Ben mimar olarak eşim ise finansman olarak ankarada calışmaktayız. Cok yoğun bir calışma sonrası guzel bir tatil yapmayı duşunduk. Benim ozellikle tercihim mimar olmamdan oturu kultur ve sanat iceren bir 9 gunluk bir gezi proğramladım . Bu konuda internette cok sayıda araştırma yaptım ve internet uzerinden bir seyahat acentasını tercih ettik. Gezimiz ilk olarak istanbul tarihi yerleri canakkale troy gelibolu ehes pamukkale ve son olarak ise kapadokya ile biten guzel bir proğram tercih ettik. İstanbul 45 dakikalık atlas jet ile istanbul ic hatlara vardık. Buradan bizi ozel bir arac ile sultanahmet bolgesinde kalacağımız bir otele geldik. Burası special class denilen guzel bir butik otel ve osmanlı mimarisinin en guzel orneklerinden biri olan konak daha sonra otel olarak hizmet vermektedir. Tum gezi turlarımızda private rehber eşliğinde yaptık. Rehberimiz ile hipodrome bolgesinde buluştuk.
İstanbul cok ozel bir kent burada cok sayıda medeniyetler yaşamıştır. Burayı ilk başkent yapan ve kendi ismini bu kente veren konstantine. Kendisi ilk doğu roma imparatoru olup bu şehrin etrafına cok buyuk surlar ile korunaklı bir yer yapmıştır. Burada mısır'dan getirilen iki tane dikilitaş vardır ve burada gladyator oyunları at yarışları ve pek cok gosteri burada yapılmıştır. Son olarak ise alman imparatoru osmanlı sultanına alman ceşmesi yaptırmıştır. Ayasofya cami ilk olarak justinyen tarafından 531 yılında beş yıl gibi cok kısa bir sure icerisinde yapılmıştır. burası ilk yapıldığında bir ortodoks kiliseydi ve icinde cok guzel isa peygamber meryem ana resimleri cini ve mozaikleri bulunmaktadır. 1453 yılında fatih sultan mehmet tarafından istanbul feth edildi ve bu kenti yeni baştan imar ve restore yaptı. ilk olaraka kilise olan Ayasofya'yı camiye cevrildi ve son olarak buraya dort tane minare eklendi. Tarih boyunca kubbesi iki kere cokmuş olan Ayasofya cami mimar sinan tarafından yapılan restore calışmasından sonra bir daha olmamıştır.
Ayasofya cami hemen karşısında bulunan sultan ahmet adına yapılmış. mimar sedefkar ahmet efendi tarafında inşa edilmiş ve 8 yılda yapılmıştır. Cok buyuk bir kubbesi olan bu cami altı tane minaresi vardır. ic kısmında cok guzel mavi renkli cini ve karo bulunmaktadır. Mavi renkli cinilerden dolayı yabancılar burayı mavi cami olarak soylemektedir. cok geniş bir avlusu vardır ve burada harika sus bitkileri ile suslenmiştir. Oğlen yemeği olarak cok guzel bir et yemekleri yapan bir lokantaya gittik ve cok lezzetli yemekleri vardı. Topkapı sarayı ise Ayasofya cami hemen yanında bulunmaktadır. ilk saray fatih sultan mehmet tarafından beyazıt meydanına yapılmış ve daha sonra daha buyuk ve guzel olarak buraya taşınmıştır. cok guzel bir has bahcesi vardır ve cok sayıda iki katlı yapılardan oluşmuş osmanlı imparatorluğun yonetim merkezi. Burada dunyanın en buyuk elması olan kaşıkcı elmasın dışında cok değerli hazineler vardır ve sultan kullandığı altından yapılmış eşyalar ile birlikte kutsal
emanetler bolumunde cok değerli peygamberimize ait olan eşyalar ile cok eski kuranı kerim sergilenmektedir. Harem ise cok guzel bir yer ve burada sultan eşlerin oturduğu yer olarak bilinmekte. son olarak ise burada muhteşem padişahlara ait olan oklar silah ve her biri zumrut yakut gibi değerli taşlar ile suslenmiş kılıclar vardır. Rehberimizin tercihi uzerinde galata koprusunde bulunan cok guzel resturantlar vardı balık hakikaten cok lezzetliydi ve turk mezeleri mukemmeldi. Akşam yemeğinden sonra sultan ahmet bolgesinde cok guzel elma cayı ile birlikte nargile icilen guzel cay bahceleri bulunmaktadır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Dokuz gunluk inanılmaz guzellikte olan Turkiye turumuz.