Mezarlık (Kabir) ziyareti

Kabir ziyareti, eskiden beri, insanların sapmalarına ve tevhit inancına şirk karıştırmalarına sebep olan konulardandır. Bu yuzden Peygamber Efendimiz (sav), İslam’ın ilk devirlerinde kabir ziyaretlerini butunuyle yasaklamıştı. Sonra Muslumanların tevhidi ve şirki iyi oğrenmeleriyle; “Size kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık kabirleri ziyaret edin; cunku onlar size Âhireti hatırlatır” buyurdu. Boylece hem kabir ziyareti serbest edildi, hem de ziyaret sebebi acıklanmış oldu.


Kabir Ziyaretinin hem ziyaret edene hem de kabirde yatan kişinin ruhuna faydaları vardır.

Kabir Ziyaretinin Ziyaret Edene Olan Faydaları

-İnsana olumu ve ahireti hatırlatır ve ahireti icin ibret almayı sağlar.

-İnsanı takvaya yoneltir. Aşırı dunya hırsını ve haram işlemeyi engeller. Kişiyi iyilik yapmaya yoneltir.

-Salih kişilerin kabirlerini, ozellikle Peygamber Efendimiz (sav)’in kabrini ziyaret, ruhlara ferahlık sağlar ve yuce duyguların oluşmasına yardım eder.

-Ziyaret; insanın gecmişi, dinî kulturu ve tarihi ile bağlarının guclenmesine yardımcı olur.

Kabir Ziyaretinin Kabirde Yatana Olan Faydaları

-Ozellikle anne, baba diğer akraba ve dostların kabirleri, ruhları icin Allah’a dua ve istiğfar etmek amacıyla ziyaret edilir. Oluler adına yapılan hayır ve hasenÂtın sevabının onlara ulaşacağı sahih hadis delili ile sabittir. Oluler ziyaret edilirken, onların ruhları icin Allah’a dua edilir, Kur’an okunur, yapılan iyiliklerin sevabı bağışlanır. Kabre ağac dikmek sevaptır. Dikilen ağac ve bitkinin olunun ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair hadisler vardır. Hristiyanların yaptığı gibi kabre celenk goturmek mekruhtur.

-Olunun dirileri işitmesi. Kabir ziyareti sırasında konuşulanları kabirdeki kişinin duyduğu ve verilen selÂmı aldığı hadislerle sabittir.

Mezarlık (Kabir) Ziyaretinde Okunacak Dualar

Mezarlığa girince, ayakta, (EsselÂmu aleykum, y ehle dÂr-il kavm-il muminîn! İnn inşÃ‚allahu an karîbin bikum lÂhikûn) denir. Besmeleyle, 11 İhlÂs ve bir Fatiha’dan sonra, Allahumme rabbel-ecsÂdilbÂliyeh, vel-ızÂmin nahire-tilletî harecet minedduny ve hiye bike mu’minetun, edhıl aleyh revhan min indike ve selÂmen minnî, duasını okumalı. Kabrin yanına gelince, kabrin kıble ve ayak tarafından yaklaşıp selam vermeli. Vaktimiz musaitse, ayakta, comelerek veya oturup, Bekara suresinin başını ve sonunu, Yasin-i şerif, Tebareke, Tekasur, İhlas ve Fatiha surelerini okuyup, oluye hediye etmelidir.

Mezarlık (Kabir) Ziyaretin Âdabı

Ziyaretci mezarlığa varınca yuzunu mezarlara dondurerek Peygamberimizin (sav) dediği gibi şoyle selÂm verir:

“Ey muminler ve Muslumanlar diyarının ahalisi, sizlere selÂm olsun. İnşallah, biz de sizlere katılacağız. Allah’tan bize ve size Âfiyet dilerim.”

-Kabir ziyareti sırasında mezarda namaz kılınmaz. Kabre karşı da namaz kılmak mekruhtur. Kabirlere mum dikmek ve yakmak caiz değildir.

-Kabrin uzerine oturmak ve mezarları ustune basmak (ciğnemek) mekruhtur.

-Kabirde ziyaretle bağdaşmayan edep dışı ve boş soz soylemekten ve mutevazi bir durumda bulunmak gerekir.

-Kabirler KÂbe tavaf edilir gibi dolaşılıp tavaf edilmez.

-Kucuk ve buyuk abdest bozmaktan sakınmak gerekir.

-Kabristanın yaş ot ve ağaclarını kesmek mekruhtur.

-Kabir yanında kurban kesmek Allah icin kesilse bile mekruhtur. Hele olunun rızasını kazanmak ve yardımım elde etmek icin kesilmesi kesinlikle haramdır.

-Diri veya olu olsun salih kimseleri Allah’tan bir şey istemek icin aracı kılmaya “tevessul” denilir. Kabirde kişinin başkasına bizzat bir fayda vermeye veya bir zararı gidermeye gucu yetmez. Mesel “Hz Muhammed hakkı icin, onun hurmetine, ya Rabbi onunla sana dua ediyorum, şu isteğimi yerine getir.” demek, duaların kabulune vesile olur.
__________________