Buyuk gunahlar: Allah-u TeÂl ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yapılmasını yasakladığı şeylerdir.
Buyuk gunahlar: Hakkında Kur’an ve sunnette, dunyada ceza ahirette azap, gazap, tehdit ve lanet varit olan gunahlardır.
Allah itaat etmeyi emrettiği gibi, buyuk ve kucuk gunahları iceren yasakladığı şeyleri yapmaktan da sakındırmıştır. Allah buyuk gunahları terk edenleri ve emredilen şeyleri yapan kimseleri ovmuş, onlar hakkında:
“Şuphesiz, muminler felaha ermiştir. Ki onlar namazlarında huşuludurlar. Onlar boş sozden yuz cevirirler. Onlar ZekÂtı verirler. Onlar namuslarını korurlar. Ancak eşlerine ve ellerinin altındakilere mustesna. Onlar kınanmış değillerdir.” Mu’minun 1-6 buyurmuştur.
Necm suresinde ise:
“Kucuk gunahları dışında, gunahın buyuklerinden ve cirkin işlerden kacınanlara gelince, Şuphesiz Rabbin affı bol olandır. O sizi topraktan yarattığı zaman ve sizler annelerinizin karnında bulunduğunuz sırada sizi en iyi bilendir. Nefislerinizi temiz cıkarmayın, O kotulukten sakınanı en iyi bilendir.” Necm32 buyurarak ovmuştur.
Emredilen şeyleri yapmada ve yasaklanan şeyleri terk etmede insanlar aşağıdaki kısımlara ayrılır:
1) İhsan sahibi kimseler: Onlar, Allah’ın farz kıldığı amelleri, noksansız yerine getiren, Allah ve Rasulunun yasakladığı buyuk ve kucuk gunahları terk eden, nafileleri coğaltan, hayır amellerde birbirleriyle yarışan kimselerdir. Hatta onlar Allah’a itaatten meşgul olma korkusuyla bazı mubah işleri de terk ederler.
2) Muttakiler: Onlar, Allah’ın farz kıldığı amelleri noksansız yerine getiren, buyuk ve kucuk gunahları tamamıyla terk eden kimselerdir.
3) Muminler: Onlar, Allah’ın farz kıldığı amelleri yerine getiren, buyuk gunahları tamamıyla terk eden, fakat bazen kucuk gunahlara duşebilen kimselerdir.
4) Muslumanlar: Onlar, Allah’ın farz kıldığı farzlarda, unutarak, tembellik gostererek yahut onemsemeyerek taksirat yapan kimselerdir. İmanlarının zayıflığı sebebiyle helal addetmeksizin bazı buyuk gunahlara ducar olan kimselerdir.
5) KÂfirler: Onlar, Allah’ın farz kıldığı farzları bilerek inkar edip reddeden, haram kıldığı şeyleri helal sayan kimselerdir.
6) Munafıklar: Onlar, Musluman olduklarını izhar edip kÂfirliklerini gizleyen kimselerdir. Onlar, Muslumanlardan korktukları yahut onları aldatmak icin Musluman olduklarını soylerler. Batınlarında ise Nebinin yolu uzere giden kimselere kin besler ve onları kotu gorurler.
Yasak Bazı Fiiller ve Tevhidi Bozan Şeyler
Allah-u TeÂlÂ’nın sakındırdığı buyuk gunahlar coktur. Kur’an ve sunnete o gunahları işlemekten sakındırmak ve işleyen kimselere verilecek ceza hakkında bircok nas gelmiştir. Onlardan birkacına ornek:
1) Allah’a şirk koşmak.
Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Şuphesiz Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz! Bunun dışındakileri dilediği kimseler icin bağışlar.”
Nisa 48
2) Faiz yemek.
3) Sihir yapmak.
4) Cana kıymak.
5) Yetim malı yemek.
6) Savaş gununde kacmak.
7) Mumin gafil temiz kadınlara iftira etmek.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyuruyor:
“Helak edici yedi şeyden sakının!”
Sahabeler:
−Onlar nedir, ya Rasulullah dediler?
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
“Onlar; Allah’a şirk koşmak, sihir yapmak, haksız yere Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaş gununde kacmak ve iffetli saf mumin kadınlara zina iftirasında bulunmak!” buyurdu.
Ebu Davud 2874
8) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in aleyhinde yalan soylemek.
“Kim bilerek aleyhime yalan uydurursa, ateşten oturma yerine hazırlansın!”
İbni Mace 30
9) Bilerek Ramazan orucunu bozmak.
“İslam beş esas uzerine bina olunmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in Allah’ın Rasulu olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekÂt vermek, Ramazan orucu tutmak ve KÂbe’yi haccetmek.”
Buhari 169
10) Zina etmek.
“Zina eden erkek ancak zina eden bir kadınla yahut bir muşrik ile evlenebilir. Zina eden kadın da zina eden bir erkekle yahut da bir muşrikle evlenebilir. Bu muminlere haram kılınmıştır.”
Nur 3
11) Devlet başkanının, halkını aldatması.
“Hangi lider halkını aldatırsa, o ateştedir.”
Ahmed 20311
12) Namazı terk etmek.
13) ZekÂtı vermemek.
14) Guc yetirilebildiği halde haccetmemek.
15) Anne ve babaya asi olmak.
“Annesine babasına asi olan, yaptığı iyiliği başa kakan, devamlı icki icen ve sihre inanan cennete giremez!”
Nesei 5639
16) İcki icmek.
17) Kibir ve boburlenmek.
“Kalbinde zerre ağırlığınca kibir bulunan kimse, cennet giremez!”
Ebu Davud 4091
18) Yalan yere şahitlik etmek.
“Size buyuk gunahların en buyuklerini haber vereyim mi? Allah’a şirk koşmak, anne ve babaya asi olmak, yalan soylemek. Dikkat! ve yalancı şahitlik yapmaktır!”
Buhari 6219
19) Livata.
“Allah, Lut’un kavminin işini yapana lanet etsin!”
Hakim
20) ZekÂta ve beytu-l mala hainlik etmek.
“Hicbir Nebinin hainlik etmesi soz konusu değildir! Kim hainlik ederse, kıyamet gunu onunla gelir.”
Âl-i İmran 161
21) İnsanların malını haksız alarak gasbetmek.
“Sorumluluk ancak insanlara zulmedenlere, yeryuzunde haksız yere taşkınlık edenlere yonelir. İşte oylelerine acı bir azap vardır!”
Şura 42
22) Hırsızlık yapmak.
“Hırsızlık yapan erkek ve kadının ellerini kazandıkları şeye karşılık Allah’tan bir ceza olarak kesin! Allah azizdir, hakimdir.”
Maide 38
23) Yol kesmek.
24) Yalan yere yemin etmek.
25) Yalan soylemek.
26) İntihar etmek.
27) Zulmederek hukum vermek.
28) Kavatlık ve deyyusluk yapmak.
29) Kadınların ve oğlanların resimlerine bakmak.
30) Kadının mahremsiz olarak yolculuk yapması.
31) Muslumanlar arasında cirkin işlerin yayılmasına razı olmak.
32) Helal olamayan kadına dokunmak.
33) Kadınların erkeklere benzemesi.
34) Erkeklerin kadınlara benzemesi.
35) Leş, kan ve domuz eti yemek.
36) Hulle yapmak. Hulle yapan ve yaptıran gunahta eşittir.
37-İdrardan sakınmamak.
38) Harac almak.
39) RiyakÂrlık ve munafıklık.
40) Hainlik ve aldatmak.
41) Dunya malı elde etmek icin ilim oğrenmek ve ilmi gizlemek.
42) Kaderi yalanlamak.
43) Muslumanlar aleyhine casusluk yapmak.
44) Lanet etmek, sovmek ve konuşurken cirkin soz soylemek.
45) KÂhinleri tasdik ve falcıları ziyaret etmek.
46) Kadının sebepsiz olarak kocasıyla kavga etmesi.
47) Ruh sahibi varlıkların resmini yapan kimse.
48) Koğuculuk yapan kimse.
49) Muslumanlara taşkınlık ve eziyet etmek.
50) Sahabeye sovmek.
51) Altın ve ipek giyinmek, altın, gumuş kaplar kullanmak.
52) Allah’ın gayrı varlıklar icin kurban kesmek.
53) Sapıklığı cağırmak, dinde Kitap ve sunnette delili olmayan bir şeyi ihdas etmek.
54) Musibet sebebiyle yaka paca yırtmak, yuze tokat vurmak, peruk takmak, dovme yaptırmak, guzel gorunmesi icin dişleri seyrekleştirmek.
55) Kardeşine silah yahut kesici demir doğrultmak.
56) Kişinin kendini, babasının gayrı kimseye nispet etmesi.
57) Allah’ın rahmetinden umit kesmek.
58) Her nevi ile kumar oynamak.
59) Harem’de karışıklık cıkarmak, Muslumanların kanını dokmeyi mubah saymak.
60) Cemaati terk edip tek başına namaz kılmak.
Bu zikredilen gunahların dışında, gunah olduğuna Kur’an ve sahih sunnetten delili olan şeyleri de terk etmek gerekmektedir. Ornek olarak şunları zikredebiliriz:
1) Belayı savuşturmak icin duğumlenmiş ip ve muska takmak.
Duğumlenmiş ip ve muska takan kimse, onun fayda vereceğine inanırsa bu inanc buyuk şirktir. Delil Allah-u TeÂlÂnın şu ayetidir:
“De ki, Allah’ın gayrında dua ettiklerinizi gordunuz mu, Allah bana bir zarar dilese, onlar zararı def edebilirler mi? Allah bana bir rahmet dilese onlar geri cevirebilirler mi?”
Zumer 38
“Kim muska takarsa, elbette şirk koşmuş olur!”
Ahmed 17427
“Efsun yapmak ve muska takmak şirktir!”
Ahmed 3615
2) Ağac, taş vb. şeylerden bereket ummak.
Delil: Sahabeler, kendilerine silahlarını asacakları Zat-ı Envat isimli bir ağac yapmalarını istediğinde Rasulullah onların bu isteğini reddetmiş ve onlara şoyle buyurmuştu:
“Allah-u Ekber, bunlar gecmişlerin adetleridir!”
Tirmizi 2271
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu ifadelerle onlara yahudi ve hristiyanlara benzemeyi yasaklamıştır.
3) Allah’ın gayrı bir varlık icin kurban kesmek.
“Allah, kendinden gayrı bir varlık icin kurban kesen kimseye lanet etsin!”
Muslim 1978/45
4) Allah’ın gayrına sığınmak.
“De ki: Sabahın Rabbine sığınırım.” “De ki: İnsanların Rabbine sığınırım.” Nas 1
“İnsanlardan bazı kimseler, cinlerden bazı kimselere sığınırlardı da onların azgınlıklarını artırırdı.” Cin 7
5) Allah’ın gayrı bir varlığa tevessul etmek, yardım dilemek ve dua etmek.
“De ki: Allah’ın gayrında size ne zarar ne de fayda vermeyecek şeylere mi ibadet ediyorsunuz? Oysa Allah işiten ve bilendir.” Maide 76
“Şuphesiz mescitler Allah’ındır. Allah ile beraber hic kimseye dua etme!” Cin 18
6) Nebiler ve salihler hakkında haddi aşmak.
“Hristiyanların Meryem oğlu İsa’yı ovmede haddi aştıkları gibi siz de beni ovmede haddi aşmayın! Ben ancak bir kulum! Siz; Allah’ın Kulu ve Rasulu deyin!”
“Kabrimi bayram yeri yapmayın!”
Ebu Davud 2042
7) Kabirleri tazim etmek.
“Allah yahudi ve hristiyanlara lanet etsin! Onlar nebilerinin kabirlerini mescitler edindiler.”
Buhari 534, Muslim 531/22
“Allah, kabirleri cokca ziyaret eden, kabirleri mescit edinen, kandiller yakan kadınlara lanet etsin!”
Tirmizi 319
8) Uğursuzluğa inanmak.
“Hastalığın bulaşması ve uğursuzluk yoktur! İyimserlik benim hoşuma gidiyor.”
Sahabeler:
−İyimserlik nedir ya Rasulullah dediler?
−“Guzel kelimedir” buyurdu.
Ebu Davud 3916
9) Muneccimlik.
“Kim muneccimlikten bir bolum oğrenirse, sihirden bir bolu oğrenmiştir. Muneccimlik bilgisi arttığı kadar sihir bilgisi artar.”
Ebu Davud 3905
10) Yıldızlardan yağmur istemek.
“Ummetim uzerine uc şeyden korkarım; Yıldızlardan yağmur istemek, sultanın zulmetmesi ve kaderi yalanlamak.”
Ahmed 20875
11) Allah’ın emirlerine muhalefet derecesinde Allah’tan gayrını sevmek.
“İnsanlardan bazıları Allah’ın gayrı eşler edinirler ve onları Allah’ı sever gibi severler. İman edenler ise en cok Allah’ı severler.”
Bakara 165
12) Allah’ın emirlerine muhalefet derecesinde Allah’ın gayrı varlıklardan korkmak.
“Şeytan ancak dostlarını korkutur. Onlardan korkmayın, eğer sadıklar iseniz benden korkun.”
Âl-i İmran 175
“Kim insanların kızmasını goze alarak, Allah’ın hoşnutluğunu ararsa Allah ondan razı olur insanları da razı eder. Kim de Allah’ın kızmasını goze alarak insanların hoşnutluğunu ararsa, Allah ona kızar ve insanları da kızdırır.”
Tirmizi 2527
13) Allah’a tevekkul etmemek.
“Eğer Allah’a iman ettiyseniz, Ona tevekkul edin…”
Yunus 84
14) Allah’ın yakalamasından azabından emin olmak.
Allah Gafurdur, Rahimdir diyerek, azabının şiddetli olduğunu unutarak gunahlardan sakınmamak. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Allah’ın azabından emin mi oldular? Allah’ın azabından husrana uğrayan toplumdan başkası emin olur mu?”
Araf 99
15) Riya.
“Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor; Ben şirkten mustağni olanların en mustağnisiyim. Herkim bir amel işler de onda benimle beraber birini şirk koşarsa onu ve şirkini terk ederim!”
İbni Mace 4202
16) İnsanın ameliyle dunyayı istemesi.
Allah şoyle buyuruyor:
“Kim de dunya hayatını ve susunu isterse, onlara amellerinin karşılığını dunyada veririz ve onlara cimrilik yapılmaz. Onlar ahirette kendileri icin ateşten başka bir karşılık olmayan kimselerdir. Onların yaptıkları ve amel ettikleri şeyler heba olmuş kimselerdir.”
Hud 15
“Dinarın kulu, dirhemin kulu suslu elbisenin kulu tokezlesin tepetakla yuvarlansın, ayağına diken battığında cıkaran bulamasın. Allah yolunda atının yularını tutmuş, sacı başı dağınık, ayakları tozlu kula ne mutlu. Bekcilik yapılacaksa, bekcilik yapar. Su taşıyacaksa su taşır. İzin istese izin verilmez, şefaat etse şefaati kabul edilmez!”
Buhari 2712
17) Allah’ın helal kıldığını haram, haram kıldığını helal addetmede Âlimlere ve emirlere itaat etmek.
“Hahamlarını, rahiplerini ve Meryem oğlu İsa’yı Allah’tan gayrı ilahlar edindiler. Onlara ancak tek bir ilaha ibadet etmeleri emredilmişti. Allah onların şirk koştukları şeylerden munezzehtir.”
Tevbe 31
“Bir şeyde ayrılığa duşerseniz, eğer Allah’a ve ahiret gunune iman ediyorsanız, onu Allah’a ve Rasulune goturun. Bu sizin icin daha hayırlı ve tevil bakımından daha guzeldir.”
Nisa 59
18) Allah’ın Kitabı ve Nebisi Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sunnetinin dışında bir şeyde muhakemeleşmek.
“Sana indirilene ve senden once indirilenlere iman ettiklerini iddia eden kimseleri gormedin mi? Onlar tagutun onunde muhakemeleşmek istiyorlar. Oysa onlar tagutu reddetmekle emrolunmuşlardı. Oysa şeytan, onları busbutun saptırmak istiyor.”
Nisa 60
“Onlara: Yeryuzunde bozgunculuk etmeyin, denildiği vakit, ‘Biz ancak ıslah edicileriz’ derler.”
Bakara 11
“Bunun sebebi, onların Allah’ı kızdıracak şeylere tabi olmaları ve razı olduğu şeyleri cirkin gormeleridir. Allah da onların amellerini boşa cıkardı.”
Muhammed 28
19) Allah’a yeminle kanaat etmemek.
“Babalarınıza yemin etmeyin! Allah adına yemin edildiği vakit doğrulayın. Kimin icin Allah’a yemin edilirse razı olsun. Kim de razı olmazsa Allah’tan değildir.”
Buhari 7271
20) Allah ve falan dilerse demek.
Bir adam Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Allah ve sen dilersen dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
−“Sen beni Allah’a denk mi yaptın? Sadece Allah dilerse de!” buyurdu.
Buhari Edebu’l-Mufret 783
21) Zamana sovmek ve Allah’ın takdirine kızmak.
Allah-u TeÂl bir kutsi hadiste şoyle buyurmuştur:
“Âdemoğlu zamana soverek bana eziyet eder. Ben zamanın kendisiyim. Emir benim elimdedir, gece ve gunduzu evirip ceviririm.”
Buhari 6138
22) Allah’ım, dilersen beni bağışla şeklinde dua etmek.
“Sizden hic kimse; Ey Allah’ım! Dilersen beni bağışla, dilersen bana rahmet et, demesin! İsteğini azimetle istesin. Şuphesiz Allah’ı zorlayıcı bir şey yoktur. İsteğini azimetle istesin, şuphesiz verdiği şey Allah’a buyuk gelmez.”
Ebu Davud 1483
23) Allah’ın takdir ettiği şeylere uzulerek keşke demek.
“Sana fayda verecek şeylere gayret et. Allah’tan yardım dile, acze duşme. Eğer sana bir şey isabet ederse: Keşke şoyle yapsaydım şoyle olurdu, deme. Fakat: Allah takdir etti, dilediğini yaptı, de. Cunku keşke şeytanın ameline kapı acar!”
Muslim 2664/34
24) Allah hakkında kotu zan beslemek.
“Allah hakkında kotu zanda bulunanlar var ya, kotuluk onların başına gelmiştir.”
Fetih 6
25) Kaderi yalanlamak.
“Kim kaderin hayrına ve şerrine iman etmezse Allah onu ateşte yakar!”
26) Allah hakkında Vallahi Allah falanı bağışlamaz demek gibi yemin etmek.
“Bir adam; Vallahi Allah falanı bağışlamaz dedi. Allah; Benim adıma falanı bağışlamayacağıma yemin eden de kimmiş?! Kuşkusuz Ben onu bağışladım ve senin amelini de iptal ettim, buyurdu.”
Muslim 2621/137
27) Falana Allah ile şefaat istiyoruz demek.
“…Vay sana, soylediğin şeyi bilir misin? Vay sana, hic kimseye Allah ile şefaat istenmez, Allah’ın şanı bundan cok yucedir…”
28) Bunlar ve bunların dışında tevhit kitaplarında şeriatın şirk yahut haram olduğunu bildirdiği amellerden kacınmak gerekmektedir.
Buyuk Gunahlardan Tevbe Etmek
Musluman kardeşim! Buyuk gunaha duştuğun vakit, derhal onu terk et, Allah’a tevbe edip bağışlanma dile ve bir daha gunaha donme. Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Allah uzerine bağışlama ancak bilmeden kotuluk işleyip derhal tevbe eden kimseler icindir. Allah Âlimdir, hakimdir. Bağışlanma, kendisine olum gelene kadar kotuluk işleyip, sonra da ‘ben şimdi tevbe ettim’ diyen kimseler ve kÂfir olduğu halde olen kimseler icin değildir. Onlar icin acıklı bir azap hazırladık.”
Nisa 17