Hz. Ali (radıyallahu teÂl anh), Resulullahın damadı, Hz. Omer’in kayınpederidir. Resulullahın amcası Ebu Talibin oğludur. İslam halifelerinin ve ismen Cennetle mujdelenen on kişinin dorduncusudur. Ehl-i beytin birincisidir. Allahu teÂlÂnın aslanı idi. Ceşitli hadis-i şeriflerde methedildi.
Buğday benizli, uzun gerdanlı, guler yuzlu, iri ve siyah gozlu, geniş goğuslu, iri yapılı idi. Sakalı sık olup savaşta uzatırdı ve omuzlarına kadar yayılırdı. Son zamanlarda sacı ve sakalı pamuk gibi beyaz olmuştu. Evliyanın buyuğu, Vilayet yolunun reisidir. Her tarikatta herkese evliyalığın feyzleri ve marifetleri Hz. Ali’den gelmektedir.
Hicretten 23 yıl once Mekke’de doğdu. On yaşında iken iman etti. Butun gazalarda kahramanlıklar gosterdi. Yalnız Uhud’da on altı yerinden yaralanmıştı. Tebuk gazasında, Medine’de muhafız olarak bırakılmıştı. Hicri 35 yılında halife oldu. Bundan beş yıl sonra Ramazan-ı şerif ayı 17. Cuma gunu sabah namazına giderken İbni Mulcem isminde bir harici tarafından kılıcla alnına vurularak şehid edildi. Kufe’de yani Necef denilen yerde medfundur.
Resulullah efendimiz, Hz. Ali’nin İbni Mulcemin kılıcı ile şehid olacağını bildirmişti. Hz. Ali, İbni Mulcemi gordukce; mubarek başını gosterip, Bunu ne zaman kana bulayacaksın buyururdu. İbni Mulcem de, (Ya Ali, bu kotu işi, Peygamberimiz bildirmiştir. Sen beni oldur de, kıyamete kadar lanete maruz kalmayayım) derdi. Hz. Ali de, Oldurmeden once ceza olamaz buyururdu.
Hz. Ali, şehid edileceği gun sabah namazına giderken yolda şu beyti okuyordu:
Olume hazır ol ki, olum elbet gecikmez.
Olum gelince artık feryat fayda vermez.
Hz. Ali’nin kızı ve aynı zamanda Hz. Omer’in hanımı olan Ummi Gulsum, hadiseyi duyunca Babam da, kocam Omer gibi sabah namazında suikasde uğradı dedi.
Hz. Ali, olmek uzere iken Yeminle soyluyorum ki umduğuma kavuştum buyurdu. Kelime-i şehadet getirerek vefat etti. Vefatına yakın da şoyle buyurmuştu:
Tabutumu Arneyn’e goturun, orada ışık sacan bir kaya vardır. Beni oraya defnedin.
Oyle yaptılar ve buyurduğu gibi buldular. (Şevahid)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz. Aliyyul Murteda