Yurtdışında buyume atağına kalkan Celebi Hava Servisi, gozunu Kara Kıta'ya dikti. Tanzanya'da bir ihaleye giren şirketin CEO'su Canan Celebioğlu Tokgoz, Sabah Gazetesi'nden Feride Cem'in sorularını yanıtladı.
5 ulkede havayolu firmalarına yer hizmeti veren Celebi Hava Servisi, yeni pazarlar icin gun sayıyor. Suudi Arabistan ve Tanzanya'da ihale surecinde olan şirket, yeni rotasını Afrika, Ortadoğu ve Asya olarak belirledi. İc pazarda belli bir buyukluğe ulaştıklarını soyleyen Celebi Holding CEO'su Canan Celebioğlu Tokgoz, "Tanzanya'da bir ihaleye girdik. Bu pazarlar cok bakir, arayıştayız" dedi.
Sabah Gazetesi'nden Feride Cem'in roportajını aktarıyoruz:
Havacılık sektoru icin 2014 hayli hareketli bir yıl oldu. Bu durum sizi nasıl etkiledi?
Civar ulkelerde yaşanan savaş ve ic karışıklıklar sektorumuzu etkiledi. Bircok potansiyel turist ulkesindeki savaş ve ic karışıklık nedeniyle seyahat etmedi. Avrupalılar'ın da tatil rotası değişti. Bu nedenle sektorumuzde yuzde 10'luk bir kayıp oldu. Doğrudan ucaklara hizmet verdiğimiz icin iptallerden cok etkilendik.
Son yıllarda yurtdışına ağırlık veriyorsunuz. Nerelerde varsınız?
Macaristan, Avusturya, Almanya ve Hindistan'da varız. Suudi Arabistan'da yerel bir havayolu şirketine hizmet vermeye başladık. başka ihaleleri takip ediyoruz. Aralık sonu bir ihale yapılacak. Kazanırsak onumuzdeki yılın ilk yarısında hizmet vermeye başlayacağız.
AFRİKA VE ASYA'YA ODAKLANDIK
Yeni pazar arayışınızda nereleri one cıkıyor?
Hindistan'da da farklı şehirlerde iş yapmak icin girişimlerimiz var. Burası bizim oncelikle buyutmek istediğimiz pazar. Ulkeyi, insanları tanıdık. Her ulkede kultur, kural, işleyiş ve devletle ilişkiler farklı. Onumuzde ciddi secenekler var. Onun dışında Suudi Arabistan ikinci buyuk nokta oldu.
Afrika son yllarda one cıkan bir pazar oldu. Sizin girişimleriniz var mı?
Onceliği Avrupa'ya değil Afrika, Asya ve Ortadoğu'ya verdik. Kıtada bazı ulkelerde pazar acılmış durumda. Satılan bazı firmalar oluyor. Orta ve Kuzey Afrika ile ilgileniyoruz. Tanzanya'da bir şehir icin ihaleye giriyoruz. Ulkede faaliyet gosteren yabancı bir firma zaten var, ikincisi icin ihale yapıyorlar. Umman ve Abu Dabi'yi takip ediyoruz. Dubai'nin rekabete acılması ihtimali ise yakın takibimizde.
Ukrayna'daki gelişmeler sizi nasıl etkiledi?
Biz Ukrayna pazarına girmek uzereyken olaylar başladı. Rusya potansiyeli yuksek bir pazar. Ancak iş yapmak kolay değil. Doğru ortağınızın olması gerekiyor. Her ulkede yanımıza yerel bir ortak alıyoruz. Bazı ulkelerde zaten mecburiyet var. Balkanlar da ilginc, orayı takip ediyoruz. Zaman zaman onceliğimiz olmasa da komple havalimanına bile bakıyoruz. Bu konuda iyi Turk firmalar var. Onlara rakip olmak istemiyoruz.
3'UNCU HAVALİMANI BUYUK FIRSAT
Havacılık sektorune hizmet veren biri olarak, ucmaktan keyif alıyor musunuz?
Havayolu şirketlerinde muşteri konumundayım. Hizmet verdiğimiz bir firmanın ucağına biniyorsam, daha havalimanındayken gozlemlemeye başlıyorum. Ucakta sağa-sola temizliğe bakıyorum. Fırsatım olursa zaman zaman kaptanlarla sohbet ederim. İzin verdiklerinde kokpitte ucup, verdiğimiz hizmetle ilgili yorum alıyorum. İnşallah cok yakın zamanda grubumuza bir CEO geliyor. Gorevimi ona bıraktığımda sahaya inmeyi planlıyorum. Personelle sohbet etmeyi cok severim. Cunku buyumenin ancak iyi bir insan kaynağıyla mumkun olduğunu duşunuyorum.
3'uncu Havalimanı ile ilgili beklentileriniz neler?
THY sayesinde cok ciddi bir transit pazarı oluştu. Başka firmalara da bu imkÂn tanınırsa Turkiye'ye gelen transit ucuşların sayısı artacak. Transit ucuş yolcuların birkac gun ulkemizde kalmalarını sağlayacak. Kaptan değişimi yapılacak, yakıt alınacak. Bu nedenle ciddi bir ekonomik potansiyel taşıyor. Turkiye lojistik bir noktada. Cok buyuk bir kapasiteden soz ediyoruz. Kargo kısmında da cok buyuk bir potansiyel var. Bana gore, burası en buyuk gelişme alanlarından. Kargoda transit 'hub' olma şansımız var. Sonucta ucak sayısı arttıkca hizmet verdiğimiz ucuşlar da coğalacak.
Yurtici faaliyetlerinizle ilgili bilgi verir misiniz?
Faaliyetlerimizin yuzde 60'ını yurtici oluşturuyor. 31 havalimanında hizmet veriyoruz. Muşteri sayımız 200'u buluyor ama en buyuk pay 20-30 şirkette. 2015'te bu oranı yarı yarıya getirmeyi hedefliyoruz. 3 ila 5 yıl icinde ic pazarın payını yuzde 20-25'lere kadar duşurmeyi planlıyoruz. Bunu da yurtdışında buyuyerek yapacağız. Cunku Turkiye'nin potansiyeli belli. Yani hem ic pazarda hem de dışarıda buyumeyi istiyoruz.
İŞİNİZLE DUYGUSAL BAĞ KURMAYIN
Celebi Havacılık Grubu'nun 12 bin calışanı var. Bandırma Limanı ve Little Ceasars ile bu sayı 15 bine cıkıyor. Bunun buyuk bir sorumluluk olduğunu soyleyen Celebioğlu, şoyle konuştu: "Girişimcilik 24 saat bitmeyen bir calışma demek. Bu nedenle profesyonel hayat daha kolay geliyor. Kafanız tatilde de evde de hic boş kalmıyor. Keyif aldığınız işi yapmak cok onemli. Benim gibi girişimci ruhunuz varsa kendi işinizi yapın. Girişimcilere işlerini mumkun olduğunca cok buyutmemelerini tavsiye ediyorum. Buyuteceklerse de satış seceneğini akıllarında tutsunlar. İşinizle duygusal bağ kurmayın yoksa esiri oluyorsunuz."
LİSEDEYKEN PATRON OLDUM
12 yaşından bu yana iş hayatının icinde olan Celebioğlu, babasının vefatı nedeniyle 16 yaşında kendini iş hayatının icinde bulmuş."Lisedeyken patron oldum" diyen Celebioğlu, şunları anlattı: "Bu surede o kadar yoğun calıştım ki hobi geliştirmeye vakit bulamadım. Zaman zaman at bindim, piyano caldım ama devam ettiremedim. Tiyatroya cok buyuk ilgim vardı. Calışanlarımızla birlikte şirket tiyatrosu kurduk. Ben de oyunlarda rol aldım. Son tiyatromuzda Yedi Kocalı Hurmuz'u oynuyorum. Cok keyif aldım. Diyarbakır'da oynadık, yakında Erzincan'a gideceğiz."
OĞLUMA UCAK TEMİZLETTİM
12 ve 14 yaşında iki oğlu bulunan Celebioğlu, yoğun iş temposuna rağmen onlara vakit ayırmaya calıştığını anlattı. Oğullarının eğitimi konusunda cok hırslı olmadığını soyleyen Celebioğlu, "Onlara 'Okumak zorundasınız, okumamak gibi bir seceneğiniz de var ama o zaman yapacağınız işler belli' dedim. 11 yaşındayken buyuk oğlumu şirkete gonderdim. 10 gun ucakta temizlik işcisi olarak calıştırdım. 'Eğer okumak istemiyorsan işcilikten iş hayatına başlayabilirsin' dedim. O da okumayı tercih etti."
SECİMDEN POZİTİF SONUC CIKTI
Cumhurbaşkanlığı secimini geride bıraktık. İş dunyası icin bunun onemi nedir?
İyi oldu, belirsizlik ortadan kalktı. Secimler her zaman iş dunyasında tedirginlik yaratır. Mevcut iktidarla ilgili pozitif bir sonuc cıktı. Bu da iş hayatı acısından cok buyuk yenilik olmayacağı anlamına geliyor. Onumuze bakacağız.
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Tokgoz: Afrika rekabete acılıyor; yakın takibe aldık [TT]