[IMG]http://img114.**************/img114/1807/kelebek56tw.gif[/IMG][IMG]http://img77.**************/img77/7899/logo79kc.gif[/IMG][IMG]http://img114.**************/img114/1807/kelebek56tw.gif[/IMG]
Bitkilerdeki Alarm Sistemi Mucizesi:
[IMG]http://img115.**************/img115/7015/bitkiqk3.jpg[/IMG]
Genellikle bitkilerin tehlikeden kacamayan, dolayısıyla duşmanlarına hemen teslim olan canlılar olduğu duşunulur. Ancak yapılan araştırmalar, durumun duşunulenden oldukca farklı olduğunu ortaya cıkarmıştır. Allah'ın ustun yaratışıyla, bitkiler de diğer canlılar gibi kusursuz taktiklerle duşmanlarından korunmayı başarırlar.
Orneğin bitkiler, yapraklarını kemiren bocekleri uzaklaştırmak icin zararlı kimyasallar salgılarlar ya da bu boceklerle beslenen avcı bocekleri ceken kimyasal kokular yayarlar. Kuşkusuz bu olağanustu bir taktiktir. Nitekim tarımsal alanda yapılan faaliyetlerde de bu savunma stratejisi, cok etkili bir yontem olarak taklit edilmeye calışılmaktadır. Almanya'daki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitusu'nde bitki savunması genetiği alanında calışmalar yapan Jonathan Gershenzon, bu akılcı stratejiyi gereği gibi taklit edebilirlerse, gelecekte tarımsal ilaclamaların zehirsiz yapılabileceğini duşunmektedir.
Orneğin bir bitki, tırtıllar tarafından saldırıya uğradığında, bu tırtıllarla beslenen avcı bocekleri kendisine ceken, ucucu bir organik kimyasal salgılar. Yardıma cağrılan boceklerin ozelliği ise yumurtalarını bu tırtılların icine bırakmalarıdır. Yumurtadan cıkan yeni larvalar ise, bu tırtıllarla beslenerek buyume imkanı bulurlar. Boylece ekine zarar veren tırtıllar dolaylı bir strateji sayesinde imha edilmiş olur. Bitkinin, yapraklarının bir tırtıl tarafından yendiğini anlaması ise yine kimyasal yontemlerle gercekleşir. Bitki yapraklarını kaybettiği icin değil, tırtılın salyasındaki kimyasallara tepki olarak boyle bir alarm sinyali verir. Peki ama bilinc ve akıldan yoksun bir bitki, zarar gorduğunu nasıl anlamaktadır? Kendisini korumak icin hangi tırtılın duşmanı olan boceklere ihtiyacı olduğunu nereden bilmektedir? Ayrıca bitki, kendisine yardım edecek olan boceğin ilgisini cekmek icin ucucu ozellikte kimyasal maddeyi nasıl uretebilmektedir? Daha sorulabilecek pek cok soru, bitkinin kendisinin boyle bir akla, bilgiye ve bilince sahip olamayacağı cevabını vermektedir. Gunumuzde yaygınlaşan biomimetik calışmalarıyla, Yuce Allah'ın canlılarda sergilediği sonsuz ilmin taklit edilmeye calışıldığı acıktır.
Bu konudaki bir diğer ornek ise Nairobi'deki Uluslararası Bocek Fizyolojisi ve Ekoloji Merkezi'nde ve İngiltere'deki Toprak Urunleri Araştırma Enstitusu'nde gercekleştirilmiştir. Araştırmacıların bu konuda yaptığı calışmada, mısır ve buğday tarlalarında, tarım zararlılarını bu strateji ile ortadan kaldıran bir cim cinsi ekinlerin aralarına ekilmiştir. Sonucta, tarım ilacı kullanılmasına gerek kalmadan, bu zararlı canlıların etkisiz hale getirilmesinde % 80 oranında başarı sağlanmıştır. Bitkiler uzerinde sergilenen bu benzersiz cozum sayesinde -eğer insanlar tarafından taklit edilebilirse- tarımda daha buyuk aşamalar kaydedileceği duşunulmektedir.
Organik bir beyni bile olmayan bitkilerin tehlikeler karşısında cozum uretmesi, bir kimyager gibi kimyasal maddeleri tahlil etmesi, hatta uretmesi, planlı bir strateji yurutmesi ve tum bunlarla gunumuz teknolojisine oncu olması yaratılış delillerinden yalnızca biridir. Tum bu bitkileri kusursuz ozelliklerle yaratan ve kendilerini korumak icin neler yapmaları gerektiğini onlara ilham eden Yuce Allah'tır. Rabbimiz'in yaratışındaki mucizeler bir Kuran ayetinde şoyle bildirilmektedir:
"Sizin yaratılışınızda ve turetip yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim icin ayetler vardır." (Casiye Suresi, 4)
KAYNAK: Kuran ve Bilim Web Sitesi
Yeni paylaşımlarda buluşmak dileğiyle...
[IMG]http://img166.**************/img166/7826/destek3ev.jpg[/IMG]
__________________
Bitkilerdeki Alarm Sistemi Mucizesi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bitkilerdeki Alarm Sistemi Mucizesi