Canaydın’ı iyi tanırım, futbolculara olan borcları kesinlikle oder. Sorun Riva izninin gecikmesiyle ilgilidir. Başkan Riva icin hep şunu soyluyordu; “izin cıkmazsa cok zorlanırız.” Şimdi bu zorluğu ispat ediyor, umuyorum ki kul sıkışacak ve Hızır yetişecektir. Bu Hızır Canaydın’dır. Başkan en kısa zamanda sorunu cozecek ve butun futbolcuların odemesini yapacaktır. O zaman da herkes; “Bakın Canaydın iyi başkan yine elini cebine attı ve milyon dolarları futbolculara odedi, yoksa batmıştık, Allah başımızdan eksik etmesin” diyecektir. Canaydın bunu dedirtmek icin akıllı davranıyor. El opturen para verir Şimdi deniyor ki herkes elini cebine atsın ve Galatasaray’a yardım etsin. Keşke… Ama ben de diyorum ki futbolculara el opturen kişi onlara para da verir. Bizim orf ve adetlerimizde bayram gunleri el opturen buyukler kucuklere harclık verir. Siz hic el opturenin uste para aldığını gordunuz mu? Durum budur! Hic merak etmeyin Canaydın bu paraları kesin oder. Galatasaray da yoluna tıkır tıkır devam eder. Yonetime gelir gelmez etrafa rezil oluyoruz diye “acık hesap borcları” odeyen Canaydın futbolcusuna karşı hic mahcup olmaz. Rahat olun bu paralar odenir. Okan Koc’a guveniyorum Hep soyler dururuz; tecrube, tecrube diye!... Okan Koc daha 23 yaşında ama ondaki tecrube elli yaşındakinde bile yok. Hem oyle bir tecrube ki “sunta” gibi, Okan’ın hataları sıkıştırılmış talaş yığını sanki, cok ve cok dar alanda, uc yıllık… Bıraktığı izler omurluk… Umarım akıllanmıştır. Her genc hata yapar! Okan’ın bu hale duşuşundeki etkenler ondan oncekilerde de gorulen bir “ulke hastalığı” idi… Genc yaşta ulaşılan buyuk paralar ve şohret, genclerin başını dondurdu hep. Sosyal yapıları ve yanlarında onları eğitecek bir ağabey-menacer de olmayınca hep zorlandılar… Davranış bozuklukları gosterdiler. Fenerbahceli Tarık, Yusuf, Galatasaraylı Fatih Akyel son orneklerdi. Rahmetli Yusuf Tunaoğlu, toprağı bol olsun Gerorge Best… Bu yuzden yeteneklerini hayata gıdım gıdım aktardılar… Okan Koc’un uc yılda cektiklerinden dolayı bunlardan cok farklı olacağına ve hayatı anlayıp, futbola doneceğine inanıyorum cunku o daha cok genc, ancak tereddutlerim de var. Lucescu’ya inanırım Okan, Beşiktaş’a geldiğinde hocası Lucescu ile konuşmuştum. Ben Lucescu’ya hayranımdır. Herkesin yerden yere vurduğu Lucescu benim icin adamın onde gidenidir. O donemler Okan’ı oynatmıyor, ben de nedenini sordum. Aynen şunları soyledi; “Mukemmel bir yetenek ama ayakları yere sağlam basmıyor. Hayatı duzenli değil. Cok genc ve hicbir şey bilmiyor. Sanki bir bebek. Eğer Beşiktaş gibi bir takıma gelmişse sosyal hayatı, bilgisi-gorgusu-kulturu de iyi olmalı. Okan sadece yetenekli bir genc. Yeteneklerini kullanmasını bilmiyor. Fuleli koşuları var, cok cabuk, rakibi calımlayıp birden parlıyor ama futbol bilgisi sıfır. Nerede duracağını bilmiyor. Topla giderken kafasını kaldırmıyor, topa vuruş tekniği zayıf, arkadaşına yardıma gitmiyor, geri donmuyor. Pas verdikten sonra ne yapacağını bilemiyor. Yani oyundan kopuk kendi başına gosteri yapıyor. Ancak cok buyuk yetenek. Kafasını kullanırsa, oğrenmeyi on plana alırsa gec olmakla birlikte muthiş bir futbolcu doğar! Ben şans veriyorum ama umitli değilim… İstanbul hayatı onun başını dondurmuş” demişti... Lucescu ne dediyse cıktı… Aftan ve şanstan yanayım Okan’ın buyuk yetenek olduğuna inanıyorum. Bir futbolcuda olması gereken butun meziyetler Okan’da var yeter ki akıllanmış olsun. Okan’ın nedamet getirip Galatasaray gibi bir takımın oyuncusu olmanın değerini bileceğine ve o değere değer katacağına inanıyorum. Bu şansı yakaladı iyi kullanacaktır diye duşunuyorum. 23 yaş hayatın baharı, daha onunde en az on yıl var. Kendi de kazanır takımına da kazandırır. Okan’ın Avrupa’daki futbolculardan ne farkı var. Portekizli Ronaldo’dan iyi değilse namerdim, aradaki fark kultur farkı, Okan’ın o farkı kapatacağından umitliyim. Hayatta her zaman gencleri affetmek ve şans vermekten yanayım. Galatasaray’a neler katar? Okan tam Galatasaray’ın aradığı futbolcu. Sağ kanadı şelale gibi akıtır. Ancak cok mac eksiği var. Kıvrak bir oyuncu, Takıma getireceği hız Galatasaray’ın golculerini tetikler. Suratli oluşu, koşarken adam gecebilmesi, ani duruş ve donuşleri, uzun-kısa top alış verişleri ve de gencliği buyuk avantaj. Gerets’e ruhunu ve bedenini teslim ederse bir yıldız doğar. İddia ediyorum bir yıldız doğar. Cunku Okan’da futbol icin gerekli butun ozellikler var. Kendini ozel kılacak akla ihtiyacı var. Başarırsa Galatasaray’ın sağ kanadı şahlanır! Lucescu’nun tenkit ettiği eksiklerin yaşam dengesizliğinden olduğunu zannediyorum. O donemler kendini fazla yıpratmışsa ayakları yere sağlam basmıyorsa; geri de donemez, pas verdikten sonra on sopa da vursan yer değiştirmez, oyundan da kopar. Butun mesele ayakların yere sağlam basması! Calışan Okan bu ligin tozunu atar! Bu da zaten bu dort ayda belli olur. Seneye ya kendi kazanır ya kendi kaybeder! Fatih Akyel’i de cok istemiştim Ben Fatih Akyel’in de Galatasaray’a gelmesinden yanaydım. Ne hikmetse istenmedi. “Galatasaray’ın Kırmızı Dosyası” daha bitmedi devam edecek. Orada mevsim başında Okan Koc ve Fatih Akyel’in neden alınmadığını da yazacağım. Biraz ara vermek istiyorum. Hep tenkit etmek pek hoş olmuyor. Yazdıklarım gercekler ama sizleri bezdirebilir. Futbol konuşmak cok daha keyifli… Daum hep Avrupa’da tecrube diyor Fenerbahce Avrupa’da başarısız oldukca Daum hep aynı lafı tekrarlıyor; tecrubesizlikten kaybettik! Demek tecrube cok onemli… Al sana tecrubeli Fatih Akyel. Adam UEFA Şampiyonu, Adam Super Kupa Şampiyonu hem de golu attıran adam! Mallorca, Fenerbahce, PAOK… Nerede bulacaksın boyle tecrube… Fatih futbolculuğundan dolayı değil, davranış bozukluklarından dolayı veto yedi hep. Yazık ama! Bana Fatih’in futbolculuk yonu gerekli. Oteki hatalar giderilebilir. Cunku fazla derin değil. Sevgiyle bile yaklaşabilirsiniz bu tip insanlara… Trabzonspor Fatih Akyel’i alarak cok akıllılık etti. Niye almadı Galatasaray anlamış değilim. Fatih Akyel’in de hataları oldu ama hataya hata ile cevap vermeyeceksin. Hic kimse kara listeye alınacak kadar kotu değildir. Hatalar bazen kar hanesine de yazılır! Okan ve Fatih’ten cok umitliyim. Milli Takımlara giderlerse şaşmayın cunku ikisinin de oynadığı mevki şu an boş! __________________