Turk televizyon tarihinin ilk dizisi olan Aşk-ı Memnu'da Nihal karakteri ile ekranlara merhaba diyen, Munir Ozkul ve Adile Naşit filmlerindeki sarı saclı genc kız, huzunlu bakışlarıyla Turk sinema severlerinin kalplerini fethetti. Itır Esen ile aşığı olduğu renkler uzerine sizin icin sohbet ettik... "Kimliğimde bile Beşiktaş yazıyor" Beşiktaş sevginiz nasıl başladı? Doğustan... Doğduğum gunden beri Beşiktaşlıyım. Topağacı'nda doğdum, doğum yerim Beşiktaş. Butun ailem Beşiktaş'lı. Ben cok sosyal bir kız değildim. İcine kapanık bir cocukluk donemim oldu. Okula bile zorla giderdim. Sokaklarda oyun oynayarak değil, evde vaktimi gecirirdim. En buyuk keyfim radyodan Beşiktaş maclarını dinlemekti. Babam da koyu bir Beşiktaş'lıydı. Yoldaysak bile mutlaka arabanın radyosundan Beşiktaş'ın maclarını dinlerdik. TRT donuşumlu yayın yapardı. 10-15 dakikalık donuşumlu yayınlarda Beşiktaş'ın maclarını kacırmamak icin radyonun başından ayrılmazdım. Yusuf'la, Vedat'la, Şanlı'yla buyudum. Fotoğraflarını gazetelerden goruyordum. Onlar benim kahramanlarımdı. Mesela Vedat, penaltı ustasıydı. 43 penaltıdan 42 tanesini gole cevirdi. Vedat, topun başındaysa hic heyecanlanmazdık. Kesin gol olurdu. Yusuf'u seyredemediğim icin cok uzuluyorum. Şimdi gecmiş maclarını izleyebiliyorum. Ancak canlı izleyememek cok buyuk bir uzuntu benim icin... Haber1903.com adlı internet sitesinde yazılarınız yayınlanıyor. Nasıl tepkiler alıyorsunuz? Bu yonum pek bilinmiyordu. İnsanlar şaşırıyor tabi. Ancak zaman gectikce alışıyorlar. Siyah-beyaz renkler benim icin cok buyuk onem taşıyor. Beşiktaş sevgim, futbol sevgimi pekiştirdi. Maraton.com.tr'de yazmaya başladım. Daha sonra gercek yerimi, Haber1903.com'u buldum. Bir taraftar olarak gozlemlediğim herşeyi yazıyorum. Beşiktaş adına birşeyler yapmak beni mutlu ediyor. Macları takip edebiliyor musunuz? Evet tabi ki... Cok uzun yıllardır Kapalı tribundeyim. Hastalığımdan dolayı iki seneye yakın bir zaman ayrılık donemi oldu. Ancak o donemde de Beşiktaş'ı televizyondan takip ediyordum. Kapalı tribunun devamlı mudavimleri beni gormeye alışkınlar. "Mustafa Hoca'ya guveniyorum" Bu sezon Beşiktaş'ı nasıl buldunuz? Şampiyon olabilecek mi? Kotu bir başlangıc yaptık. Aslında sıkıntımız ileri ucta. Gecen sezonda gol yollarında zorlanıyorduk, şimdi de aynı sıkıntı varmış gibi gorunuyor. Fakat duzeleceğimize inanıyorum. Sakat oyuncularımızın cok olması futbolumuzu etkiledi. Sakatların duzelmesi ve Tabata'nın takıma katılmasıyla gercek kimliğimize kavuşuruz. Sakatlıklar bu sezon en buyuk talihsizliğimiz oldu. Gecen sezon 3 sene ust ustte şampiyon olacağız diyordum. Cok emindim. Halende bu fikrimin arkasındayım. Mustafa Hoca'ya cok guveniyorum. Quaresma, Deco, Dos Santos isimleri gelecek derken, Tabata transferi gercekleşti. Tabata, Mustafa Hoca'nın istediği 10,5 pozisyonu icin yeterli mi? Saydığın isimler dunya futbolunda tanınan, yıldız futbolcular. Bu oyuncular Beşiktaş taraftarında beklentileri yukseltti. İster, istemez Tabata transferi gercekleşince tepkiler oldu. Ancak ne olursa olsun Tabata Beşiktaş'a faydalı olacaktır. Kaliteli ve başarıyı arzulayan bir futbolcu, ayrıca Turkiye'yi tanıyor olması en buyuk avatantajımız. Tabii medyaya bu şekilde yansımıyor. Gecen sezon Alex'e rakip gosterilen Tabata, Beşiktaş'a gelince anlam veremediğimiz bir şekilde eleştiriliyor. Bir taraftar olarak Tabata'nın Beşiktaş'a faydalı olacağına canı gonulden inanıyorum. Mevcut kadro Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olabilecek mi? İstanbul'daki macları kazanabileceğini duşunuyorum. Sadece, Mancester United beni cok korkutuyor. Wolfsburg cıktığı zaman cok uzulmuştum. Ancak onlarında bu sezonki kotu gidişatını gorunce yenebileceğimizi duşunuyorum. Bizim icin onemli olan deplasmandan puan almamız. Beşiktaş'ın deplasman kariyeri pek ic acıcı değil. Mustafa Denizli ile deplasman fobimizi yenebilirsek gruptan cıkabiliriz. Mustafa Denizli bu sezon cok eleştiriliyor. Sizce Denizli bu eleştirileri hakediyor mu? Eleştirenler kim onlara bakmak lazım. Dikkat edilirse teknik yonleri olmayan insanlar konuşuyor. Tamamen ranting kaygısı ile yapılan konuşmalar. Beşiktaş ust ustte 3 mac kazanırsa, bu insanlar ekranlara hangi yuzle cıkarak. Beşiktaş'ın sakatlarının olması ve rakiplerinden gec sezona başlaması form tutmasını zorlaştırdı. Mustafa Hoca'yı genel olarak değerlendirmek gerekir. Beşiktaş'a neler verdi onlara bakılması gerekir. Elbette Mustafa Hoca'nın da hataları vardır. Ancak Hocamız hatalarını duzeltebilecek kariyere ve bilgiye sahip... Hoca'nın, 'Karga' benzetmesi icin ne diyorsunuz. Hedefinde kimler var? Oncelikle karga hoş bir hayvan değil. Hain, hırsız bir canlı. Herkesin bana soyledi diyor. Demek ki hedefte butun uzerine alınanlar varmış. Tabii bu kadar cok alınan olmasıda şaşırtıcı. Bazı yazarların karga lafını sadece yazılarına konu olsun diye sahiplendiklerini duşunuyorum. "Sinan Engin taraftarın kalbini kırıyor" Sinan Engin ve Sergen Yalcın başta olmak uzere Beşiktaş'ın icindeki isimler Mustafa Hoca'yı surekli eleştiriyor. Bu yaklaşım neden kaynaklanıyor? Sinan Engin'in ekranlardan odenen ucretlerden, yapılan transferlerden Mustafa Hoca'yı eleştirmesi bana hic doğru gelmiyor. Hic hoş değil. Hitap ettiği kitle oncelikli olarak Beşiktaş taraftarı. Onun orada olmasının birinci sebebi siyah-beyazlı camiadır. Yanı başında Mustafa Denizli'ye ve Beşiktaş'a yapılan haksız eleştirilere ve hakaretlere sessiz kalması bir taraftar olarak beni incitiyor. Ve hic samimi gelmiyor. Mustafa Denizli'nin istediği transferler yapıldı diyerek eleştirmeside doğru değil. Transferler dunyanın her yerinde oncelikli olarak Hoca'nın isteğine gore yapılır. Başarısız olunduğunda elbette eleştirilecek, fakat henuz 4 haftası geride kalmış bir ligde felaket tellallığı yapması şık değil. Futbol dunyasında her an herşey olabilir. İlerleyen zamanlarda yeniden Beşiktaş'ta gorev alırsa, incittiği bu taraftarın onun hakkında neler duşuneceğini kestirmesi gerekiyor. Taraftar gozuyle baktığım zaman benim kalbimi kırıyor. Şartlar ne olursa olsun, renklere bağlılık cok onemlidir. Orada Beşiktaş'ı temsil etmek icin bulunuyorsan, sonuna kadar sadakat gosterip savunmak zorundasın. Canlı yayında, Beşiktaş'a gelen hakarete eğer sessiz kalıyorsan, hic bir Beşiktaş'lıyı inandıramazsın. Teknik olarak değerlendirme elbette yapılacak, bu futbolun doğasında var. Dediğim gibi işin icine hakaret girdiği andan itibaren cirkin bir tablo oluşuyor. Eğer, Sinan Engin, Beşiktaş'ı savunamayacaksa onun yerine başka biri cıksın o savunsun... İnsanlar duracağı yeri iyi belirlemeli. Bu Sergen icinde gecerli... Eleştirirken kırıcı olmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Beşiktaş iyi yonetiliyor mu? 2010 yılında secim var. Kongre uyeleri atacakları oy ile genel olarak camianın duşuncesini yansıtacak. Tabi ki, Beşiktaş'ın her zaman her durumda iyi yonetilmesini gonul ister. Sadece mevcut yonetim icin konuşmuyorum, yonetim değişir veya değişmez, o tarafı beni pek ilgilendirmiyor. Tek bir oyum var. O gun cıkacak adaylardan inandığım kimse oyumu ona kullanacağım. Muhalefet kanadının tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Beşiktaş'ta pek muhalefet yok. Gecen sezon haberlerden takip ettiğim kadarıyla bir toplanma soz konusu olmuştu. Ancak, olmadı. Bu soylentinin arkasından camia icinde bir kenetlenme oldu ve cifte kupa geldi. Yapıcı bir muhalefet olması her zaman iyidir. Murat Aksu'nun adaylığı konuşuluyor. Yonetime aday olunması, yeni projeler Beşiktaş adına sevindirici gelişmeler. Secim yaklaştıkca daha fazla adayın cıkacağını duşunuyorum. Beşiktaş yonetiminde yer alma gibi bir duşunceniz var mı? Hayır, sadece taraftar olarak kalmaktan memnunum. Beşiktaş konulu bir sinema projeniz var mı? Veya bu tarz bir projede yer almak ister misiniz? Aydın Bulut'un bir sinema filmi projesi vardı. Carşı'da gecen, Beşiktaş ruhunu anlatan, icinde aşkın olduğu, genc nesillere Beşiktaş sevgisinin ne demek olduğunu anlatan bir projeydi. Senaryosu hazırdı. Ses getireceğine inanıyordum. Oyuncu olarak olmasam bile, bu projenin icinde olarak destek olmak istiyorum. Malesef sponsor desteği bulunamadığı icin senaryo hayata gecemedi. Yine de olmayacak demiyorum. İlerleyen donemlerde destek bulunabilirse gercekleşebilir. "Ankara'ya yurume kararı aldım" Son olarak Galatasaray - Beşiktaş derbisinin sonucu ne olur? Bir haftadır bu macın heyecanı ile yaşıyorum. Tum Beşiktaş macları benim icin onemli, ancak buyuk maclar beni daha cok heyecanlandırıyor. Herkes tarafından Galatasaray favori olarak gosteriliyor. Ben buna katılmıyorum. Bu karşılaşma Beşiktaş icin daha cok onem taşıyor. Tabii gecen sezon ki gibi hakem faktoru olmazsa kazanırız. Bunu da belirtmem gerekiyor. 4-2 kaybettiğimiz macta o kadar etkilenmiştim ki, Ankara'ya yurumeye karar verdim. Arkadaşlarım izin vermedi. Yurutmediler beni. Beşiktaş'ın hakkı savunulmuyorlar diye cok sinirlendim. Tanımıyor olmama rağmen Beşiktaş yazarlarına ulaşmaya calıştım. Turgay Demir haric kimse geri donuş yapmadı. Aslında o gun macıda izlemedim. Saat 4 gibi butun telefonlarımı kapatarak kızımla birlikte alışveriş merkezinde vakit gecirdim. Beşiktaş'ın başına boyle bir durum geleceğini hissettim. Gezerken insanların konuşmalarını duyuyordum. 2-1 oldu. 3-2 oldu. En son mac 4-2 bitti denince ağlamaya başladım. Eve donunce ilk iş televizyonu actım, ekranda ilk karşıma Servet'in attığı gol geldi. Gorunce cıldırdım. Sonra zaten tum macı izledim. Yapılan haksızlıkları gordum. Gecen seneki yonetim aklıma gelince korkuyorum acıkcası. Kısacası, hakem faktoru olmazsa Cumartesi gunu Beşiktaş'ın kazanacağını duşunuyorum. Hurriyet __________________