Ceşitli konaklama tesislerine/otellere guvenlik yonetimi danışmanlığı yapan ve Arel Universitesi'nde profesyonel yıldızlı otellerde guvenlik yonetimi sertifika programını yoneten Nihat Donmez, Turizm Guncel icin konaklama tesislerindeki guvenlik yonetimini iceren bir yazı hazırladı.



Nihat Donmez'in Konaklama Tesislerinde Guvenlik Yonetimine Genel Bakış adlı yazısını aktarıyoruz;

Konaklama, en klasik insanlık ihtiyacıdır ve mutlaka guvenli alanlarda yapılır. Bir alanın guvenliği ise olculmekten ziyade hissedilir…Bircok guvenlik cabası, algılanmamaktan /hissedilmemekten şikayetcidir…Cunku algı icraat uzerine değil, mesaj uzerine kuruludur. O halde, algılanabilir bir guvenlik cabasına girilmelidir. Bu da ancak uluslar arası standartlarda profesyonellerce sosyokulturel entegrasyonda oluşturulmuş ve surekli guncellenen bir Guvenlik Calışma Kılavuzu direksiyonunda uygulamalar ile mumkundur.

Maalesef; bir cok otelimiz, personel/malzeme/eğitim/prosedur dortgeninden oluşan verimli guvenlik cabasının yalnızca personel ayağı ile guvenlik işlevini yerine getirmeye calışmaktadır.

Oysa; klasik tanımıyla, guvenlik yonetimi; 5188 sayılı Ozel Guvenlik Kanunu ve bu kanuna istinaden yayımlanmış yonetmeliklerle, planlarla koruma ve guvenliğinin sağlandığı tesisin prosedurleri cercevesinde tanımlı konu ve alanlarda, hukuki-mali-idari-sosyal boyutlu bir yapıda, personel-malzeme-eğitim-prosedur dortgeninde; organizasyondaki diğer operasyonel ve hizmet departmanları ile koordineli, hasar onleme-tespit-analiz-mudahale-raporlama-guncelleme surecli olarak, tesis vizyonunu destekleyici istikamette cam-mal-marka –itibarı korumak- kollamak ve geliştirmek amaclı olarak, ana operasyonun emniyet icinde yurutulmesini sağlama yonetim beceri ve uygulamalarıdır.

Her cabanın olduğu gibi guvenlik hizmetinin de bir felsefesi bulunmaktadır.

Guvenlik hizmeti, emniyetin icinde bir cabadır. Emniyet pasif ve aktif guvenlik uygulamaları butunudur.Temel bir ornekleme ile, emniyet, atmosfer ; guvenlik uygulamaları ise bu atmosfer icindeki hava olaylarıdır. Sonucta iklimsel tanımların yanında , ticari-sosyal tum organizasyonlar dort kenar temel sınır icinde tanımlı bir operasyon surecini yuruturler: Hukuki-mali-sosyal-idari sınırlamalar.

Bu sınırlar icindeki operasyonun temel elamanları ise personel-malzeme-eğitim-prosedur dortgenidir.

Sonucta operasyon, bir misyonca yonlendirilmiş , yonlendirici misyon da global cıkarımlarla verilenmiş bir vizyona dayandırılmış ise tanımlıdır.

Tanımlanmış guvenlik operasyonu; bilgi-ilgi dikey alanlarını, etki-tepki yatay reaktivite ile karşılar bir pozisyon olarak tasarlanarak, tehdit-risk berraklılığında emniyet atmosferini surekli iyonize etmelidir.

Başarılı guvenlik hizmetlerinin buyuk yuzdesi pasif surecin (bilgi-ilgi) iyi yonetilmesi ile uretilen aktif (etki-tepki) cıktılardan oluşmaktadır.

Tum girişler kompleks kontrolu; e- , klasik ayrımı yapmadan her turlu bilgi, hacim,kutlenin oncelikli olarak analitik değerlendirmesi yanında, tecrube-akademik ve duygusal algılarla da oluşturulmuş bir ağ ile karşılanmalı ve tum cıkışlara da bu surecte uğurlama yapılmalıdır.

Guvenlik, her ne kadar global bir ihtiyac olsa da, bu ihtiyacı giderecek guvenlik uygulamaları yonetimleri, buyuk olcude lokal yer ve zaman boyutunda tehdit-risk tanımlaması yapmak durumundadır.

Tum bu detaylı guvenlik operasyonu hicbir şekilde ana operasyonun asli oyuncularını etkilememeli, ancak tum oyunculara da “guvenlik hissi” vermelidir, sonucta guvenlik his uzerine kuruludur.

Sonucta , bir olayın etki derecesi; tasarlandığı yere gore değil , uygulandığı yere gore değişir.

Guvenlik, ancak guvenliği sağlananlarla birlikte yapılabildiğince doğallaşır, guclenir, emniyetleşir…

Aynı tecrube alanında kısır donguye girmiş guvenlik yonetimleri, yenilenebilir olarak emniyet atmosferini iyonize edemeyeceğinden, bu atmosferin gecirgenliğinin artmasına sebep olabilir.

Bu ihtimal, ceşitlenmiş tecrube ve bilgi akışı ile beslenen danışmanlık ve sektorel paylaşımlarla ortadan kaldırılabilir.



KAYNAK

__________________