlattı;

YOLCULARIN TAMAMI ULKELERİNE DONDU

“02. Ağustos tarihinde ilgili firmanın 1.143 yolcusuna “incoming” hizmeti tarafımızdan veriliyordu. Labirint Travel’ın faaliyetlerini durdurdukları bilgisini aldığımız surecte konuyla ilgili RosTurizm Başkan Vekili ile goruşmelerimize istinaden, TourAssist kurumu ile işbirliği yapılmış olup, aynı gunun gecesi Antalya’da bulunan turistlerin donuşunu sağlamak icin 2 ucak gonderilmiştir. Ulkelerine donmek isteyen yolcular bu ucaklarla geri donmuştur. Ancak tatillerini cıkış tarihinden once bitirmek istemeyen turistler Antalya’da kalmayı tercih etmişlerdir. Bugun itibariyle 1.143 yolcunun tamamı ulkelerine donmuştur.

HAVALİMANINDA NEDEN TURİST KALDI?

Basında yer alan 44 turistten 22 tanesinin konaklaması şirketimiz tarafından yapılmıştır. Labirint Travel’ın 02 Ağustos 2014 tarihinde tatilleri biten 22 yolcusunun havalimanına transferi tarafımızdan sağlanmıştır. Ancak Orenburg Havayolları ilgili firmadan ucretini tahsil edemediği icin ucağı gondermemiştir. Dolayısıyla bu yolcular ucağa binemediler. Belirtmek isterim ki; şirketimiz yurtdışında tur operatoru faaliyeti gostermediğinden ucak kiralaması yapmamaktadır.”

YOLCULARINI CIKARMAYAN OTELLER VE ZOR DURUMDA KALAN ACENTALAR

Turkiye'de incoming yapan seyahat acentelerinin buyuk sıkıntılar ve sorunlar yaşadığını dile getiren Mirza, konuşmasını şoyle surdurdu;

İflas olaylarının ardından Rus resmi kurumları şunu istiyor; ‘yaşanılan bu surecte kalan yolcuları otelden cıkar ve gonder’ Sonra da ucak sağlanamayacağını belirtiyor. Yolcular ise tatilini tamamlamadan ucmak istemiyor. Otellerin bir kısmı ise yolcularını cıkarmıyor. Sonucta bu otellere konaklama parası odenmesi gerekiyor. Bu durumda seyahat acentesinin sucu ne? Yolcuları cıkarmayan oteller, bu paraları kendi ceplerinden mi karşılasınlar? Yoksa seyahat acentesine mı fatura etsinler? Sonuc itibariyle her kesim bu tarz olaylardan dolayı mağdur durumda kalıyor.

OLUŞTURULACAK FONA DESTEK VERİRİRİZ

Bildiğim kadarıyla 1618 nolu seyahat acentaları ve seyahat acentaları birliği kanunda bir takım duzenlemeler icin calışmalar yapılmaktadır. Umarım bu calışmalar icerisinde seyahat acentalarını bu konularda koruyucu maddeler olur. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki yurt dışında bulunan operatorlerin iflas etmelerinde buradaki turistlerin mağdur olmaması icin sektor olarak bizler de elimizi taşın altına koymamız gerekir. Orneğin bir fon oluşturulabilir. Her acenta getirmiş olduğu turist sayısı kadar bu fona belli bir rakam aktarabilir. Tur operatorunun iflası durumunda konaklama ve ucak biletleri bu fondan karşılanabilir. Şirketimiz oluşacak fona destek verecektir. Bu bağlamda ulkemizin bacasız sanayisi olan turizmi bizlerinde korumak ve kollamak zorunda olduğumuzu unutmamız gerekir.

Bu surecte; TUROFED Başkanı Sn. Osman AYIK’a, Moskova Turizm Ateşesi Sn. Alper OZKAN’a, tarafımıza destek veren otel yoneticilerine ve ozellikle Antalya Vali Yardımcısı Sn. Recep YUKSEL’e teşekkur ederim.”



KAYNAK

__________________